Konsulentselskapet Deloitte har samlet sammen det de mener er de viktigste trendene innen teknologi, media og telekommunikasjon. Det har resultert i en rapport som ble lagt frem på selskapets Oslo-kontor i Bjørvika onsdag morgen. Der blir blant annet fremveksten av adblockere på mobil omtalt, eller snarere mangelen av.

Ifølge Deloittes rapport vil kun 0,3 prosent av alle smarttelefoneiere ta i bruk adblock-apper på mobil i løpet av 2016.

- Adblock på mobil vil ha nesten ingen konsekvenser for markedet i år, sier forskningsleder Paul Lee i Deloitte.

Uttalelsen står stikk i strid med det mange trodde og uttalte da Apple i fjor åpnet for å tillate annonseblokkering i deres nettleser for Iphone; Safari.

Beregninger TNS Gallup gjorde i januar viser at norske mediehus kan gå glipp av 330 millioner kroner, basert på størrelsen på det digitale reklamemarkedet i Norge og andelen norske adblock-brukere, både på desktop og mobil.

Les mer: Taper over 300 mill. på reklameblokkering

Les mer: Mener Apple-blokkering struper mediehusene

Analysen til Deloitte er global og omfatter kun smarttelefonen. Paul Lee peker på flere årsaker til at adblock utgjør en forsvinnende liten trussel per dags dato, blant dem at man aktivt må laste ned adblock-appene og at de ikke blokkerer reklame inne i andre apper, der folk bruker mesteparten av tiden sin.

- I september gikk adblock-appene rett til topps i App Store, men de falt som en stein og har ikke kommet tilbake siden. På én måte var de som et «one hit wonder», sier han.

Lee mener to faktorer kan endre trusselbildet; dersom det blir mulig å blokkere reklame inne i apper på en trygg måte, eller dersom mobiloperatører åpner for å blokkere reklame.

- Men det vi ser er at når folk får raskere og raskere nedlastingshastighet på mobil, så forsvinner også store deler av grunnen til at folk laster ned adblockere, for å unngå å bruke for mye data, sier Lee.