I flere måneder har mediehus og andre aktører grublet på hvordan de skal forholde seg til Facebook Instant Articles, som nå rulles ut verden over. Med denne teknologien har publisistene mulighet for å lage artikler som kjapt åpnes og leses av brukerne i Facebooks app.

I dag lanserer Google sin konkurrent til Instant Articles under navnet Accelerated Mobile Pages (AMP). Denne løsningen vil være åpen for alle. Dermed er det fritt fram for alle mediehus, publisister, bedrifter og kreative. Flere store mediehus er på vei inn, som New York Times, The Washington Post, The Guardian, The Wall Street Journal, BuzzFeed og Daily Mail. Aktører som Twitter, Viber, Pinterest, ChartBeat og WordPress.com skal også innta Mobile Pages.

Ifølge Google vil AMP ha en nedlastingstid som 85 prosent raskere enn vanlige nettsider. Det gjør Google ved å strippe html-koden for alle elementer som får nettsider til å laste tregere.

Les mer: - Lovende annonseinntekter på Instant Articles

Les mer: - Facebook svarer ikke godt nok om sensur

Google-direktør Richard Gingras sier til Ad Age at søkemotorgiganten ikke vil løfte opp AMP-sider i søkeresultatene automatisk, men Google vil fortsette å favorisere sider med rask lastetid.

- Dette betyr ikke at man kan innta AMP å gå et massivt løft på søkemotortreffene. Det er ikke tilfelle. Alle de andre parameterene må også innfris. Men det er ikke tvil om at hastighet betyr noe. Om vi har to artikler som står likt på alle andre parametere enn hastighet, så vil vi løfte opp den som laster raskest fordi det er det brukerne er ute etter, sier han til nettstedet.