I dag var hele sosiale medier-eliten i Norge samlet på konferansen Social Media Days 2016. En viktig del av konferansen er prisutdelingen Gullenken som har som mål å hedre folk og bedrifter som bidrar med kunnskap, erfaring og faglig påfyll gjennom bruk av sosiale medier.

Den første prisen som ble delt ut var Årets sosiale medier-personlighet, som gikk til Ida Aalen, rådgiver i Netlife Research.

- På overtid
Juryens begrunnelse lyder som følger:

- Årets Sosiale Medier Personlighet har vært en av veldig få som har klart å løfte sosiale medier som en akademisk disiplin i året som er gått. Vinneren er en soleklar kandidat til prisen fordi dette feltet trenger talspersoner som kan sette det inn i en historisk kontekst. Sosiale medier har en tendens til å bli gjenstand for synsing og historieløshet.

- Vinneren er flink til å få oss andre rådgivere ned på jorda og bringe empiri og historisk kontekst til faget. Vinneren har vært en opplagt kandidat til denne prisen tidligere og mange vil si at det er på overtid at denne prisen når går til henne.

Juryen gjorde også et poeng av at tre av fire tidligere vinnere i kategorien Årets medier-personlighet har vært kvinner. Tidligere vinnere av prisen er Hans-Petter Nygård-Hansen, Anita Krohn Traaseth, Ingvild Moen og Ingeborg Volan.

Kamhaug årets rådgiver
Christian Kamhaug ble kåret til Årets sosiale medier-rådgiver med denne begrunnelsen fra juryen:

- Christian elsker å formidle og har holdt foredrag og innlegg på konferanser i hele Norge og rundt i Europa. Han har vært en hyppig brukt gjesteforeleser hos Cecilie Staude på BI, på Markedshøyskolen, Universitetet i Tromsø og Høgskolen på Lillehammer. Høsten 2014 satt han i juryen som kåret verdens beste flyselskaper på sosiale medier under Travel Distribution-konferansen i New York. Han uttaler seg gjerne i media, men i motsetning til flere av sine kolleger er han mer opptatt av å skryte av de som gjør ting bra enn å rakke ned på de som gjør feil og tabber seg ut.

Rådgiver vant ildsjel-pris
Rådgiver Astrid Valen-Utvik ble kåret til Årets sosiale medier-ildsjel.

Takket juryen og mannen: Astrid Valen-Utvik ble kåret til årets ildsjel. Foto: Camilla Hellum

Juryens begrunnelse lyder som følger:

- Astrid jobber med alle aspekter innen sosiale medier rådgivning. Det som kjennetegner henne spesielt, er at hun ikke bare jobber med strategi, løsninger og idéer - hun implementerer også. Hun er fortsatt den flittige ildsjelen som jobber med og for sine oppdragsgivere – til alle døgnets tider. Astrid Valen Utvik er kjent for å leve seg inn i kundens hverdag, og hun går i ett med dem.

- Tusen takk til juryen. Dette er veldig hyggelig. Og takk til mannen min, som har kontroll på fortet vårt hjemme!

P3-Line vant to priser
Ettermiddagens mestvinnende var NRK P3 ved programleder Line Elvsåshagen, som stakk av med to utmerkelser. Elvsåshagen fikk prisen for Årets sosiale medier-enkeltkampanje og Årets sosiale medier-overraskelse for kampanjen «Line jorda rundt».

I høst dro nemlig Elvsåshagen jorda rundt uten penger til mat og overnatting. Ved hjelp fra publikum, som hun kommuniserte med gjennom sosiale medier, ble hun daglig satt i kontakt med folk som kunne gi henne bosted og mat.

Vant to priser: Line Elvsåshagen jobber i NRK, og fikk to priser for prosjektet Line jorda rundt. Her sammen med Gisle A. G. Agledahl, som også var nominert til flere priser. Foto: Camilla Hellum

Juryens begrunnelse lød som følger:

- 20. august pakket Line Elvsåshagen på seg sekken, sa hadet til katten Tut og ruslet livredd oppover mot Sagene kirke. Hun hadde bedt Instagram om skyss til Gardermoen - for NRK betalte kun flybillettene til jorda rundt-turen. Kost og losji måtte hun selv skaffe via følgerne sine på nettet.

- 6 uker, 225 Instagram-poster, 75 Facebook-videoer og utallige snaps senere landet Line i Norge igjen, denne gangen med nærmere 50 000 følgere på slep. Historien om den lille jenta i den store verden ble fortalt i sin helhet på nett - både via Instagram, Snapchat og videoer på Facebook. Innholdet sto på egne ben og var blitt et eget univers der TV-serien nesten ble overflødig. Et fantastisk prosjekt, der så og si alle sosiale muligheter ble tatt i bruk.

Johan Golden vant Årets tweet
Prisen Årets Facebook-page gikk til Politihøgskolen (PHS), som ifølge juryen økte søkertallene på politiutdanningen drastisk på grunn av sin Facebook-aktivitet. I 2015 hadde PHS 5.107 søkere, det er en økning på 21 prosent fra 2014.

Årets sosiale medier-virksomhet ble Helsedirektoratet og Årets sosiale medier-kundeservice gikk til Altibox. Prisen for Årets sosiale medier-fagmiljø gikk til PR-byrået Trigger.

Prisen for Årets tweet gikk til Johan Golden.