Forrige uke gikk en av verdens største teknologimesser, Consumer Electronics (CES), av stabelen i Las Vegas i USA. CES er blitt en arena hvor flere store teknologiselskaper gir et hint om hva vi kan forvente oss mer av.

Konsulent Bjarne Hareide i LAC følger det internasjonale mediemarkedet tett, og var på konferansen for femte år på rad. Av trender forteller han om VR-briller, syltynne tv-skjermer, biler som går i retning av å bli førerløse, og viktigheten av apper.

Teknologi sto sterkt på dagsordenen i Norge forrige uke. Torsdag ble NHOs årskonferanse avholdt, og temaet var teknologiens påvirkning på hele det norske arbeidsmarkedet. I forkant av konferansen snakket Kampanje med NHO-direktør Kristin Skogen Lund om hvordan teknologi kommer til å påvirke mediebransjen fremover. Skogen Lund tror robotjournalistikk i fremtiden vil frigjøre tid slik at journalister kan produsere enda mer kvalitetsjournalistikk.

Les mer her: - Roboter kan gi mer kvalitetsjournalistikk

- Det er vanskelig rett og slett, jeg vet ikke hva jeg skal gi av råd ut over å effektivisere der man kan og tenke muligheter. Teknologiske endringer kommer uansett, så det gjelder å gjøre teknologien til en fordel heller enn en ulempe. Frigjøre tid til den interessante journalistikken, sa Skogen Lund til Kampanje.

- Norske medier må ta innover seg mulighetene
Mye tyder altså på at de første mediehusene som omstiller seg ikke er for tidlig ute, snarere tvert imot. Når det er sagt, så sier Bjarne Hareide til Kampanje at han sliter med å se linken mellom det som presenteres på CES som potensielle løsninger på utfordringene medieindustrien i Norge står overfor. Han mener norske aktører ikke tar inn over seg at de må benytte nye, teknologiske muligheter.

- Jeg tror medieselskaper må ta inn over seg de mange muligheter som finnes i å benytte seg av ny teknologi samtidig som en gradvis drar brukerne over på nye plattformer, redefinerer egne posisjoner, ser styrken i egen merkevare og kanskje i noen tilfeller også tenker helt nytt.

Han utdyper:

- Hvilke muligheter finnes det for medieselskaper i å bruke bilen som en ny medieplattform, for eksempel? Hvordan kan droner forbedre innhold for aviser og tv? Hvordan kan kunstig intelligens brukes i forbedring av forretningsmodellene? Det er mange uløste spørsmål, men å delta på en slik messe og konferanse gir mange impulser og nye ideer. 

- Virtual Reality over alt
Hareide mener Virtual Reality (VR) blir stadig mer synlig. New York Times delte i november ut Google Cardboard-briller til over én millioner av sine abonnenter. Foreløpig har man sett lite bruk av teknologien i norske medier.

- For bare ett år siden var det Oculus og kanskje en eller to andre som hadde slike systemer. Nå er det overalt. Hvor dette ender er vanskelig å si, men det er jo en helt fantastisk opplevelse å bruke slike briller, så jeg tror at både spillbransjen og resten av underholdningsbransjen vil ta i bruk dette i stort monn i løpet av kort tid. I tillegg er det jo helt opplagt at dette vil bli viktige verktøy i industrien. Tenk bare på hvordan dette vil bli viktige verktøy i undervisning.

På Kampanjes siste podkast forteller Bjarne Hareide mer om CES og teknologitrendene. Hør episoden her:

Husk at du kan abonnere på og høre alle episodene av Kampanjecast på iTunes. eller høres Acast. Kampanjecast produseres av Rubicon for Kampanje.