På NHOs store årskonferanse «Remix» handler det om den store teknologirevolusjonen og hvordan alt fra roboter og delingsøkonomi vil påvirke det norske arbeidslivet. Lederen av Norges største mediekonsern, Rolv Erik Ryssdal, men det norske samfunnet må «omfavne den teknologiendringen som kommer».

- Gjør vi ikke det så blir vi stående på perrongen når toget går. Vi har ikke noe valg, sier Ryssdal til Kampanje.

Blant medie- og kommunikasjonstoppene var også NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen, Polaris Media-sjef Per Axel Koch. First House-sjef Per Høiby og styreleder i Schibsted Ole Jacob Sunde til stede på den store møteplassen som NHO-konferansen har blitt for de norske samfunnstoppene.

- Man kan snakke om inkluderende initiativ og ta med alle. Det er vel og bra. Men hovedpoenget er at de som tilegner seg den nye teknologien er vinnerne. Det er jeg helt overbevist om, sier Ryssdal.

- Forretningsmodeller oppe i luften
Ryssdal er konsernsjef i en mediebransje der digitaliseringen og teknologien slår hardt inn for tiden, det være seg annonsealgoritmer, nye globale publiseringsplattformer som Facebook, og i går kunne NHO-direktør Kristin Skogen Lund også dele sine tanker om hvordan roboter «kan gi mer kvalitetsjournalistikk».

Les også: Tror roboter kan gi mer kvalitetsjournalistikk

- Hvordan mener Schibsted-sjefen teknologien har endret mediebransjen?  

- Internett tok de gamle forretningsmodellene og kastet de opp i luften, og så landet de hver for seg. Tidligere var du avhengig av å pakketere annonser sammen redaksjonelt stoff, det er man ikke på samme måte lenger. Det er en stor endring, sier Ryssdal.

Schibsted har selv drevet frem denne endringen med å etablere de digitale markedsplassene for rubrikkannonser, Finn.no og svenske Blocket.se, og tatt denne teknologien ut i verden og en rekke nye markeder.

- Det vi opplever nå er endringer i annonseteknologi som blir vesentlig forandret. Det gir nye og mer effektive løsninger å nå målgruppene sine på. Der må bare vi delta. Det gamle sitatet om at halvparten av markedsføringen din er bortkastet, du vet bare ikke hvilken del, sånn er det jo ikke lenger, sier Ryssdal.

- Har mediebransjen vært igjennom de største endringene?

- Tempoet vil bare akselerere, sier Schibsted-sjefen.

- Jobber ikke med roboter sentralt
- Kommer vi til å få roboter som skriver nyhetene for oss i fremtiden?

- Du har roboter i dag som skriver korte resultatmeldinger. Det kan hende kommer.

- Er det noe dere jobber med i Schibsted?

- Nei, det er ingenting vi jobber med sentralt. Men la meg ta et lite forbehold om hva som skjer ute i mediehusene, sier Ryssdal.

- Vil det erstatte journalistene?

- Nei, ikke erstatte, men visse deler av det, som korte nyhetsmeldinger. Men ellers så tror jeg moderne journalister vil få mange nye muligheter til å jobbe på moderne sett og hvor man kan jobbe med datastøttet journalistikk og factfinding på en helt ny måte, sier Ryssdal.    

- Redaktøren fortsatt viktig
- Blir det færre jobber i mediebransjen?

- På noen områder så blir det det. Men ser du på Schibsted så ansetter vi en god del mennesker på produkt- og teknologiområder, så det kommer til å komme nye jobber. Sluttsummen får vi se hvordan blir, men det kommer til å bli forandringer, sier Ryssdal.

- En tidligere Schibsted-redaktør, Bernt Olufsen, skrev i en kommentar denne uken at 2016 er året da vi alle blir et regnestykke. Blir vi alle algoritmer for Schibsted i fremtiden?

Les mer: - 2016 er året hvor jeg blir en algoritme

- Nei, det gjør vi ikke. Jeg tror redaktørens valg vil fortsatt være viktig. Men det vil være en kombinasjon, sier Schibsted-sjefen.