- Det er nok skapt et inntrykk blant bransjefolk som leser Kampanje atadblock er hot og at mediselskapene er bekymret, men for Ola og Kari er ikke dette hot og i hvert fall ikke på mobilen. Det er ikke noe stort fokus på dette i dag og VG og Dagbladet og de store massemediene skriver jo heller ikke mye om dette lenger, sa TNS Gallup-direktør, Ingvar Sandvik, til Kampanje i går. 

Bakgrunnen var ferske tall fra TNS Gallup som viser hvor utbredt ad-block bruk er blant nordmenn. 

For på PC og Mac er det i dag 23 prosent av landets befolkning som har installert adblock-teknologi. Det er betydelig høyere enn tilsvarende tall for mobil og nettbrett som henholdsvis er på snaue ni og åtte prosent.

Ifølge Ingvar Sandvik tyder dette på at nyhetene fra i fjor sommer om iOS-oppdateringene og adblock-trusselen ble gjort større enn de viser seg faktisk å være.

- I forhold til alt man leste på sensommeren i fjor om den nye oppdateringen til IOS, kan det nok tyde på at det ble for mye hype.

Les mer her: Så mange bruker adblock i Norge

Bente Sollid Storehaug, adm. direktør for ESV Digital, Nordic, mener tallene bare vil stige.

- Det er bare en begynnelse. Tallet vil dessverre stige. For meg var det ganske åpenbart at Apple fjernet Been Choice fra sin AppStore nettopp fordi det ble mulig å blokkere annonser også i Apple News. Google tillater ikke apper som påvirker andre appers funksjonalitet. Google har også fjernet adblock programvare fra sin Google Play. Krigen er ikke over, sier hun til Kampanje.

Sollid Storehaug skrev i en kommentar på Kampanje i juni at adblock kom til å bli mainstream. Bakgrunnen var Apples åpning for annonseblokkering i Safari.

Les mer her: Sjokkbølger fra Apple

- Når blir dette mainstream i Norge, tror du?

- Mange leser nyheter på apper på mobile enheter. Apple har ikke tillatt adblock programvare i sin AppStore. De godkjente imidlertid Been Choice som gjorde det mulig å blokkere annonser i iOS9, men fjernet den senere angivelig på grunn av personverns-hensyn. Dermed er mye av aktiviteten på mobil fortsatt beskyttet mot annonseblokkering. Det tror jeg har innvirkning på tallene.

Hun legger til:

- Jeg synes likevel det er urovekkende at ti prosent av norske mobilbrukerne stenger annonsene ute på mobile enheter, ikke minst fordi halvparten av den norske internett-trafikken skjer på mobil. 

- Kommer vi til å se en økning i antall adblock-nedlastninger på mobil i 2016?

- Det tror jeg garantert.