Kampanje har tidligere skrevet at Facebook har tatt flere grep for å la folk vise sin støtte til terrorofrene og deres pårørte i Paris etter terrorangrepet.

Fredag aktiverte nettsamfunnet en trygghetssjekk-funksjon som gjorde at folk som var i god behold enkelt kunne melde dette. I tillegg har flere denne helgen lagt et Frankrike-filter over sitt profilbilde. Dette har Facebook-sjef Mark Zuckerberg selv gjort og oppfordret til.

Les mer her: Facebook lanserte trygghetssjekk 

Flere har reagert på at slik støtte ikke har blitt vist tidligere i år ved andre kriser eller terrorangrep.

 - Unnskyld meg Facebook, men hvorfor skal jeg endre på profilbildet mitt for å vise støtte til Frankrike og borgerne i Paris? Hvorfor i helvete skulle jeg gjøre det? spør libanesiske Hassan Jalloul på Facebook

Det melder Dagbladet.

Excuse me 'Facebook' but why should i 'change my profile picture to support France and the people of Paris'?Like why the...

Posted by Hassan Jalloul on 14. november 2015

Jallouls meldin har blitt likt over 30 000 ganger og delt over 22 000 ganger. Jalloul skal være opprørt fordi Facebook ikke tok noe lignende initiativ da minst 43 ble drept og over 200 skadd under et terrorangrep i regi av IS bare dagen før Paris-angrepene.

- Forsterker «Vesten mot resten»
Også nordmenn reagerer. PR-student Frida Marie Grande skriver i et innlegg i Aftenposten i går kveld at hun føler Facebooks favorisering forsterker følelsen av «Vesten mot resten». 

- Ved å fylle Facebook med franske flagg når Paris blir angrepet, og ikke fylle den med libanesiske flagg når Beirut blir angrepet, tror jeg vi på et vis svarer slik IS ønsker. Vi viser at det er forskjell på mennesker og at noen er mer verdt enn andre, skriver Grande.

Hun påpeker videre hvilken gedigen makt Facebook har når de gjør slike grep, eller tar initiativ til innsamlinger etter katastrofer.

- Det jeg først og fremst setter spørsmålstegn ved, er hvilken vanvittig makt Facebook har i verden. Hvilken makt de har til å lede menneskeheten i den retningen gigantselskapet mener er riktig.

- Det er et stort ansvar de frem til nå har bevist at de kan ta på en god måte, med innsamlinger til jordskjelvet i Nepal, muligheter for å markere at man er trygg i et utsatt område og med regnbueflagg for å markere at homofili er greit. Men denne gangen har de ikke har tenkt seg godt nok om. Denne gangen ble det veldig feil - i hvert fall for meg.

 

Facebook-gründer Mark Zuckerberg har svart på kritikken om trygghetssjekken og forsøkt å forklare hvorfor trygghetssjekken ble aktivert etter Paris-angrepet, og ikke etter Beirut-angrepet.

«Inntil i går så var vår policy å aktivere trygghetssjekken kun for naturkatastrofer. Vi har nettopp endret dette og planlegger nå å aktivere trygghetssjekker også for andre menneskelige katastrofer, skriver Zuckerberg som også skriver at han forstår godt hvorfor spørsmålene blir stilt.

– Dere har rett i at det er mange andre viktige konflikter i verden. Vi bryr oss om alle mennesker like mye og vi vil jobbe hardt for å hjelpe mennesker som lider i så mange situasjoner som vi kan.