Gründerne Sindre Seppola og Gaute Kokkvoll har laget en plug-in-funksjon som lar internett-brukere rapportere inn artikler med tvilsomme eller manglende kildehenvisninger. Funksjonen heter «Demand the source», eller «krev kilden» på norsk.  

Gjennom Demand the Source, som på lik linje med en adblock er i verktøylinjen konstant, kan brukeren rapportere inn artikler med dårlige kildehenvisninger. Brukere vil også få opp hva andre har rapportert inn.

Om man bruker funksjonen vil et Google-søk plutselig se slik ut:

Foto: Skjermdump

Bakgrunnen for utviklingen var blant annet at mange lot seg lure da VG og TV 2 skrev at skjegg inneholder mer avføring enn toalettet. Etter at saken hadde spredt seg i diverse medier viste det seg at kilden til det hele var en tv-reportasje fra New Mexico, ikke en forskningsstudie.

Les mer her: Gründere vil avsløre tvilsom kildebruk
- Sindre og jeg har funnet ut at det er vanskelig å finne troverdig informasjon på nettet. Journalister kopierer ofte fra konklusjoner i forskningsstudier uten å sjekke hvor mange som faktisk har deltatt i studien. Om noe er testet på 20 folk er ikke resultatet av det generaliserende. Verktøyet vårt gjør at man kan melde inn artikler med tvilsomme eller feilaktige kildehenvisninger, sier Kokkvoll til Kampanje.

Får støtte fra Fritt Ord
De to gründerne har nå mottatt 130.000 kroner i støtte fra Stiftelsen Fritt Ord for å gjennomføre et ettårig prosjekt hvor målet er å skape oppmerksomhet rundt feilinformasjon som problem, engasjere lesere i kildekritikk, og fremme debatt rundt saker.

- Vi jobber nå for å aktivere brukere til å finne og rapportere feilinformasjon. På denne måten kan vi skape oppmerksomhet rundt feilinformasjon som problem og bidra til at den enkeltes stemme og kritiske sans høres. Vi ønsker å etablere oss som en sentral plattform for kritikk og verifikasjon av informasjon på internett, og et digitalt referansepunkt for alle som er i tvil om en saks troverdighet, sier Kokkvoll.

Günderen sier videre at fokuset nå ligger på å utvikle betaversjonen videre sammen med lesere.

- Dataen fra betaen skal brukes for å forbedre tjenesten og videreutvikle Demand the Source. Vi vil lage visualiseringer og grafer for å spre engasjement, skape bevissthet og for å nå ut til flere mennesker. Vi vil også gjøre dataen tilgjengelig for de som eventueltt vil gjennomføre forskningsprosjekter eller studier til ikke-kommersiell bruk.

Tror verktøyet kan skjerpe kildebruken
- Fritt Ord synes søknaden fra dette unge, friske gründermiljøet er spennende, og de har alliert seg med gode krefter i etablerte medier. Og spørsmålene om kildebruk og etterrettelighet er særdeles viktige for at mediene skal ha tillit i et samfunn som Norge. Undersøkelser viser at tilliten ofte er svak. Og debattene dreier seg nettopp ofte om ulike sider ved kildebruk. Plagiatsakene i det siste har også bidratt til å gjøre prosjektet til Kokkvoll og Seppola aktuelt, sier direktør i Fritt Ord, Knut Olav Åmås.

- Hvorfor er et slikt verktøy viktig?

- Fordi det skaper en konkret kanal og plattform for å rapportere og skape grunnlag for diskusjoner om diskutabel kildebruk i norske medier.

- Tror du det kan føre til at journalister skjerper kildebruken?

- Det får vi håpe. Det må være målet. Sammen med stadig viktigere mediekritiske diskusjoner i sosiale medier.