I mai lanserte IKT Norge ideen om å etablere Tøyen Startup Village, et nytt arbeidsfellesskap for gründere. Ifølge IKT Norge gjøres det nå et stort arbeid for å realisere planen om Tøyen Startup Village, og det er tett dialog mellom Oslo kommune og Entra, som eier lokalene hvor initiativet skal etableres.
Den opprinnelige tanken er at dette skal være klart til høsten.
Samtidig med at Aker Solutions går ut med en melding om at 500 ansatte står i fare for å miste jobbene sine og Norsk Industri varsler en ny nedbemanningsbølge i industrien, møtte finansminister Siv Jensen og byråd i Oslo Hallstein Braaten Bjercke IKT Norge og flere gründere på Tøyen for å diskutere tech-vekst i Oslo.
Hallstein Braaten Bjercke fra Venstre (V), innledet møtet med å utbedre om hva byrådet har gjort for gründere. Braaten Bjerke mener at det å få 500 start-ups til Oslo er det største byrådet har oppnådd på gründerfronten så langt.
Les mer her: Vil ikke øremerke gründermidler
Finansminister Siv Jensen synes det var oppløftende å møte gründerne:
- For oss som får såpass mye negative tilbakemeldinger for tiden, så er det så godt å få disse positive historiene om at det skjer noe. Å møte gründere som er så fulle av entusiasme forteller meg at det er mange muligheter hvis vi bare klarer å vri virkemidlene i riktig retning, sier Jensen.
- Dere har vært langt unna sutrete
Poenget med dagens møte var for Jensen å finne ut hvor skoen trykker for oppstartsbedriftene. Noen av gründerne pekte på at reduksjon av arbeidsavgiften og skatter, kapital til å skalere ut av Norge og flere arbeidsfellesskap måtte til for å oppnå vekst.
- Jeg har notert meg alt dere sier, og erkjenner at når det gjelder tilgang på såkornkapital så er det åpenbart noen svakheter, og det skal jeg se nærmere på. Dere har vært langt unna å være sutrete; jeg syns dette var konstruktivt, sa Jensen.
- Har du lært noe nytt om gründere i dag?
- Jeg lot meg hvertfall inspirere veldig, og jeg syns det er viktig å få frem at bedrifter starter opp i en situasjon hvor det er veldig mye oppmerksomhet rundt at bedrifter nedbemanner. Det er viktig at de som mister jobben finner veien til de bedriftene som har gode ideer, og at de som er i startgropa finner kvalifiserte mennesker. Hvis jeg kan bidra til å sette søkelyset på alle de oppstartsbedriftene vi tross alt har, og stimulere fler til å gjøre dette, så når vi omstillingsutfordringene våre.
- Hvordan kan regjeringen og kommunestyrene sette søkelys på gründerne, som du nevner?
- Det er gjennom å ha med dere, journalister og pressefolk, i møte med de som har skoene på, altså gründerne. Jeg tror det var ganske bred enighet i dag om at politikere ikke skaper bedrifter, vi skaper rammebetingelser. Vi kan ikke gjøre så mye med at det er høye lønnskostnader i Norge, men vi kan gjøre noe med skattesystemet og virkemiddelapparatet. Vi kan gjøre som Oslo kommune gjør, og legge til rette og samle folk i kontorfellesskap. Myndighetene må gjøre det vi kan, samtidig som vi ikke skal være i veien. Vi skal ikke være en klamp om foten, vi skal bare gjøre det enklere for folk å sette i gang.
Hun la til:
- Men så skal vi ikke glemme det gründerne selv har sagt her i dag: Noen vinner, og noen taper. Noen går på trynet en gang eller to før de lykkes, det kan ikke vi sitte og vurdere. Jeg har ingen forutsetning for å plukke tapere og vinnere, det må noen andre ta seg av.
- Hvordan skal du gjøre det?
- Gjennom det vi allerede er i gang med, ommøblering av virkemidler i Innovasjon Norge for eksempel. Vi har akkurat fylt på med 100 millioner kroner til innovasjon fordi det er en etterspurt ordning. Kassa gikk tom og vi fylte på med mer.
- Og som gründere sier selv: Skatt betyr masse. Som det har blitt nevnt her i dag betyr formueskatt masse selv om noen der ute later som det ikke betyr noe, så betyr det mye for oppstartsbedrifter derfor er det viktig at vi fortsetter å jobbe med ny design av skattesystemet i Norge.
Les mer her: Regjeringen vil fylle gründerpotten
Trenger gründermiljøer i hele landet
På spørsmål om hvilken rolle IT-spiller for Norges økonomiske fremtid svarte Jensen følgende:
- Vi lever i en tidsalder hvor teknologien revolusjonerer oss. Vi ser at det er mange bedrifter som finner mulighetsrommet sitt innenfor teknologiutvikling. Hva fremtiden bringer vet ikke jeg, men jeg vet at vi har store muligheter innenfor IT nå fordi vi har mye kunnskap på det området i Norge. Det kommer masse høyteknologikompetanse ut av olje- og gassmiljøene, dette kan gi spin-offs over i andre næringer.
- Er det viktig at Oslos nye start-up ny blir etablert på akkurat Tøyen?
- For Oslo sin del så er det også viktig i et byutviklingsperspektiv fordi det skaper en tryggere og mer levende by, og fjerner noen av de utfordrende områdene som vi kanskje har gått rundt som Oslo-boere. Nå går vi tvers igjennom fordi det er hyggelig, og det er interessant.
- Når det er sagt så håper jeg det kommer denne typen miljøer over hele landet. Det er ikke uten videre enkelt for en som er bosatt i Rogaland med barn å komme til Oslo, så jeg tror det å ha denne typen prosjekter flere steder i landet er kjempeviktig. De kloke hodene og gode ideene er spredt rundt omkring i hele landet, og da må vi klare å lage flere miljøer som stimulerer til dette.
Kommentér