Ifølge TNS Gallups siste InterBuss-undersøkelse har seks prosent av den norske befolkningen skaffet seg smartklokker. Det tilsvarer 240.000 personer. To prosent har klokke av merket Apple Watch. Apple sin nye og mye omtalte dings har ennå ikke kommet i norske butikker, men kan kjøpes utenlands og bestilles på nettet. Fire prosent, som utgjør 90.000 personer, har planer om å skaffe seg smartklokke i løpet av de neste 12 månedene, slik at rundt ti prosent vil ha smartklokke i løpet av 2016, ifølge nye undersøkelsen.
- Smartklokker, som kort sagt er en forlengelse av smarttelefonen med en mindre skjerm, ser foreløpig ikke ut til ha noen unike egenskaper som vil friste mange kjøpere. Smartklokken har heller ikke de samme sosiale pressmidlene, som for eksempel smarttelefonen og Facebook hadde i sine tidlige introduksjonsfaser og som medførte at man bare måtte anskaffe seg smarttelefon og komme på Facebook for ikke å bli sosialt isolert fra familie, venner og organisasjoner, sier forskningsleder for medier i TNS Gallup, Knut-Arne Futsæter, til Kampanje.
- Tidligere brukere av ny medieteknologi
- Hvem er den typiske kjøperen av en smartklokke?
- Både de som har og de som har planer om å anskaffe seg smartklokker kjennetegnes ved at det er flere menn, alder 15-29 år, har høyere inntekt og ikke minst at de er innovatører og tidlige brukere av ny medieteknologi, sier Futsæter.
Hele 20 prosent av denne gruppen har allerede skaffet seg smartklokker og omtrent like mang har planer om det.
- De medieteknologiske innovatørene er svært interessert i å skaffe seg det nyeste og «hotteste» og gjerne vise det fram og fortelle om produktene til andre. De tar gjerne en risiko i å kjøpe slike produkter først, selv om de ikke er helt sikker på bruk, brukervennlighet og slike ting. De er heller ikke så opptatt av om de må forholde seg til nok en dings med ledninger og være avhengig av ladning. De andre adopsjonsgruppene er langt mer skeptiske til bruk, personvern, sikkerhet og ikke minst prisen, som for øvrig for Apple Watch vil ligger på mellom 4000 og 5000 kroner, sier Futsæter til Kampanje.
Les også på Kampanje Premium: - Apple Watch vil bli mainstream (krever innlogging)
Les også på Kampanje Premium: Her er de nye App-trendene (krever innlogging)
Ifølge den nye undersøkelsen er det lite som tyder på at smartklokkene brer seg på samme måte som smarttelefonene.
- Det ser derfor foreløpig ut som om smartklokkene vil få problemer med å komme over «tippepunktet» i adopsjonsprossen, noe som skjedde under fremveksten av smarttelefonene for noen år siden og som ga dem en såkalt kritisk masse, sier Futsæter.
- Kan bli en tilleggsplattform
En del mediehus har laget apper for smartklokker, som VG, Aftenposten og Adresseavisen.
- Det skjer mye og det skjer raskt. Ikke vet jeg om VG har en egen Apple Watch-desk om et halvår. Det er ikke lett å spå, sa VG-redaktør Torry Pedersen til Kampanje tidligere i år.
Medieforsker Knut-Arne Futsæter heller kaldt vann i blodet til dem som måtte tro at smartklokkene blir en viktig plattform for norske medier.
- Smartklokken kan bli en tilleggsplattform for medieindustrien, men de internasjonale fagmiljøene ser ikke noen umiddelbare store fordeler og potensial i klokkene. Men som plattform for nyhetsvarsling og væroversikt kan klokkene få en funksjon blant de som er spesielt interessert i å være «alltid på» og tilgjengelig. Selv om geotagging og kanskje hypertagging og helseinformasjon kan bli interessant i større markeder som USA, er potensialet foreløpig ikke så stort i Norge for norske annonsører, sier han.
Kommentér