I dag var Arbeiderpartiets (Ap) byrådslederkandidat Raymond Johansen og partileder Jonas Gahr Støre på plass på Deichmanske bibliotek for å snakke om koding for barn.

Ap lover nemlig å gi alle 4.klassinger i Oslo mulighet for å lære enkel programmering dersom de vinner valget til høsten. Kodekurset skal være et tilbud gjennom aktivitetsskolen (AKS, tidligere SFO).

- Hvorfor vil Ap innføre dette?

- For å møte framtidens utvikling må vi ha digital kompetanse, og det å lære programmering er viktig. De fleste arbeidsplasser som vi skal leve av i fremtiden er ikke skapt enda, og det vil være helt nødvendig å bruke det digitale for å utvikle dette, sier Raymond Johansen.

- Det er en del av kunnskapsløftet at elever skal ha digital kompetanse, og det har de ikke nok av i dag. Et sted må vi begynne, og det er her vi tenker å begynne.

Tidligere i dag skrev Kampanje om at Oslo vil bli en ledende tech-hovedstad dersom Ap vinner valget: Vil gjøre Oslo til tech-hovedstad

Vil bruke fire millioner
Johansen forteller at de ønsker å bruke ungdomsskoleelever i 10.klasse som instruktører for yngre elever. Han opplyser at budsjettet som er satt av til initiativet, fire millioner kroner, hovedsakelig skal brukes til å lønne disse.

- Hvorfor skal ungdomsskoleelever være lærerne?

- Fordi det er de som kan det. Jeg tror det er lett for dem å lære bort.

- Hva kan du om koding?

- Jeg kan ingenting om koding, men jeg skulle ønske jeg kunne noe. Jeg har vært på kurs, men føler meg ganske analfabet på det.

Håper flere vil lære
Torgeir Waterhouse, IKT Norge-direktør og initiativtaker for Lær Kidsa Koding (LKK) har vært en viktig samarbeidspartner for Ap i utviklingen av forslaget.

Waterhouse sier alle de største politiske partiene i Oslo har vist interesse for kodeopplæring for barn før valget, men at Ap foreløpig er det eneste partiet som har utformet et konkret forslag.

- Vi har vært i kontakt med flere partier, og de fleste viser god interesse, men jeg tror det som har vært utfordringen for mange har vært å gå fra å erkjenne at dette er viktig til å omsette det i handling. Det er kjempebra at Ap som det første partiet har kommet ut og sagt dette, også håper selvfølgelig jeg som driver LKK og jobber for dette hver dag, at flere partier tar etter, sier han.

- Ap skal ha stor honnør for å ha gått foran og sagt dette er mulig å gjøre, og at dette er noe som må gjøres med tanke på fremtiden. Det er jo som regel sånn i politikken at noen går foran, også følger de andre etter når de ser at det er et godt initiativ.

- Tror du noen av de andre partiene rekker å utforme noe lignende før valget?

- Alle rekker å forplikte seg til dette før valget, ikke noe problem. Og trenger noe noen råd, innspill, tips eller hjelp så er det bare å ta kontakt så skal de få det veldig kjapt. Vi skal gi alle de innspillene de trenger for å utforme et konkret forslag.