Etter seks år er det over ut for Specific Media, annonsenettverket som etablerte seg i det norske markedet i 2009. Også kontorene i Sverige og Danmark legges ned.

I Norge har Specific Media rommet fem årsverk. Selskapet har siden oppstarten vært ledet av daglig leder André Smedsrud og salgsansvarlig Stein Ole Jensen.

Jensen bekrefter overfor Kampanje at virksomheten er avsluttet, men henviser til Specific Medias London-kontor for ytterligere kommentarer. Det har foreløpig ikke lykkes Kampanje å få en kommentar derfra.

- Få har klart omstillingen
Nedleggelsen av Specific Medias nordiske kontorer skjer omtrent samtidig som Microsoft Norge legger ned sin salgsavdeling. Årsaken er den samme, tror leder for digitale medier i Red Media, Bjarte Humborstad, nemlig utbredelsen av programmatiske annonsekjøp.

Selskapets forretningsmodell har vært å være et mellomledd mellom annonsører og målgrupper gjennom et nettverk av nettsteder.

- De fleste nettverkene har prøvd å omstille seg til den nye virkeligheten, men få har klart det, sier han til Kampanje.

Flere lagt ned
Humborstad vet hva han snakker om. Han var tidligere nordisk sjef for Tradedoublers display-nettverk, og var med å legge ned tre av kontorene før han meldte overgang til Red Media for halvannet år siden. I mars ble også Tradedoublers norske kontor lagt ned.

Les også: Microsoft Norge skroter salgsavdeling

- Den første fasen av programmatic-bølgen har handlet om å håndtere overskuddstrafikken, og det er den delen av verdikjeden nettverkene har håndtert, sier han til Kampanje.

- Et av argumentene for å gå programmatic er også for å unngå mellomledd, og det er jo det annonsenettverk er, legger han til.

Kun Webtraffic igjen
Specific Media har sitt hovedkvarter i Irvine i USA og har fremdeles kontorer i Storbritannia, Frankrike og Tyskland i Europa. Det var forøvrig Specific Media som i sin tid kjøpte MySpace fra News Corp. tilbake i 2011.

Etter nedleggelsen av Specific Media i Norge er det nå kun Schibsted-eide Webtraffic igjen av de store annonsenettverkene.

Humborstad sier neste fase av programmatic handler om å gjøre vanlige kjøp mer effektivt.

- Hvem vil denne fasen ramme?

- Det har jeg ikke fundert så mye på. Jeg tror det blir mange vinnere.