Digitalekspert Espen Grimmert i Iprospect spådde i juni at lokalvalget i stor grad vil bli utkjempet i sosiale medier. Grimmert mener at aktører som Facebook vil forsyne seg av partienes valgkampbudsjetter, og at dette vil gå på bekostning av blant andre avisene.

Grimmert tror også at video vil være spesielt viktig i lokalvalgkampen.

Les mer her: - Video på Facebook blir valgkampens vinner

Les mer her: - Politikerne må bli bedre på Twitter

Samtlige av partienes markedsføringsbudsjett for lokalvalgkampen bekrefter Grimmerts spådommer.

Pia Guldbrandsen, kommunikasjonssjef i Arbeiderpartiet, opplyser til Kampanje at 75 prosent av valgkampens annonsebudsjett brukes på nettbasert markedsføring. Kun 5 prosent brukes på papir, og 20 prosent utendørs.

Ap er ikke alene om å satse stort på nettannonsering: Høyre bruker anslagsvis 60 prosent av markedsføringsbudsjettet på nett, 10 prosent på print og 30 prosent på utendørs annonsering.

- I og med at dette er et lokalvalg gjøres det noe forskjellig fra kommune til kommune, forteller Høyres markeds- og kampanjesjef Dag Terje Klarp Solvang.

Bruker video til å vise bak kulissene
Klarp Solvang opplyser til Kampanje at bruk av video på Facebook og Snapchat er svært viktig i årets valgkamp.

- Vi følger nøye med på hva som gir effekt på de kanalene vi er i, og tilpasser innhold så langt vi klarer, sier han. 

- Hvordan bruker dere Facebook i årets valgkamp?

- På mange måter. Vi bruker kanalen for å dele innhold fra egne nettsider, og vi bruker kanalen for å publisere mer spesialtilpasset innhold. Vi forsøker å engasjere med innholdet vårt, og vi er opptatt av å være tilstede i dialogen. Jeg håper vi lykkes. Uansett er vi så langt fornøyd med både responstid og engasjement.

Ap ønsker at videobruk i sosiale medier skal gi velgerne et mer direkte innblikk i politikernes hverdag.

- På Facebook publiserer vi en blanding av forhåndslagde filmer, og røffere videoer der vi inviterer folk direkte inn i politikernes hverdag, og bak kulissene. I år har Snapchat kommet som en rakett, og tusenvis av yngre velgere får oppleve Arbeiderpartiet i en form de sjelden ser på Dagsrevyen, sier Guldbrandsen.

Hun legger til:

- Videoer og bilder har blitt en viktigere og viktigere del av Arbeiderpartiets kommunikasjon for å nå folk med innhold som de liker, og ønsker å dele videre med vennene sine, sier Guldbrandsen.

- Kan vi forvente en video a la Taxi-Jens i årets valgkamp?

- Jeg kan nok ikke love det. Men i år skjer det masse lokalt, som forhåpentligvis blir både spennende og klikkbart for velgerne.

Tror på økt videobruk
Spesialrådgiver i FrP, Helge Fossum, opplyser til Kampanje at partiet har et valgkampbudsjett på omlag 6 millioner kroner. Også FrP fokuserer mest på Facebook.

- For oss er det Facebook vi fokuserer spesielt på. Jeg mener det er gode arenaer for å ha en dialog med velgerne om politiske spørsmål, samtidig som det er viktig at frp.no er en viktig kilde for de som ønsker dybdeinformasjon som ikke er tilgjengelig på eksempelvis Facebook.

- Er video på sosiale medier viktig i denne valgkampen? 

- Ja video blir helt klart viktigere. Informasjonsstrømmen blir større og større, da er det viktig å ha kort og klar informasjon på en enkel måte. Det bidrar til å skape engasjement. Et eksempel på dette video vi har publisert i forbindelse med debatten om Syriaflyktninger. Der får man en klar og god fremstilling av saken og hva FrP mener på noen få sekunder.

- Man ser jo at video blir mer og mer vanlig Det blir helt sikkert mer av slike ting også i norsk politisk sammenheng 

KrF satser på humor
Kommunikasjonssjef i KrF, Mona Høvset, sier sosiale medier er veldig viktig for partiet i årets valgkamp, men at de fleste av annonsekronene har blitt brukt på utendørsannonsering. 

- Vårt totale markedsføringsbudsjett er på 1,6 millioner kroner, og størsteparten av dette går til utendørsannonsering. Når det er sagt satser vi på Facebook mer enn noen gang tidligere.

Høvset mener humor er viktig om man skal få folk til å dele innhold på sosiale medier. Søndag delte KrF en kampanjevideo mot søndagsåpne butikker. I videoen parodierer Hareide en typisk Dressmann-reklame.

Søndagsåpent

 

Posted by Knut Arild Hareide on 16. august 2015

 - Vi tror humor er viktig for spredning i sosiale medier, og ønsket derfor å lage en parodivideo for å få frem budskapet om at søndag ikke er en handledag.