Som Kampanje skrev tidligere i dag, stenger annonsenettverket Specific Media dørene i Norge etter seks år. De slår følge med Tradedoublers display-nettverk, som la ned sin norgesvirksomhet i mars. Samtidig avvikler selskaper som Microsoft Norge sine salgsavdelinger.

- De fleste nettverkene har prøvd å omstille seg til den nye virkeligheten, men få har klart det, sier digitalsjef Bjarte Humborstad i Red Media til Kampanje.

Han var tidligere nordisk sjef for Tradedoublers display-nettverk, og var med å legge ned tre av kontorene før han meldte overgang til Red Media for halvannet år siden.

Les mer: Annonsenettverk møter programmatic-døden

- Trygt miljø
Men det finnes optimisme blant de gjenværende annonsenettverkene også. Administrerende direktør Svein Eriksen i Schibsted-eide Webtraffic, som har vært i markedet like lenge som Specific Media, kjenner seg ikke helt igjen i bildet som males opp av bransjen.

- Vi kjenner oss igjen i at det har blitt færre konkurrenter, men vi kjenner oss ikke igjen at programmatic betyr døden, sier han til Kampanje.

- Kanskje jobber vi annerledes. Vår styrke har vært at vi har samlet store norske publisister i et trygt og godt miljø for annonsører, legger han til.

- Vil ikke dere også merke følgene når også premiumproduktene selges programmatisk?

- Det vi har som strategi er at kundene kan kjøpe produktene våre manuelt ved å snakke med en av våre selgere og konsulenter, eller de kan kjøpe produktene våre via børs. Kjøper du manuelt så er du garantert annonsevisningene, men kjøper du programmatisk må du ha flere budstrategier, fordi du da er i konkurranse med andre som er interessert i å kjøpe det samme.

Kratig resultatnedgang
Webtraffic hadde en salgsinntekt på 103,3 millioner kroner i 2014, ned fra 105,2 millioner kroner, men lønnsomheten gik kraftig ned og resultat før skatt endte på 613.895 kroner, en tiendedel av resultatet fra året før.

- Vi gjorde en god del investeringer i fjor, ikke minst i teknologi og i å bygge et slagkraftig mobilprodukt. Nå sitter vi på noe av den beste teknologien i markedet og kommer til å forbedre både omsetning og resultat i år, sier Eriksen.

Helt alene på markedet er Webtraffic ikke. Schibsted-selskapet har fortsatt konkurranse fra Google Display Network. Eriksen tror det vil være rom for nettverkene også fremover.

- Vi som alle andre må endre oss og bli bedre. For to år siden solgte vi ikke noe programmatisk. Nå er det en stor del av omsetningen vår. Så lenge vi har gode relasjoner med partnerne våre, flinke selgere og gode produkter, klarer man ikke å få samme resultat ved å kjøpe programmatisk.