De sier at alle gode ting er tre – så la meg også stille meg inn i rekken av byråer som mener at kreativitet ikke bare finnes i reklamebyråer, og som ønsker å verdiøke mine bransjekollegaers meninger fra PHD og Starcom.

Svein Larsens innlegg i Kampanje minner mest av alt om et gufs fra en svunnen tid – da sjampanjen fløt i de kreative byråene, og resten av oss ville få noe på trykk, om det var betalt eller fortjent.

Jeg skal ikke spekulere i om Larsen snakker på vegne av seg selv, eller det nye byrået han nå jobber i. Men uttalelsene er langt fra atypiske.

Så la oss snakke om det som er viktig i denne diskusjonen.  Eierskap til kreativitet. Hvem eier begrepet kreativitet? Mitt svar? Ingen!

Definisjonen av kreativitet er høyst subjektiv, men selv liker jeg definisjonen som ligger på Wikipedia: Kreativitet er en skapende evne eller virksomhet, det vil si oppfinnsomhet, idérikdom og det å lage eller finne på noe nytt. Kreativitet er avgjørende for å løse problemer og utfordringer innen alle fag og i alle situasjoner og for å skape forandring og fornyelse.

Smak litt på det; «i alle fag og i alle situasjoner – for å skape forandring og fornyelse».

Jeg har stor respekt for kreatører, men kreatører kommer i alle former og farger. De beste klarer å se helheten. Og min opplevelse er at de kan ha tittelen art director, noen ganger kundeansvarlig eller, gud forby, en som jobber med programmatisk annonsering.

Og det er her poenget mitt kommer inn. Ingen har monopol på kreativitet, det er den beste løsningen som vinner (eller burde vinne!).

Og her kommer årets Captain Obvious sitat: I 2020 (og resten av 2019) handler våre byråliv om å kunne kombinere strategi, kreativitet og taktikk – integrert og sømløst.

Mitt håp for et fredfullt 2020 er at vi i bransjen kan klive ned fra den hvite hesten – sette kunden i fokus. La oss bryte ned siloer internt, men også når vi jobber med eksterne byråer. Det er først når fagområdene smeltes sammen at vi kan skape virkelig verdi (magi) for kundene våre. Verdi (magi) som bygger merkevare eller salg (eller begge deler).

God kreativitet, og godt nytt kreativt år om du jobber i PR-byrå, reklamebyrå, mediebyrå eller (fill in the blanks)-byrå.