Svein Larsen har helt rett i én ting i sin artikkel «Mediebyråene mangler en viktig innsatsfaktor». Nemlig at reklamefolk er flinke på kreativitet. De har ofte utdanning på feltet og innehar også personlige egenskaper som gjør dem kapable til å tenke «ut av boksen» som Larsen skriver. En egenskap klassiske mediebyråfolk bare kan misunne dem.

Personlig mener jeg at evnen til å tenke kreativt innenfor boksen (vs. utenfor) krever langt mer av en kreativ sjel, men er desto viktigere da nettopp dette er hensikten med en strategi. Å sette rammer. Noen premisser for retningen man skal gå før man begynner med det kreative arbeidet. Kreativ kommunikasjon er middelet for å oppnå det strategiske målet. En viktig jobb som naturligvis ofte gjøres av kreative folk.

Larsen stiller spørsmålet om hvorfor én av tre annonsører oppgir at de går til mediebyrået sitt for de viktigste strategiske valgene. Han mener dette er overraskende mange ettersom mediebyråer hovedsakelig jobber med å «fintune og optimalisere». Hvilken partner annonsøren oppgir som den viktigste, vil sannsynligvis være avhengig av rollen respondenten i undersøkelsen har i sin organisasjon. Uavhengig av dette er jeg personlig heller overrasket over at ikke flere oppgir mediebyrået som den viktigste partneren sin.

For meg virker det som om Larsen har sovet litt i timen med tanke på utviklingen i bransjen utover sitt eget byrå. Uten å avsløre hele forretningsmodellen til PHD kan jeg si så mye som at det har skjedd enorme endringer blant mediebyrågrupperingene de seneste årene. De fleste store mediebyråene har gått fra å være kun formidlere som flytter penger og optimaliserer, til å bli strategiske rådgivere på langt mer enn kun mediestrategi. For eksempel i PHD, ikke bare deler vi kontor med, men vi jobber også tett sammen med vårt kreative miljø (Drum), tech-spesialister, eCommerce-spesialister, sponsorstrateger (Fuse) og modelleringsspesialister (Annalect). Jeg tipper andre byrågrupperinger gjør det samme.

Ja, vi er aller best på mediestrategi. Vi definerer kommunikasjonens rolle basert på oppgaven og velger de mediekanalene og formatene som best evner å levere på den. Dette leverer vi på hver dag. Men hva er strategi for en annonsør? Strategi handler om å designe en plan for å nå et mål.  Bare det siste året har vi, for våre kunder, vært rådgivere og partnere for:

1) Strategiske valg av techstach for i dag og for fremtiden. Dette er en stor beslutning for de fleste annonsører, ikke bare for markedsavdelingen deres men for hele organisasjonen.

2) Strategisk valg med tanke på hvordan bedriften skal posisjonere seg innenfor eCommerce.

3) Strategisk produktutvikling. Hvilke produkter kan selskapet utvikle, og hvilke attributter bør produktene ha for at bedriften (skal kunne) utvide markedet sitt?

4) Hvilke produkter skal annonsøren fokusere på i produktporteføljen sin for å flytte de overordnede merkevareassosiasjonene?

5) Hvor mye skal annonsøren investere i medier og kommunikasjon for å oppnå en helt spesifikk markedsandel på X% i sin kategori? Det har vi fasitsvar gjennom modellering og investeringsverktøy som brukes som beslutningsgrunnlag på styrerommet.

Listen er lang, og dette er bare noen av de strategiske veivalgene PHD har hjulpet sine kunder med det siste året. Jeg respekterer Larsen sitt alibi for å kunne sette hybridbyrået sitt på kartet, men argumentene er dessverre utdaterte i 2019.