I fjor tok jeg et valg, et sceneskifte, eller et bransjebytte om du vil. Jeg gikk fra kommunikasjonsbransjen til designbransjen.

Fra å pakke inn produkter til å lage dem. Noen vil argumentere for at det kun er en annen ingrediens i samme suppa – med prisutdelinger på andre datoer, og etterfester på andre utesteder.

Men sannheten er at jeg har opplevd det å jobbe i et designbyrå som noe helt annet enn det å jobbe i et reklamebyrå. (Nå, på vei tilbake igjen, til kommunikasjonsfaget, der jeg «kommer fra», håper jeg å ta med meg det jeg har lært)

Forskjellene har ikke først og fremst med ulike fagdisipliner å gjøre, ei heller om det står Supreme eller Patagonia på lua til dem som jobber i byråene.

Min opplevde forskjell ligger i hvordan man diskuterer fag, løfter fag, utfordrer fag, tilfører fag, og skriver om fag. Eller i det hele tatt snakker om fag.

Designbransjen ligger nemlig et sjumilssteg foran kommunikasjonsbransjen. For makan til hårsår og følelsesstyrt gjeng vi reklamefolk er!

Altfor mange ganger har jeg lagt igjen ufortjente klikk og visninger på kampanje.com for å lese enda et emosjonelt innlegg som peker reklamebransjefinger på du sa, han sa, det var ikke det jeg sa, og den klassiske,  hva var det jeg sa? Min personlige favoritt er slutt å tråkke oss generaliserende på føttene, her har du tilbake med helt samme mynt.

I mitt sabbatsår fra reklamebransjen, har jeg vært deltaker på en rekke designfaglige frokoster, og paneldebatter hvor det snakkes om, diskuteres, utfordres og deles erfaringer rundt faget design. Når jeg igjen åpner opp kampanje.com, er det imidlertid som Åse Klevland synger, «jeg vet om en gammel mann... intet nytt under solen.»

For selv om jeg har savner faget, har jeg ikke savnet bransjen. I alle fall ikke de (synlige) diskusjonene i bransjen.

Hvor blir det av interessen og engasjementet for hvordan vi bidrar til en opplevd merverdi ved et godt kommunikasjonshåndverk, i kraft av gjennomtenkte merkevarestrategier som står over tid, og faktisk tilfører produkt og bruker noe?

Hvor kommer fagtilskuddene? Smeller man har gått på (Bente Kvam Kristoffersens ærlige innlegg var imidlertid et friskt pust), ting vi har lært, perspektiver vi deler med hverandre? Andre vi lar oss inspirere av? La oss slutte å peke finger, og jobbe for å løfte faget vårt igjen. Jeg synes Kim Ydse Krogstad oppsummerer det fint i sitt tilsvar, og jeg håper det setter en feit strek over en debattpraksis som i reklamebransjen akkurat nå holder et lavmål.

I farta kommer jeg på minst sju problemstillinger jeg vet mange har gode tanker og erfaringer rundt, som jeg gjerne skulle se bli diskutert i 2019.

  • Hva er markedsføringens rolle i å løfte kundeopplevelser, og levere på forventing
  • Hva skjer med merkevarer i et fragmentert medielandskap der mange lever i egne bobler? Skal vi skreddersy merkevareopplevelser for ulike segmenter eller jobbe for én felles?Når skal merkevarer ta et politisk standpunkt? Og er det egentlig et samfunnsmessig sunnhetstegn at de får ta(r) den plassen
  • Kvantitativ vs kvalitativ markedsføring? Bør merkevarer holde mer kjeft og vente til de har noe «fornuftig»( fornuftig i sin brede form, interessant, faktisk underholdene, opplysende, kanskje til og med konverterende?) å si, eller fortsette å spre ofte og mye, i håp om at det raskt løfter topplinja
  • Hvilken rolle skal markedsførere ta når det kommer til å bygge helhetlige produkter og tjenester? Og hvordan kan disse skille seg ut og stå over tid i samarbeid med byråene som faktisk bygger dem?
  • Et friskt, nytt og godt tilskudd til diskusjonen, som jeg håper vi kan snakke mer om, er kreativ risiko vs data og presisjon (er det et generasjonsskifte vi ser? Oi, sa jeg det høyt?)
  • Hva er markedsføringens rolle i utviklingen av mer sirkulære produkter og forretningsmodeller?

I mellomtiden hygger jeg meg inne på medium.com, og tar de gode faglige diskusjonene over en Solo med folk jeg vet har latt være å bidra i bransjedebatten – i påvente av at vi alle omsider tar sats og kommer opp av skyttergravene.

Jeg skal i alle fall gjøre mitt beste til å bidra, og håper å ta med fagdebattklima videre, når jeg nå går fra Netlife til Hyper.