Relasjonen mellom annonsører og mediebyråer har vært på en prøve den siste tiden, etter at Annonsørforeningen kunne legge frem tall i fjor som viste at tilliten mellom landets reklamekjøpere og næringslivet var på et bunnpunkt.

Les også: Norske annonsører tror mediebyråene skjuler inntekter

I den nye Annonsørrapporten til Anfo, som ble lagt frem på «Den store annonsørdagen» tidligere denne måneden, kom det imidlertid frem at mistilliten var mindre. I rapporten heter det at «noe har endret seg i løpet av dette året [og] mistilliten til mediebyråene har gått tilbake – spesielt blant de største annonsørene.»

Nå mener styreleder Espen Klepper at denne utviklingen fanges opp i egne undersøkelser også. Mediebyråforeningen (MBF) har som en del av sitt strategiarbeid nylig gjennomført en omdømmemåling blant mediebyråene og deres kunder. Ifølge styreleder i MBF, Espen Klepper, har undersøkelsen sett på hva annonsørene opplever som de viktigste driverne for oppfatningen av mediebyråene, og hvordan byråene leverer på dette i det daglige samarbeidet.

- Resultatene fra undersøkelsen er svært oppmuntrende og positiv lesning. Undersøkelsen viser nemlig at annonsørene har stor tillit til mediebyråene, sier Klepper som til daglig er konsernsjef i mediebyrågrupperingen Omnicom.

- Skårer på redelighet
Ifølge undersøkelsen så assosieres byråene «i størst grad med evne til å tilfredsstille oppdragsgiveres behov», «høy kompetanse» og «stor nytte og god verdi for pengene». I tillegg scorer mediebyråbransjen best på blant annet åpenhet og tydelighet, samt «redelighet sammenliknet med andre kommunikasjonsmiljøer.»

Kampanje har bedt styrelederen legge frem tallene og undersøkelsen i sin helhet, men det ønsker ikke Mediebyråforeningen. Klepper kan imidlertid fortelle at undersøkelsen har sett på mediebyråbransjen i sammenheng med PR-bransjen, reklamebransjen, management- og konsulentbyråene, content marketing-byråene og performancemiljøene.

- Har det vært viktig for mediebyråforeningen å reparere denne relasjonen som i 2016 var preget av «gryende mistillit»? Vil du si at skaden vi så i 2016 nå er reparert og tilliten gjenopprettet?

- Selvfølgelig er det viktig for oss som bransje å ha et godt omdømme. Derfor er det også svært gledelig at tallene i den den nye Annonsørrapporten viser at annonsørenes skepsis har gått tilbake. Hovedårsaken til dette er nok at bransjen har blitt flinkere til å informere, samtidig som annonsørene har fått mer kunnskap, og vet hvilke spørsmål de bør stille sine byråforbindelser.

- Viktigste samarbeidspartner
Klepper mener også flere andre undersøkelser gir mediebyråene gode tilbakemeldinger.

- Utover vår egen undersøkelse viser også den årlige «Bransjerapporten» til Mediabemanning at mellomledere og toppledere fra annonsørsiden anser mediebyråene som sin viktigste strategiske samarbeidspartner. Det tar vi selvfølgelig med oss som en ekstra tillitserklæring, fortsetter Klepper.

Det er også tall som bekreftes i den store Annonsørrapporten der det står at «ser vi på utviklingen over tid, er det liten tvil om at mediebyråene har tatt posisjonen som annonsørenes viktigste partner innenfor kommunikasjon og markedsføring».

- Det vi også vet fra andre undersøkelser er at halvparten av de annonsørene som blir spurt kunne tenke seg å kjøpe flere tjenester av sitt mediebyrå. I sum viser dette at mediebyråbransjen har stor tillit. Samtidig som vi kan være stolte av disse tilbakemeldingene må jeg også skynde meg å si at vi som bransje fortsatt er ydmyke, og helt klart kommer til å jobbe hardt videre både når det gjelder kompetanseutvikling og innovasjon, sier Klepper