Navn: Kristian Lyse

Alder: 40

Stilling: Byråleder i DDB Oslo

Årets ferie: Edinburgh, Bali og Oslo

Den perfekte sommermaten: - Når solen skinner, er det lite som slår dagsfersk sjømat med et glass god hvitvin til. Akkurat nå er jeg på Bali, hvor førstnevnte finnes i overflod, mens sistnevnte er veldig vanskelig å oppdrive. Så da blir det en kald øl til.

- Går alt som planlagt med den nordiske sammenslåingen til DDB?

- Sammenslåingen til nye Nord DDB går etter planen. Vi jobber sammen med de pan-nordiske kundene våre for å finne ulike rigger som matcher deres ulike behov. Også jobber vi med å kunne utnytte vår akkumulerte kompetanse og kapasitet ned i de lokale markedene - for det er jo der styrken vår ligger. Det er også gøy å se hva det betyr for oss å utvikle en ny, felles visuell identitet for Nord DDB. Jeg merker hvordan det både samler oss og inspirerer oss. Vi gjenoppstår som et nytt og mer progressivt miljø.

- Tenk deg at du arrangerte en utflukt i sommer og inviterer tre gjester. Hvem tar du med og hvor går ferden?

- Siden Elon og Mark nok allerede er opptatt med andre utflukter, vil jeg heller seile rundt i den nordiske skjærgården med noen nye bekjentskaper; nemlig Andreas Dahlquist, som er Nord DDBs nye kreative leder og Jens Welin, lederen for vår nye satsing på blant annet dataanalyse og performance; Connect. Den siste plassen kan vi lodde ut på Kampanjes Facebook-side...

- Hvilken bok vil du anbefale Kampanjes lesere i sommer og hvilken bok ser du selv frem til å lese?

- Jeg vil anbefale Kampanjes lesere å ta en ordentlig sommerferie og lese noe som ikke krever så mange hjerneceller - en lettlest krim for eksempel. Og ikke på en Kindle, men en papirbok. Hvis du vil følge med i timen, virker det som om det er «Sapiens» av Yuval Harari som folk leser i år - selv om det er to år siden oppfølgeren kom.

- Hvem eller hva irriterer deg aller mest i den norske medie- og kommunikasjonsbransjen?

- Jeg har to «pet peeves». Det ene er alle diskusjonene om diskusjonene. Veldig mange skal mene veldig mye om alle mulige trendord, fra social og content til dagens diskusjoner om digitalisering. Jeg bryr meg ikke så mye om merkelapper. Kan vi ikke bare lage smarte ideer som løser oppgaven og sørge for at den når ut til alle vi ønsker å nå så effektivt som mulig? Og i 2017 blir det sjeldnere og sjeldnere «tradisjonell reklame», og oftere og oftere en endring i selve produktet eller tilbudet - gjerne med en bærekraftig vinkling som gjør noe positivt for miljøet, samfunnet eller økonmien. Gjerne alle tre.

- Den andre er gapet mellom de løsningene alle ønsker å lage og risiko- og investeringsvilligheten for å klare å oppnå dem. Jeg mener at Audis «Enter Sandbox» er en av de beste kommunikasjonsløsningene som er laget i Norge i år. Pol og Mediamonks skal ha skryt for idé, men Audi/MøllerGruppen skal ha tilsvarende skryt for å tørre å gå for en så innovativ idé, og å gi ideen det kreative og økonomiske rommet den behøvde for å bli så bra. Det sitter svært dyktige folk hos reklamebyråer, hos mediebyråer og hos kundene - og jeg skulle ønske at vi turte å sikte mot stjernene litt oftere. For det er ikke til å stikke under en stol at noen ideer dør hos reklamebyråene («Nei, den kommer kunden aldri til å kjøpe»), hos mediebyrået («Med denne løsningen kan vi dessverre ikke garantere god nok dekning eller frekvens») og hos kunden («Vi styrer etter 70/20/10-prinsippet, og dette er en 10-idé som spiser 40 prosent av budsjettet»).

- Hvem tror du og hvem håper du blir Norges statsminister etter valget?

- Det blir vel Jonas eller Erna, men jeg er mer opptatt av hvilken retning Norge tar, enn hvem som sitter i stolen. Jeg mener at Norge må øke fokuset på innovasjon og kreativitet. Vi ser et gryende gründermiljø i Norge, hvor det bærekraftige og digitale naturlig nok er i fokus. Dette er supert, men vi burde ha alle forutsetninger for å gjøre Norge til et svært attraktivt sted å jobbe med å løse de store, globale utfordringene vi står overfor. Invester i fremtiden, i miljøet og lær kidsa koding!

- Hvilken nyhet fra den siste tiden skulle du ønske var falsk?

- Bortsett fra Donald, er den enkeltnyheten jeg har blitt mest deppa over i det siste, den om at The Great Barrier Reef ikke lenger har diagnosen «syk», men «døende, uten mulighet for overlevelse». Dette er isolert sett en tragedie, men mye verre på et mer overordnet nivå. Skal vi seriøst ikke våkne opp og skjønne at vi er i ferd med å ta livet av kloden vi lever på?

- Bør Facebook og Google være med på å finansiere norske medier?

- Som siviløkonom er jeg en fan av det frie marked, men jeg mener jo også at bedrifter skal betale skatt i det markedet hvor inntektene genereres. Så ja til beskatning og så får det være et annet spørsmål om hvordan den norske stat velger å finansiere de ulike delene av det store begrepet «norske medier». Jeg mener definitivt at vi skal ha et sterkt NRK, men er usikker på om det er riktig å subsidiere alt som titulerer seg som «media».

- Hvem identifiserte du deg aller mest med i «Skam»?

- Den jeg identifiserer meg mest med, om jeg kan få si det med en stor klump ydmykhet, er manusforfatter Julie Andem - fordi hun har fått til det vi forsøker å oppnå hver gang vi lager kommunikasjonsløsninger for kundene våre; interessante, overraskende, kanskje på grensen til provoserende historier, så ekte som det lar seg gjøre, som resulterer i et enormt engasjement langt utenfor den definerte målgruppas grenser. Må jeg velge en karakter, har jeg lyst til å si Linn, for hun er min favoritt, men jeg er nok mer en Vilde, både tror og håper jeg. Mer substans enn man skulle tro, og veldig snill, innerst inne.

- Hvilken bransje eller bedrift kunne hatt behov for påfyll av kunstig intelligens?

- Det er lett å se for seg enorme effektivitetsfordeler i nesten enhver bransje, men jeg tenker det samtidig er betimelig å høre på Elon Musk: Kanskje vi først bør finne ut om kunstig intelligens er noe vi ønsker å slippe helt løs, eller om det er noe vi burde aktivt begrense.

- Hvilken overskrift drømmer du om å se på Kampanje.com i høst?

- Er ganske sikker på at det kommer en ganske fin en allerede i august... ;-)