I går arrangerte byrålederen i Dentsu Aegis-byrået Iprospect, Christian Fure, et større seminar om den økende bruken stemmestyring og digitale assistenter som Siri, Google Home, Alexa og Cortana i et marked som ventes å vokse til 134 milliarder kroner innen 2021.

For som i alle andre deler av kommunikasjonsbransjen kommer det også en ny tid for søkebyråene der mer og mer av de tekstbaserte søkene våre kommer forventes å gå over i tale. Så mye som halvparten av alle verdens søk forventes å være stemmestyrt i 2020 og i en undersøkelse Fure og byrågruppen Dentsu Aegis la frem denne uken på Kampanje kommer det frem følgende:

  • 48 prosent av nordmenn allerede har prøvd stemmestyring.
  • Foreløpig bruker bare 16 prosent dette ukentlig eller oftere.
  • Apple-assistenten Siri er den helt klart mest brukte tjenesten  
  • Hele 63 prosent av de som har prøvd stemmestyring, har brukt Siri. 

Men ser en på tallene til Dentsu Aegis søkespesialister, er det som lite tyder på at endringene slår negativt inn på resultatene og omsetningen. Byrået økte omsetningen med 21 prosent på egen portefølje og nær doblet resultatet i 2016. Overskuddet før skatt endte på rekordstore 4,4 millioner kroner og byrået forsvarer med sin omsetning på 172,8 millioner plassen som Norges største byrå på sitt felt. 

- Det har vært et krevende år som vi har kommet styrket ut av. I 2016 var vi dobbelt så store som våre nærmeste konkurrenter, sier byrålederen Christian Fure til Kampanje. 

Les også: Slik gikk det i fjor for iProspect

- Men hvordan tror du overgangen fra tekst til tale vil forandre markedet dere jobber i?

- En overgang til stemmestyring vil ikke forandre det vi gjør i dag. Selv om stemmestyring vokser vilIprospect lever av å skape og distribuere engasjerende innhold som svarer til forbrukernes adferd og som driver lønnsom trafikk og konverteringer for selskaper som tilbyr tjenester eller produkter. Stemmestyring blir en ekstra dimensjon til det vi gjør allerede på skjermene, sier han. 

- Vi har vært tidlig ute
Selv om den store talerevolusjonen fortsatt er i sin spede begynnelse, sier Fure fjoråret også har vært et år preget av endringer.

- Vi hadde et behov for å automatisere enda mer og jobbe enda smartere med kundene våre. Slik at vi kunne tydeliggjøre gevinstene ved bruk av verktøy som automatiserer prosesser og jobber med data for å øke resultatene, uten at det koster mer å drive inn profitten for kundene, sier han til Kampanje.

Han mener byrået står godt skodd for morgendagens søkemarkedet og datadreven markedsføring.

- Vi skal være tidlig ute med å bruke de smarteste løsningene for å få mest mulig igjen på vegne av våre kunders investeringer, og jeg tør påstå at vi har de beste verktøyene i bransjen for å kapitalisere mest mulig på deres midler, sier Fure. 

Mer bruk av kunstig intelligens
Iprospect jobber i det som i bransjen heter performance-drevet markedsføring med annonsering i Google og Facebook. Dette har lenge vært et manuelt arbeid, men en annen endring er at maskiner nå gjør mye av jobben med å kombinere bilder, videoer, tekster og såkalt call to action.

Ifølge Fure kan man i dag både i Google, Microsofts Bing og Facebook og på kundenes egne sider, sette på maskinlæring og kunstig intelligens som jobber oppå gigantenes plattform for å gi best effekt av medieinvsteringene.

- Selv om vi sikkert er «for tidlig ute», er dette investeringer vi tar med glede.  Kundene setter pris på at vi driver effektivt for deres penger og gir oss tillit til å utvikle oss på andre områder, som igjen bidrar til direkte verdiskapning hos kundene.   Eksempelvis handler dette om ytterligere satsninger innen analyse og attribusjon, SEO og innhold, samt mer strategiske ressurser som både evner og interesserer seg for bruk av data til kundenes beste, sier Fure.

Totalt så jobber det rundt 40 ansatte i byrået i Norge. 

Her ser du tallene til Iprospect for 2016. Alle tall i MNOK. 

Iprospect 2016 2015 Endring i prosent
Omsetning 172,9 135,0 + 28
Driftsresultat 4,4 2,4 + 84
Resultat før skatt 4,7 2,5 + 88