Torsdag kveld samlet Annonsørforeningen Anfo 400 bransjefolk på prisutdelingen Anfo Effekt i Oslo. Både annonsører, reklamebyråer, PR-byråer, mediebyråer, mediehus og spesialistbyråer er blant de som har levert bidrag i år.

Orkla ble blant kveldens store vinnere med to gull, med byråene OMD og Saatchi&Saatchi på vinnerlagene. Orkla gikk til topps i kategorien «Smart multi» med kampanjen «Smash: Til nye høyder, og gull i kategorien «Ny» med kampanjen for Kornmo Knekkebrød: «Gammel dame i ny drakt». Men det var flere byråer og annonsører som dro fornøyde hjem fra prisfesten torsdag kveld. Se komplett vinnerliste og jurybegrunnelser lengre nede i saken

- Modige ideer som har hatt effekt
Kreativ direktør Øyvind Waage og tekstforfatter Fanny Vaager i Saatchi&Saatchi var i gullrus da Kampanje snakket med de to på Anfo Effekt torsdag kveld.

- Det føles kjempedeilig å vinne gull i Anfo Effekt. Det er kult å få bekreftet at kreativitet og effekt henger sammen, sier Waage til Kampanje.

- Det er gøy at vi vinner gull for Smash og Kornmo, fordi det er modige ideer som har hatt god effekt for kunden. Dette er veldig inspirerende. Å vinne gull er veldig digg, vi vant jo gull med Smash i fjor også og nå gjør vi det igjen, sier Vaager.

Les også: Vaager forlater reklamebransjen

Mediebyrået OMD ble mestvinnende av byråene med til sammen tre gull i kveld og en pen bunke diplomer. For OMD-gjengen kunne også feire gull for Color Line-kampanjen  «Flaskepost», i tillegg til de to Orkla-seirene.

Se video fra prisutdelingen:

Se video fra prisutdelingen:

Årets jurygeneral har vært Christoffer Nøkleby fra Accenture.

- Vi har alle et felles ansvar for å synliggjøre verdien av markedskommunikasjon, og dele kunnskap for å bli stadig bedre. Anfo Effekt er bransjens fremste virkemiddel for nettopp dette. Konkurransen løfter bransjen, og jeg har stor respekt for alt arbeidet som ligger bak hvert eneste case som sendes inn, sier Nøkleby - som var markedsdirektør i Mercedes da juryen startet arbeidet.

- En bransje med usedvanlig mange flinke folk
Anfo-sjef Jan Morten Drange mener nivået på årets prisvinnere er høyt.

- I etterkant av selve prisutdelingen slår det meg hvor mye bra som egentlig lages. Vi jobber i en bransje med usedvanlig mange flinke folk. Det være seg på kundesiden og ikke minst i den byråverdenen vi har rundt oss. Svært mange av casene som ble premiert var resultat av samarbeid mellom flere byråmiljøer. I lys av alt snakket rundt bransjeglidning er også det en interessant observasjon, sier Drange til Kampanje.

Med 119 innsendte bidrag satte Anfo Effekt ny rekord i årets prisutdeling, noe Drange gleder seg over.

- En ting er selve rekorddeltagelsen. Det er hyggelig i seg selv. Vi ser at vi har flere og flere «gjengangere» om vi kan kalle dem det. Tunge markedsførere som setter effekt i fokus. Det er også hyggelig å ønske flere nykommere velkommen både på ball og til diplomlauget. Ta Finnmark Rein og Hageland som eksempler. Relativ ubeskrevne blad i effektsammenheng fra før. En veldig hyggelig utvikling!

 Her er juryens begrunnelser:

Gull i kategori «Smart Singel»: Maxbo - «Klart du kan 2.0»

«Årets vinner av Anfo Effekt Smart Singel er en aktør som viser mot og handlekraft i sin bransje. Med utgangspunkt i bruk av big data og mengder av søkehistorikk for å finne ut hva folk egentlig lurer på, tar aktøren en beslutning og vrir sitt markedsprogram fra tradisjonell DM med fokus på produkt og pris, over til virkemidler med høy kunderelevans. Med versjon 2.0 av «Klart Du Kan» viser aktøren selv at de KAN. Juryen har latt seg imponere av et solid innsiktsarbeid, en tydelig strategi, og en løsning som viser omsorg og engasjement for sine kunder. Med 64 «how-to» filmer publisert i tydelige spillelister på YouTube og en spredningsplan i sosiale mediekanaler vises det til slående resultater. Juryen er imponert! Gratulerer MaxBo!»

Gullvinnere: Maxbo-kampanjen «Klart du kan 2.0» med byråene og samarbeidspartnerne McCann, Mindshare, Google og Antimedia. Foto: Eivind Von Døhlen.

Gull i kategori «Smart Multi»: Smash! Orkla Snacks & Confectionary - «Til nye høyder med sosial merkevarebygging».

«Vinneren av Smart Multi viser at smart merkevarebygging bidrar til å drive salg. Etter en vellykket relansering var utfordringen å opprettholde et høyere salgsnivå etter kampanjeslutt. Ved å spille på målgruppens premisser, både i innhold og kanalvalg, presterer caset å vise at sosiale medier kan sikre salg. Til tross for reduserte markedsbudsjetter, har Smash! bevist at man kan oppnå vedvarende høyt salg bortom kampanjeeffekter gjennom en tydelig strategi, rendyrking av merkevare og smarte kvalitative og kreative uttak. Gratulerer!»

Nytt gull til Smash: Orkla og byråene OMD og Saatchi&Saatchi vant gull med Smash for andre år på rad. Foto: Eivind Von Døhlen.

Gull i kategori BtoB: Color Line - «Flaskepost»

«Juryen i B2B – business to business – fikk 10 gode case til vurdering. Casene var fra mange ulike bransjer, men hadde de til felles at du viste målrettet arbeid for å nå frem med gode tilbud til beslutningstagere i bedrifter, etater og organisasjoner. Vinnercaset er en kampanje som imponerte med sin enkle og klare strategi, klok gjenbruk av en velkjent idé og god gjennomføring.

Målet var at en henvendelse til 9000 potensielle kunder skulle ende med 30 kjøp, til en verdi av 4,5 millioner kroner. Resultatet ble 107 kjøp, til en verdi av 17 millioner.

Kjernen i kampanjen var ikke en moderne, digital løsning, men en kommunikasjonskanal som ble oppfunnet 310 år før vår tidsregning.»

Flaskepost sikret gull: Color Line og parterne OMD og Bring vant gull i business to business-kategorien. Foto:

Gull i kategori «Ny»: Orkla Snacks & Confectionery - Kornmo Knekkebrød. «Gammel dame i ny drakt»

«Årets vinner i kategorien NY stod ovenfor en solid utfordring; De hadde en tradisjonsrik merkevare med høy kjennskap, men i en kategori som har en sterkt nedadgående trend. De hadde tapt over 50 prosent volum de siste 10 årene og hadde en brukergruppe som ble stadig eldre. De over 70 år spiste mest. Mulighetene lå i å flytte merkevaren over i en nye nærliggende kategori som var i sterk vekst. I et lunt kreativt univers som oser av varme og folkelighet har de fått oppmerksomhet blant en bred og noe yngre målgruppe.  

Smakstester viste at produktutviklingen har lykkes og det ble forsterket gjennom butikkaktiviteter og rabattkuponger som stimulerte til prøving. Juryen lar seg imponerer over hvordan de har klart å forflytte en merkevare fra noe usunt til noe sunt på kort tid. Kornmo sin reise fra matkjeks til knekkebrød er bygget på en gjennomarbeidet lansering i alle faser! De har solgt over en million knekkebrødpakker og etablert seg som 4.største variant ut av butikk, kun slått av de tre aller meste kjente variantene til den største aktøren i kategorien, Wasa. Ikke verst av en nykommer!»

Gull i kategor i «Vekst»: Meny - «Spiser du bedre, lever du bedre»

«Caset presenterer en grundig og tydelig analyse over utfordringer og muligheter merkevaren har i kategorien. Basert på innsikten og analysene beskrives en tydelig strategi for hvordan merkevaren skulle differensiere seg i denne kategorien, og gjennom dette få flere kunder til å besøke oftere og handle mer. 

Uttaket og helheten i elementene som leverer strategien i kundemøtet er klokkerene og leverer et overbevisende og sterkt resultat. Caset evner å dokumentere en klar og tydelig sammenheng mellom innsikt, strategi, tiltak og resultat. 

Juryen gratulerer Meny med gull i vekstkategorien for caset  ”Spiser du bedre, lever du bedre».

Vekst ga gull: Meny gikk til topps i kategorien «Vekst» sammen med byråene Kitchen, Carat, Making Waves og Gambit. Foto: Eivind Von Døhlen.

Her er alle kveldens vinnere:

Kategori «Smart Single»

Annonsør Team Medalje
Maxbo: Klart du kan 2.0  Maxbo,McCann, Mindshare, Google, Antimedia  Gull
Norwegian: Brad is single  Norwegian, Try, Vizeum  Sølv
 Color Line: Flaskepost Color Line, OMD, Bring  Bronse
 Smash: Årets ondeste kampanje Orkla C&S, Saatchi & Saatchi og OMD  Diplom
Volvo: Si hei til nye V90  Volvo, JCP, Good Morning, Mindshare, SCP Grey  Diplom
Volkswagen: Trailerassist  VW, MediaCom, Try  Diplom
 Tine: WOW Effekten  Tine, Mediacom, Dveg, VG, Moods of Norway  Diplom
 Operaen: WAR  Den Norske Opera, Red Media, Heia de som vinner  Diplom

 

Kategori «Smart Multi»

Annonsør Team Medalje
Smash: Til nye høyder Orkla C&S, OMD, Saatchi&Saatchi Gull
Grandiosa: Fra kortsiktig verdi jag til langsiktig volumvekst Orkla Foods, OMD, Try, DesignHouse Sølv
MatPrat: Juleindeks Matprat, MediaCom, Anorak Bronse
Meny: Spiser du bedre lever du bedre Meny, Kitchen, Carat, Making Waves, Gambit Diplom
Honda MC Honda MC, Tenk Kommunikasjon Diplom
Tine: Tinemelk. Hvordan snu en supertanker Tine, Apeland, Mediacom Diplom
Hageland Retail Energy, Hageland, Retail in Media, Red Performance, Red Media Consulting, Retail Production, Boosstcom, Plapre Diplom

 

Kategori «BtoB»

Annonsør Team Medalje
Color Line: Flaskepost Color Line, OMD, Bring Gull
Telenor Bedrift: I en verden der alt går raskere går ingenting raskere enn fiber Telenor, Starcom Sølv
DNB: Vipps for lag og foreninger DNB, Pol, Vizeum Bronse

 

Kategori «NY»

Annonsør Team Medalje
Orkla: Kornmo Knekkebrød. Gammel dame i ny drakt Orkla C&S, OMD, Saatchi&Saatchi Gull
Gjensidige: Lansering Øvelseskjørings App Gjensidige, Ernö, Agens, Hyper, Vizeum Sølv
Diplom Is: Wanted Diplom Is, Los & Co, MediaCom, Design House Bronse
Finnmark Rein: Samisk merkevare skapte norsk matrevolusjon Finnmark Rein, Bonvik AS, Handeland PR, Uniform Diplom
Orkla: Totenflak 2016 Orkla C&S, OMD, Saatchi&Saatchi Diplom

 

Kategori «Vekst»

Annonsør Team Medaje
Meny: Spiser du bedre, lever du bedre Meny, Kitchen, Carat, Making Waves, Gambit Gull
DNB: DNB Ung DNB, Try, Vizeum, Mexiko Media Sølv
Gjensidige: Taima og tilrettelagt vekst. Kundeutbytte Gjensidige, Ernö, Hyper, Vizeum Bronse
Pepsico: Pepsi Max; It´s kind of fun to do the impossible Pepsico, Ringnes, OMD, Yellow Banana, JCP Event, JCP Ignite Diplom