Den tyske matvarekjeden Lidl ble aldri noen slager i Norge. Nå håner kjedens finske butikker Norge og Therese Johaug i en ny kampanje der man får en leppepomade på kjøpet om man kjøper norsk røykelaks.

Tilbudet gjelder bare torsdag, bekrefter kjedens finske markedssjef, Seppo Niemelä, overfor Dagbladet.

– Vi ville lage en kampanje som er aktuell og som responderer til våre finske kunder på en leken måte. Denne kampanjen gjelder bare for i dag (torsdag). En kunde som kjøper norsk røykelaks får en leppepomade gratis. Vi har fått mange positive tilbakemeldinger fra våre kunder, opplyser Niemelä.

Annonsen har blitt en hit på sosiale medier som Twitter og Facebook og reaksjonene er delte. Noen synes det er festlig humor, andre synes det er pinlig for Finland.

Lidl prøvde seg i Norge også, men bare fem år etter at den første butikken åpnet i 2004 ble butikkene kjøpt opp av Reitangruppen og konvertert til den norske kjedens egne butikker.

Finnene, som selv har hatt mange dopingtatte skisportutøvere, har ikke vært nådig i sine reaksjoner etter at Therese Johaug testet positivt etter å ha brukt en salve på leppene.

Både veteranen Harri Kirvesniemi (som selv ble dopingtatt i 2001) og Aino-Kaisa Saarinen har uttrykt tvil om forklaringen til Johaug, og reagert på at hun ikke umiddelbart ble suspendert.