Den tidligere TV 2-programlederen Øyvind Fjeldheim starter opp reklame- og tv-produksjonsselskapet West Avenue Creative sammen med den kjente videoregissøren Reinert «Ray Kay» Olsen. Nå skal de to satse på å vinne kunder i det norske og amerikanske tv- og reklamemarkedet.

- Det føles naturlig å jobbe med selskaper hjemme i Norge. Men vi kommer til å jobbe med begge markedene fremover, sier Fjeldheim til Kampanje.

Fjeldheim mener det ikke er noen stor utfordring å sitte på andre siden av Atlanteren når han i første omgang skal vinne norske oppdrag.

- Med dagens teknologi har det vist seg å være uproblematisk å jobbe tett med norske selskaper, selv om man sitter på andre siden av Atlanteren. Det er også inspirerende å sitte tett på verdens mest innovative markedsføring, her i USA.

Fjeldheim sier han med West Avenue Creative allerede har fått til mye og viser blant annet til Norsk Hydros nye profilfilm, årets julekampanjer for Cubus og neste sesong av dokumentarserien «Eventyrlige Nordmenn» for TV 2.

- Vårt mål er først og fremst å jobbe med spennende kunder og prosjekter. Det å få jobbe med store, innovative selskaper som Varner-gruppen, Norsk Hydro og TV 2 har vært veldig inspirerende. Målet vårt er ikke å bli størst mulig, men best mulig. Vi jobber tett sammen med kundene våre, og gjør alt fra å utvikle ideene til å produsere filmer og kampanjer, sier han.

La planene for 20 år siden
Det er ikke første gang de to gjør noe sammen. Fjeldheim og Olsen har nemlig kjent hverandre i snart 20 år og allerede den gang begynte planene om et felles prosjekt å ta form.

- Reinert og jeg har vært kompiser siden vi startet i lokal-tv i Haugesund, på samme dag, tilbake i 1996, sier Fjeldheim.

Men da den etter hvert verdenskjente musikkvideoregissøren Reinert «Ray Kay» Olsen flyttet til Oslo i 1998, måtte planene utsettes.

- Allerede den gang var han tydelig på at hans mål var å jobbe med de største artistene i verden, sier Fjeldheim.

Etter hvert flyttet også Fjeldheim til Oslo, og det var i Oslo at planene om å starte opp et selskap sammen ble lagt for første gang. De to rakk også å etablere produksjonsselskapet Foo Film i 2003.

- Her produserte vi blant annet en serie reklamefilmer for kleskjeden Lene V, men etter bare 7-8 måneders drift fikk jeg imidlertid tilbud om det som den gang var drømmejobben: Journalist i debattprogrammet «Tabloid» på TV 2. Vi la selskapet på is, og ble enige om å starte opp igjen senere, sier Fjeldheim.

- Tv- og reklamebransjen er i endring
Samtidig med at Fjeldheim begynte i TV 2, bestemte Reinert Olsen eller Ray Kay seg for å satse i USA. I dag er Ray Kay en av verdens mest etterspurte musikkvideoregissører, og hans musikkvideoer for artister som Beyonce, Britney Spears, Justin Bieber, Lady Gaga og Steven Tyler er sett av over tre milliarder mennesker. Han har også regissert flere reklamefilmer for blant andre Pepsi, AT&T og KFC.

- Vi holdt tett kontakt gjennom disse årene samtidig som lysten til å gjøre noe for meg selv vokste. Vi bestemte oss for å slå oss sammen igjen og ser at etterspørselen etter levende bilder bare blir større og større, samtidig som både tv- og reklamebransjen er i stor endring, sier han.

Fjeldheim sier partneren hans vil fortsette å regissere musikkvideoer og ta på seg regissøroppdrag på utsiden av West Creative Avenue. Han har blant annet laget filmer for internasjonale merkevarer som Pepsi, AT&T og Mango. Nå har de to drevet West Avenue Creative i nesten ett år og kan vise til en omsetning på rundt 20 millioner kroner i selskapet som de eier femti-femti.  

- Vi ser at vår kombinasjon av kunnskap kan være god, og startet opp et kreativt selskap som er en hybrid mellom et produksjonsselskap og reklamebyrå.

- Hva tenker du om fremtiden for den klassiske tv-reklamen som vel på mange måter lønnet deg i TV 2 i så mange år. Kommer den til å bestå?

- Vi tror den klassiske tv-reklamen sakte men sikkert blir mindre og mindre effektiv. Bedrifter og merkevarer bør tenke nytt. I USA ser vi at flere og flere av de store merkevarene tenker annerledes. De fleste lager fortsatt tradisjonell reklame, men samtidig lager de interessant innhold som blir delt i sosiale medier, sier han.

 - Godt forhold til TV 2
Etter 11 år i TV 2, er Øyvind Fjeldheim kjent for å lede tv-programmene «Fredag», «Sommertid» og «Eventyrlige Nordmenn».

- Det har gått litt tid siden du sluttet i TV 2. Savner du den norske tv-bransjen og savner du tiden som profilert programleder på TV 2? 

- Mine 11 år i TV 2 var en lang og stor opptur. TV 2 var og er en fantastisk arbeidsplass, og jeg ville aldri sluttet der for å jobbe et annet sted. Men drømmen har alltid vært å drive noe for meg selv. Jeg har fortsatt et veldig godt forhold til TV 2, sier han.

Nå sier den mangeårige programlederen at trives best bak kamera.

- Det er en tid for alt, og etter nesten 10 år som programleder var det på tide med nye utfordringer. Nå trives jeg best bak kamera. Men jeg ville aldri vært de årene foruten. Sammen med strålende kolleger fikk jeg være med å bygge opp og lede flere spennende programkonsepter, sier han.