Fredag hadde Madcon kjøpt reklameblokken mellom Været og Sporten på TV 2 for å ha premiere på sin nye video «Keep My Cool». I videoen, som er spilt inn i Oslo, har pop-duoen ryddet plass til flere merkevarer, men den mest fremtredende av dem alle er for Black Tears, et nyopprettet merke for brennevinet rom. Problemet er imidlertid at det er forbudt å drive markedsføring for alkohol i Norge.

I videoen, slik den ble sendt på TV 2 fredag kveld, er logoen til spritmerket sladdet når den vises på romflaskene som Madcon danser med, men den er godt synlig som navnet på klubben gutta besøker.

Black Tears gis ut av The Island Rum Company, der norske Arctic Beverage Group er største aksjonær, men også Madcon-gutta Tshawe Baqwa og Yosef Wolde-Mariam har interesser i selskapet.

Deres selskap Icon Group, som ledes av Madon-manager Peter Peters, eier 25 prosent av rom-satsingen.

Generalsekretær Mina Gerhardsen i Actis, som arbeider for å redusere skadene ved bruk av alkohol, reagerer kraftig på eksponeringen av spritmerket.

- Dette er åpenbart snikreklame og brudd på forbudet mot alkoholreklame, sier hun til Kampanje.

Les egen sak: - Åpenbart snikreklame

Peters: - Ikke en ekte klubb
Når Kampanje ringer manager Peter Peters viser han til at alle etiketter i videoen ble sladdet og at det ikke er en ekte klubb de besøker. Han avviser samtidig at de har forsøkt å omgå forbudet mot alkoholreklame.

- Vi har ikke førsøkt å omgå forbudet mot alkoholreklame, vi ville promotere Madcons nye singel, svarer Peters i en mail.

Han skriver videre:

- Black Tears er en «Cuban Spiced Rum» som foreløpig kun eksisterer på papiret. Den er i utviklingsstadiet, og skal forhåpentligvis lanseres i 2016, men Norge er foreløpig ikke et marked i våre planer. GSA (Tyskland, Sveits og Østerrike, red. anm) og Canada er våre satsingsområder.

Når Kampanje tar kontakt for flere spørsmål svarer han:

- Alt ble blurret. Det var beskjeden vi ga. Nå går jeg offline. Takk.

TV 2: - Ville tatt en ny vurdering
Kommunikasjonssjef Jan Petter Dahl i TV 2 bekrefter at logoen til rom-merket fikk stå usladdet i reklamebolken på fredag.

- Alt som stod på flaskene ble sladdet, slik at det ikke er mulig å se noe navn. Det er riktig at navnet har stått på en vegg på vei inn til baren, det er en del av settingen. Resten er blurret ned.

- Hvorfor har dere ikke sladdet logoen andre steder også?

- Vi er blitt kjent med i etterkant at dette ikke er et merke som er i salg i Norge eller andre steder. Det er et prosjekt som kan bli noe av. Vi har sørget for å ta bort alt på etikettene.

- Men merket på klubben er den samme, hvorfor har dere ikke tatt bort dette også?

- Vi har ikke koblet det sammen, så lenge det er et produkt som ikke er til salgs.

- Men dette er en del av en planlagt lansering av rom-merket i 2016?

- Jeg hører at du sier det, men det er ikke i salg i dag. Vi har vist denne filmen én gang og vil ikke vise den igjen.

- Ville dere sladdet logoen om dere hadde visst det dere vet i dag?

- Vi ville tatt en ny vurdering.