I kveld skjer det noe som ikke er dagligdags på norsk reklame-tv. Expert, Skeidar og XXL  har gått sammen og kjøpt alle reklamespottene på TV 2 og TVNorge torsdag kveld, dagen før «Black Friday». Til sammen er det 48 minutter med reklame på en og samme kveld. «Black Friday» er et begrep som brukes om dagen etter Thanksgiving i USA, der handelsstanden sparker i gang julesalget med til dels oppsiktsvekkende tilbud. Også i Norge er tradisjonen i ferd med å slå rot.

- «Black Friday» er fridag for amerikanerne og en viktig dag for handelsnæringen i USA. Kanskje blir det slik i Norge også etter hvert, ja, kanskje attpåtil en fridag? Vi ønsker i alle fall å bidra til at «Black Friday» blir en stor dag i førjulstiden i Norge og vi ønsker å ta eierskap til denne dagen. I kveld vil vi gjennom åtte reklamespotter fortelle seerne om hva «Black Friday» egentlig er, sier Elizabeth Gill, markedssjef i Expert, til Kampanje.  

Her er noen av kveldens reklameepisoder:

 

- Tv bygger veldig raskt dekning
Det var markedssjef Elizabeth Gill i Expert som fikk ideen om å kjøpe alle reklamespotter på TV 2 og TVNorge i kveld.

- Jeg tenkte: «La oss gjøre noe stort!». Tv bygger veldig raskt dekning, så derfor ble det en større reklamekampanje på tv. Sendetid på til sammen 48 minutter krever godt reklameinnhold, så derfor gikk vi for en morsom og underholdende reklameserie om «Black Friday», sier Gill, som ikke ønsker å røpe hvor mye kveldens reklamestunt koster, sier Gill.

Det er det nye Schjærven-byrået Empefire som står bak reklameserien i kveld.

- Tidlig på våren fikk vi oppgaven og utfordringen fra vår kunde. Den var veldig tydelig - de hadde bestemt seg for å eie årets største handledag, forteller byråleder i Empefire, Ben Christensen.

- Måtte lage noe som er underholdende
- Kjedene ønsker primært å fortelle om de gode tilbudene, men med så mange minutter på tv visste vi med en gang at vi trengte å lage noe som var mer underholdende. Det er jo en viss risiko for at kundene blir lei av reklamen den kvelden og da hadde medieinvesteringen vært bortkastet, sier Jon Erik Skiælder, kreativ leder i Empefire.

Bestillingen fra de tre kjedene lød slik:

- Kommunikasjonsoppgaven var tredelt; vi skulle få ut mange gode tilbud, underholde seerne og i tillegg informere om fenomenet «Black Friday», sier Skiælder.

Svarte med «Black Week»
Elkjøp har valgt å kjøre kampanjen «Black week», som varer i en hel uke, da konkurrenten Expert var med og kuppet reklamespottene på TV 2 og TVNorge. De svarte med tung annonsering av kampanjen «Black Week».

- Vi hadde en nokså stor satsing på «Black Friday» i 2013, og trykket litt ekstra på gassen i fjor. Responsen fra kundene var entydig, de ville ha mer. Samtidig så vi at det ble veldig mye kø og vi bestemte oss derfor tidlig for at vi ville lage «Black Week», slik at folk kan benytte seg av tilbudene over en hel uke. Det er god kundeservice. Det er kjedelig å stå i kø og frustrerende at tilbudene bare er der en dag, sier Øystein Schmidt, kommunikasjonssjef Elkjøp Nordic AS til Kampanje.