Det endelige norske resultatet under årets Epica, ble tre gull og seks  bronse. Ingen norske bidrag fikk sølv i år.

Som Kampanje har skrevet tidligere denne uken, har de gullene gått til Try og T/A Pol. De seks bronsene som ble offentliggjort i kveld samtidig med Grand Prix-vinnerne, gikk til følgende byråer; tre bronser gikk Try for Jarlsberg-filmen «The morning after», DNB-filmen «My pensions» og animasjonsfilmen «Latterkrampe» som de har laget for djuice. En bronse gikk til Pol for eventet «Trainspirations» for NSB. McCann vant bronse for Rema 1000-filmen «Urban farmer» og den siste bronsen gikk til Trigger for den digitale jobben de har gjort for Kari Traa; «Trollfighters».

Les også: Tre norske Epica-gull

Av norske byråers totalt 121 innsendte bidrag gikk 28 videre på shortlist. I fjor ble fasiten for norske byråer på to gull, ett sølv og åtte bronse til fire byråer.

Som årets juryleder i Epica, Mark Tungate har uttalt til Kampanje tidligere denne uken, har en av trendene i årets innsendte arbeider, vært transgender-filmer. Og ganske riktig, en vakker film med en overraskende slutt, gikk av med seieren og fikk den aller gjeveste prisen under prisseremonien i Berlin.

Det japanske bidraget «High School Girl?» for sminke-merket Shiseido kunne i kveld gå på scenen og motta prisen Grand Prix i film-kategorien. Byrået er Watts of Tokyo, og filmen vant gull i kategorien for Direction and Cinematography.

(Artikkelen fortsetter under filmen)

Trøblete sushi
I digitalkategorien var det oversettertjenesten Elan som vant årets Grand Prix. I det som nok må beskrives som et digitalt eksperiment har tjenesten sammenlignet sin egen tjeneste med Google Translate og oversatt en oppskrift. Deretter har de laget etter begge oppskriftene; etter Google-translate-oppskriften og Elan-oppskriften. Etter å ha laget rettene, har prøvepersoner smakt på rettene med bind foran øynene.

(Artikkelen fortsetter under filmen)

Eksperimentet har vært omtalt i mange medier og har vunnet bronse i Clio awards i tillegg til årets Epica gull nå også Grand Prix. Bidraget kommer fra Nederland og byrået er J. Walter Thompson Amsterdam.

Fire svenske gull
Det var 45 svenske byråer som sendte inn totalt 242 bidrag til årets Epica. Dette resulterte i 6 gull, 4 sølv og 12 bronse.

Men en reklamefilm for et svensk produkt var med i Grand Prix-kampen, men måtte se seg slått av Shiseido-filmen. Det var den britiske filmen «Silver skaters» for cider-produktet Rekorderlig. Den lett bisarre filmen har en god dose nordisk humor og var særdeles godt likt i årets jury.

(Artikkelen fortsetter under filmen)

Våre tre andre, nordiske naboer hadde mindre hell i årets Epica. Ni danske byråer sendte inn totalt 25 bidrag og vant ingen gull. Men bidraget «Do it for mum», som har vekket oppmerksomhet i sosiale medier, fikk et fortjent sølv og to bronse.

Se filmen her. (Artikkelen fortsetter etter filmen)

Hverken finske eller islandske reklamebyråer kunne hente hjem noe Epica-gull i år.

Mini best utendørs
Det var et østerrisk byrå som fikk Gand Prix i utendørs-kategorien. Denne gikk til byrået Demner, Merlicek & Bergmann for annonsen «Mini traffic lights» for bilprodusenten Mini.

I kategorien for printannonser kunne et britisk byrå juble høyest; adamandeveDDBs annonsekampanje for John Lewis fikk utdelt Grand Prix-statuetten i kveld.

Kampanje gjør oppmerksom på at journalisten har sittet i årets Epica-jury.