I forbindelse med de nye reklametallene til mediebyråene som Kampanje omtalte onsdag kveld, kunne medie- og forhandlingsdirektør i Dentsu Aegis, Harald Eide-Fredriksen, ta til orde for at prisene på tv neste år skal ned. 

- Tv-stasjonene har fått kontroll på varelageret sitt og ingen er foreløpig utsolgt, så dette gir ikke tv-mediene noen gode argumenter for å sette opp prisene sine. Når tv-stasjonene er smekk fulle, slik de var i våres, er det lettere å akseptere en markedsmessig pristilpasning, men jeg kan ikke se at det argumentet gjelder lenger, sa Eide-Fredriksen til Kampanje.

Les også: Svart september i reklamemarkedet

Salgsdirektør i TV 2, Bjørn Gunnar Rosvoll, sier de endelige prislistene for neste i år enda ikke er klare, men at starten på de viktige årsforhandlingene, der over en milliard kroner etter hvert skal tegnes opp i langsiktige reklameavtaler, viser at Eide-Fredriksen tar feil.

- I TV 2 har vi alltid full kontroll på varelageret vårt og selv om produksjonen av seere på generell basis går litt ned i tv-markedet, ser vi veldig lyst på 2016. TV 2 har mange gode underholdningsmerkevarer og i tillegg har vi et EM i fotball, et OL i Rio, Tour de France og X-games. Vi tror 2016 kommer til å bli et kjempebra år for TV 2, sier han.

- Eide-Fredriksen får lite gehør i TV 2 for sitt utspill?

- Han er en flink og  erfaren mann, men Harald Eide-Fredriksen har sagt klokere ting før, sier Rosvoll.

BeOn måtte jeg nesten slå opp for å finne ut hva var igjen. Jeg trodde først Harald Eide-Fredriksen snakket om et nytt flyselskap.

- Vil skape usikkerhet
At de kommersielle tv-kanalene denne høsten ikke har vært utsolgt, tar ikke Rosvoll så tungt.

- For noen få uker siden krysset Eide-Fredriksen fingrene for at kanalene skulle levere nok seere i høst etter å ha vært utsolgt i hele vår. Nå forsøker han å så tvil om prisutviklingen på tv. Men faktum er at TV 2 har vært utsolgt åtte av de ti første månedene i året og vi tror etterspørselen etter tv vil fortsette å være høy også i tiden som kommer, sier Rosvoll.

TV 2s salgsdirektør tror Eide-Fredriksen vel så mye forsøker å skape usikkerhet i markedet.

- Det er en jo kjent taktikk i et marked med høy etterspørsel at man ønsker å spre usikkerhet hos konkurrentene, men jeg synes Dentsu Aegis lykkes dårlig med det. Det er allerede mange som er i gang med å sikre seg avtaler i det som alle skjønner blir et veldig sterkt tv-år, sier han.

- Du sier indirekte at prisene på tv-reklame i TV 2 skal opp neste år?

- Alle ting tyder på det, sier Rosvoll som «forventer et stabilt reklamemarkedet med rolig og jevn vekst neste år».

- Det er digitale utfordringer også
Eide-Fredriksens analyse av et tv-marked som utfordres av nye digitale aktører som «YouTube, VGTV og BeOn» som alle stjeler fra tv-budsjettene, mener Rosvoll blir for lettvin.

- Selv om også vi i TV 2 satser tungt digitalt, er det store utfordringer i den digitale delen av bransjen med ad fraud, ad bloc og dårlig kreativitet. Det er utfordringer i det digitale markedet som er veldig store, sier Rosvoll.

Som dekningskanal mener han TV 2 har et stort fortrinn i et marked der «avis fortsetter å falle som en stein». De andre digitale videokonkurrentene mener han har større utfordringer enn tv.

- YouTube er sikkert en fin støttekanal for kampanjer rettet mot de aller yngste og smale målgruppene. Når det gjelder VGTV så generer en søndag med Farmen flere reklamevisninger enn det VGTV klarer på en måned.  BeOn måtte jeg nesten slå opp for å finne ut hva var igjen. Jeg trodde først Harald Eide-Fredriksen snakket om et nytt flyselskap, smiler Rosvoll.