Nordea har åpnet for byråkonkurranse om storbankens reklamekonto. Det bekrefter banken. Hvor stor konto det er snakk, er ikke kjent, men etter det Kampanje kjenner til vil dette reklameoppdraget fort beløpe seg til mange hundre millioner kroner om en ser hele det nordiske markedet under ett.

Tar en med investeringer i reklame, sponsing, PR og digitale plattformer som Google på nordisk nivå, snakkes det om investeringer i størrelsesorden 400-600 millioner kroner, får Kampanje opplyst.

- Vi har slike byråkonkurranser med jevne mellomrom. Vi startet denne prosessen før sommeren og regner med at den landes i løpet av høsten, sier markedsdirektør Paal Sprakehaug i Nordea til Kampanje.

Også Nordeas nordiske merkevaresjef, Magnus Aurell, bekrefter at det pågår en byråkonkurranse, men han vil ikke røpe hvilke byråer som er blitt invitert til å delta.

- Vi søker et reklambyrå som kan hjelpe oss på nordisk nivå, sier han til Resumé.

Det er imidlertid vanskelig å få øye på noen norske reklamebyråer som vil klare å hevde seg i den nordiske og dermed internasjonale byråkonkurransen. Nordeas reklamekonto, slik en kjenner den fra det norske reklamemarkedet, er heller ikke på nivå  med de langt større kontoene til DNB og Sparebank1. Banken har også dratt ned markedsføringen sin de siste par årene.  

Det er dermed liten grunn til å tro at byråer som Try (DNB) og Kitchen (Sparebank 1) kaster kundene sine på båten for å delta i pitsjen.

Nordea har vært i DDB som kunde i fem år. I 2009 brøt Nordea med Try Reklamebyrå da Try lå an til å bli DNBs nye reklamebyrå.

- Etter to års samarbeid, har Nordea og reklamebyrået Try valgt å avslutte samarbeidet. Beslutningen om å avslutte skjer med gjensidig forståelse fra begge parter. Avgjørelsen ble fremskyndet etter at det ble kjent at Try er i dialog med DnB Nor om et mulig samarbeid, skrev Nordea i en pressemelding november 2009.

Et halvt år etter skilsmissen fra Try, fant Nordea sitt nye byrå. Det ble DDB.

Les mer: Nordea bryter med Try

Hvilke byråer som er invitert inn i pitsjen er ikke kjent, men fra norsk side er det lite trolig at byråene SMFB, Anorak, Ernö og McCann vil delta. 

SMFB jobber allerede med Santander, McCann har Storebrand, Ernö og Hyper har Gjensidige og Anorak har KLP og Danske Bank. Av byråer med størrelse til å håndtere en nordisk konto som Nordeas, gjenstår foruten DDB også Schjærven. Futatsu Industries kan være en mulig «dark horse» dersom Aris Theophilakis klarer å sette sammen en nordisk allianse av byråer. 

Kilder Kampanje har snakket med mener det banken Nordea nå trenger er å bygge opp merkevare og lage kommunikasjon som skiller seg ut.