Tidligere denne måneden skrev Kampanje at Instagram nå har åpnet opp for markedsføring på bildedelingstjenesten som nylig kunne fortelle at de har over 400 millioner brukere. Dette betyr at alle norske bedrifter kan markedsføre gjennom tjenesten. 

Les mer her: Her er Norges første Instagram-annonsører

Jernia og Skeidar er blant de første annonsørene som tester Instagram-markedsføring. Det er tydelig at flere brukere ikke er fornøyd med at annonser nå dukker opp blant innhold fra folk man selv har valgt å følge. 

«Æsj der døde insta litt», «Neias vil ikke se mer», «Drit reklame», «Reklame på instagram… great» og «Faen er detta da» er blant kommentarene som går igjen.

Her er en av annonsene Jernia har lagt ut: 

Sterk kost: Man kan sette kaffen i halsen av å lese kommetnarene på Norges første Instagram-annonser.

- Var forberedt
Tidligere denne uken sa Amy Cole, som jobber med forretningsutvikling for Instagram, at regler og funksjoner skal gjøre at samme annonse ikke dukker opp for mange ganger for samme bruker. 

- Det er viktig for oss at annonsene er relevante, sa Cole til Kampanje.

Kampanje var tidligere denne uken i kontakt med Henning Eriksen, markedsdirektør i Jernia. Når vi tar kontakt igjen i dag, er han er ikke overrasket over de negative reaksjonene. 

- Vi er selvfølgelig ikke overrasket over at folk har litt ulike synspunkter på annonsering på Instagram. Det er i utgangspunktet en relativt privat kanal og mange har nok satt pris på at det ikke har vært reklame her tidligere.

Eriksen tror at brukernes negativitet raskt vil gi seg.

- Det har vært både negative og  positive tilbakemeldinger, de fleste har forståelse for at Instagram også må tjene penger. Vi var forberedt på at dette ville skape en del diskusjon og at vi som tidlig annonsør ville få vår del av kritikken.

- Vi tror imidlertid at annonsering på Instagram har kommet for å bli, og at diskusjonen rundt dette vil avta relativt raskt. Vi har forsøkt å lage innhold som er tilpasset kanalen og som ikke skal virke fremmed, og som i andre kanaler mener vi at så lenge reklamen er relevant, vi det ikke oppfattes som støy.

- Må vurdere effekten
Eriksen sier til Kampanje at Jerna kommer til å benytte reaksjoner som kommer i utvikling av fremtidig materiell.

- Kommer dere til å fortsette med annonsering på Instagram?

- Hvorvidt vi kommer til å fortsette med annonsering på Instagram, er en vurdering ut fra de erfaringene vi nå gjør oss og den effekten vi ser fra annonseringen. Enn så lenge er det litt tidlig å se noen klare effekter.

Tror ikke på masseflukt
Ida Aalen i Netlife Research, som har gitt ut to bøker om sosiale medier, mener reaksjonene er som forventet.

- At brukerne er misfornøyd med at noe som har vært reklamefritt får reklame, er ingen overraskelse, sier hun til Kampanje.

- Tror du dette vil blåse raskt over?

- Ja, så enkelt er det. Men selvfølgelig er det en utfordring alle sosiale medier står overfor. De må balansere å generere inntekter på den ene siden og unngå at folk går lei av tjenesten på den andre siden, for da er det ikke reklame å selge.

Hun tror ikke de mange misfornøyde brukerne vil gjøre alvor av truslene om å slette profilen sin.

- Transaksjonskostnaden ved å bytte er høy. Bare tenk på hvor mange ganger folk har truet med å slutte med Facebook de siste ti årene, uten at Facebook har dødd av den grunnen, sier hun.

Utfordring: Ida Aalen mener Instagram som alle andre sosiale medier står overfor en vanskelig balansegang når de skal gjøre både brukere og annonsører fornøyde.