- Jeg er sikker på at vi kommer til å holde god fart innover i den programmatiske verdenen nettopp fordi det gir så mange fordeler, sa Kristin Brimi fra Mediacom til en fullspekket sal på Performance-konferansen i dag.

- Når vi nå er i gang med programmatiske kjøp er det vi som mediebyrå som står ansvarlig for kjøpet og leveransen. Mye av det ansvaret mediene satt med tidligere er lagt i våre hender. Det er et ansvar vi tar på ramme alvor.

Brimi mener at den nye, programmatiske verdenen gjør at annonsører må jobbe på en helt annen måte.

- Det gjør litt vondt å forandre seg, men om du skal jobbe med digital markedsføring må du være villig til nettopp det. Vi kommer til å gå gjennom en transformasjon som kommer til å vare i mange år fremover, det er jeg ganske sikker på, sa hun. 

- Vi jobber på en annen måte; nå budsjetterer og planlegger vi på mye kortere sikt enn tidligere. Og der vi tidligere måtte binde opp budsjettene til et enkelt medie eller en enkelt kampanje, kan vi nå styre og putte pengene der vi får mest igjen for det og der vi oppnår størst effekt.

Mindre skepsis
Brimi forteller at varelageret var ganske skrint i begynnelsen, men at skepsisen nå er mindre, og at flere og flere medier åpner for programmatiske annonsekjøp.

- I begynnelsen opplevde vi at det eneste som var tilgjengelig var det som var til overs hos mediene på de åpne børsene. Dette varelageret har rykte på seg for å være av varierende kvalitet.

- Nå har heldigvis mediehusene i større grad åpnet for større varelager basert på private varelager.

Brimi viste til statistikk fra eMarketer som spår at hele 37 prosent av digitale annonsekjøp på display kommer til å være programmatiske neste år. Tallet for Storbritannia er 70 prosent.

- Hvis vi ser på det norske markedet sies det at hver fjerde digitale mediekrone er programmatisk. Vi har teknologien på plass, men som sagt handler det om hvor fort mediene klarer å tilgjengeliggjøre varelagrene sine for programmatiske kjøp.

Brimi sier at det er «så som så» med mobilt innhold, og at det er visse begrensninger også på videoinnhold.

- Naivt å ikke tro på programmatiske tv-kjøp
Brimi har tro på at programmatiske annonser ikke bare blir å se i økende grad på desktop og mobil flate, hun tror også det kan dukke opp på tv-skjermen.

- Canal Digital sa forrige uke at de skal tilgjengeliggjøre deler av varelageret sitt programmatisk, og det er kjempespennende å forske.

Les mer her: Canal Digital åpner for programmatisk tv-reklame

- Jeg tror det er naivt å tro at vi ikke skal kjøpe tv-annonser programmatisk et sted i fremtiden. Det som avhenger av farten vi holder er verken viljen eller evnen til å kjøpe programmatisk, det er behovsstyrt, og behovet både hos bruker og media må være til stede for at vi skal gå det til å funke.

Brimi mener det er flere fordeler med programmatiske annonsekjøp, blant annet at man som annonsør kan slutte å slite ut målgruppen.

- Gjennom programmatiske kjøp kan vi styre frekvensen per medie. Vi trenger ikke repetere budskapet fem ganger i hvert medie, men vi kan begrense det til fem ganger per bruker eller så mange ganger som er riktig per kampanje.

- Det betyr også at vi kan optimalisere historiefortellingen vår på de digitale flatene på en helt ny og effektiv måte på tvers av alle mediene.