I dag går mediekonferansen Media Business av stabelen på Hotel Continental i Oslo. I år som i fjor er det PricewaterhouseCooper (PWC) som åpner konferansen med en omfattende prognose for mediebransjen. «Global Entertainment and Media Outlook 2015-2019» er en global rapport, men på Media Business legger partner og konsulent Eivind Nilsen fra PWC også frem tall for det skandinaviske markedet.
De viser litt mer positive tendenser enn i fjor, selv om endringene kanalene imellom er større enn tidligere. Veksten i medie- og underholdningssektoren er anslått til 3,6 prosent i Skandinavia frem mot 2019. Det er en svak bedring fra i fjor, da veksten var på 3,2 prosent. Globalt er veksten på 5,1 prosent i perioden.
På årets «Media Business»-konferanse legger PWC og partner Eivind Nilsen frem de siste prognosene fra den nye «Media & Entertainment Outlook 2015-2019».
- Vi er litt mer positive i våre prognoser for Skandinavia i år enn vi var på samme tid i fjor, men det er store endringer kanalene i mellom og de er større enn vi har sett tidligere, sier Eivind Nilsen, partner i revisjons- og rådgivningsgiganten PWC til Kampanje. .
Internett skyter mer fart
Ser en på reklamemarkedet isolert for Skandinavia, er det internett som blir den store vinneren de neste fem årene med en årlig veksttakt på nesten 13 prosent.
- Veksten inen digitaltreklame skyter enda mer fart både globalt og i Skandinavia og vokser mye raskere enn tidligere antatt, sier Nilsen.
Rapporten viser også at det skandinaviske markedet vil passere en milepæl i 2019, når digitalreklamen vil stå for 53 prosent av alle reklameinntekter. I 2014 stod internett for 37 prosent av alle inntektene. Tilsvarende tall for 2014 var på 38 prosent.
- Reklamemarkedet har dermed nådd et knekkpunkt hva gjelder digitalreklame og tar nå en stor andel av de samlede reklameinntektene til mediebransjen i Skandinavia. Når knekkpunktet først har kommet, går det veldig fort. Det var akkurat det samme som vi så i musikkindustrien, sier Nilsen.
- Avishusene sliter
Digitalveksten skjer på bekostning av papiravisene, som skvises fra 24 prosent i fjor til 15 prosent i 2019. Det skjer samtidig med at avishusene sliter i det digitale markedet.
- Vi ser også at avishusene sliter med å ta sin del av denne digitale veksten og litt brutalt så virker som om avis i seg selv ikke er nok for å nå frem i det digitale reklamemarkedet, sier Nilsen.
- Mer moderat på tv-reklame
Når det gjelder tv, har også PWC blitt mer moderate til reklameutviklingen.
- Vi er blitt betydelig mer moderate i synet på tv-reklame enn sammenlignet med i fjor og ser at digitalandelen til tv fortsatt henger etter, sier Nilsen.
PWC har noe mindre tro på utviklingen i tv-markedet, som forventes å falle fra 18 til 15 prosent på fem år.
Kommentér