Justisminister Anders Anundsen har fått kraftig kritikk for filmen «Trygghet i hverdagen» der han både slår tilbake mot medienes dekning av regjeringen og selv opptrer som reporter for å fremheve regjeringens resultater.

Per Lægreid, professor ved Institutt for administrasjon og organisasjonsvitenskap ved Universitetet i Bergen, mener Anundsens video er innovativ og en helt ny måte å drive valgkamp på.

- Det har litt Kim il-Sung-tendenser, og minner litt om Nord-Korea, sier Lægreid til VG.

- Dette fremstår mer som en politisk reklamevideo enn en informasjonsvideo, sier medieprofessor Gunn Enli ved Universitetet i Oslo til Aftenposten.

Også Kjetil Try, som har Arbeiderpartiet på kundelisten, trekker paralleller mellom Anundsen-videoen og propaganda. Han ønsker ikke å utdype kommentaren, men henviser til egen Twitter-melding i går.

Se filmen her

- Må trå forsiktig
McCann-sjef Linda Kling, som jobber med Høyre, vil ikke gi en vurdering av filmen. Hun mener imidlertid at den nok er symptomatisk for hva vi vil se dersom det blir lov med politisk reklame på tv.

- Det er ikke tvil om at det kommer til å bli variasjoner av den typen film vi så i går. Man kan diskutere om det er rett fremgangsmåte. Jeg kan skjønne at han hadde behov for å gå ut, men det er viktig å trå forsiktig, fordi det kan fort slå tilbake, sier hun til Kampanje.

Filmen ble sluppet en knapp dag før Ap-topp Raymond Johansen snur og åpner for politisk tv-reklame i et innlegg i DN. Kling ser gjerne at forbudet oppheves.

- Jeg er pro politisk tv-reklame, men jeg mener alle bør ha like muligheter. Derfor bør man kanskje sette en GRP-grense (reklamevisninger, red. anm.), slik at ikke Arbeiderpartiet og Høyre, som har store budsjetter, kan overskygge alle andre.

- Er det mulig å lage god politisk tv-reklame?

- Det tror jeg, definitivt, men det er viktig å være personlig og tydelig på enkeltbudskap.

Venter på grønt lys: McCann-sjef Linda Kling jobber med Høyre, men samarbeidet deres finner foreløpig ikke veien til tv-skjermen.

Geelmuyden: - Gir honnør
PR-nestor og leder i PR-byrået Geelmuyden.Kiese, Hans Geelmuyden, tror ikke den jevne velgeren vil investere en snau halvtime i Anundsens film.

- Man skal nok være spesielt interessert for å se hele videoen, men jeg vil gi Anundsen honnør for å forsøke å komme gjennom med sitt budskap. Jeg er enig med Kjersti Løken Stavrum i at dette er en propagandafilm, den er meget ensidig, men det er Anundsens legitime rett. Dette ser ikke ut som det har kostet mye penger å lage, sier han til Kampanje.

- Det jeg ikke synes er lurt er å skyte på mediene. Det burde han vært altfor rutinert til å gjøre. Det er leksjon nummer én.

- Hvorfor er ikke det lurt?

- Da mobiliserer han bare motkrefter. Mediene vil konkurrere om å klå ham

Tiltro: Hans Geelmuyden mener velgerne vil klare å gjennomskue politisk tv-reklame som tøyer strikken for langt. Foto: Eivor Eriksen.

- Tilhenger av politisk tv-reklame
Også Geelmuyden er for politisk tv-reklame.

- Jeg er tilhenger av det i ytringsfrihetens navn. Problemet med politisk tv-reklame er at det kan bli lettere å kjøpe seg makt, men jeg synes ikke det argumentet veier tyngre enn ytringsfrihet.

- Dersom politisk tv-reklame blir lov, hva bør man lære av Anundsens video?

- Politiske valg er emosjonelle og tv er et emosjonelt medium. Jeg tenker at politisk tv-reklame kan gjøre det lettere for oss å forstå politikeres identitet og karakter, og kanskje få mer fokus på politisk lederskap. Jeg har grenseløs tro på det jeg kaller en kollektiv fornuft. Blir det for drøyt, vil publikum klare å se gjennom det.