Fredag kunne Amedia-sjef Are Stokstad fortelle at mediekonsernets samlede annonseinntekter var i kvartalet 88 millioner lavere enn året før. Mens papiravisomsetningen fortsetter å falle har den digitale annonseomsetningen stagnert, og Amedia opplyser at det «hovedsakelig er som følge av effektene av automatisert annonsesalg».
Overfor Kampanje forteller Stokstad at de jobber i to ulike retninger for å møte utviklingen.
- Vi undersøker ulike muligheter for hvordan vi skal posisjonere dette, men i bunnen av et programmatisk salg ligger det kundeinnsikt og kundedata. Vi jobber langs to retninger, den ene er å tilgjengeliggjøre det varelageret og innsikten vi har i dag og jobber steinhardt for å øke det i antall og dybde, sier Stokstad til Kampanje.
Les mer: Ny reklametrend gir Amedia-smell
Rune Danielsen, daglig leder i Re:Media, mener Amedia må være raske med å ta opp kampen med Schibsted og spesielt internasjonale aktører.
- Amedia har et alvorlig problem ved at de ikke har tatt godt nok tak i dette tidligere. De er veldig på hæla, og det begynner å haste fordi det kommer gode løsninger internasjonalt. Facebook, Google og Schibsted har bedre løsninger for lokale kjøp enn det Amedia har, og det er et kjempeparadoks. Vi sitter ikke og venter på at Amedia skal komme på banen, de må komme med gode produkter, sier Danielsen til Kampanje.
Danielsen mener at Amedia i utgangspunktet bør kjenne de lokale markedene best, og gi størst trygghet om lokale data, men at det ikke er slik i realiteten.
- Historisk har det vært lokalavisene som har hatt best kunnskap om de lokale dataene, men sånn er det ikke lenger. De store aktørene samler data som gjør at de kan sitte og segmentere i forhold til lokasjon i mye større grad enn før.
Mener allianse er løsningen
Danielsen mener Amedia må alliere seg med nasjonale eller internasjonale aktører så fort som mulig for å henge med og unngå ytterligere fall.
- Jeg ser ingen annen løsning enn at de allierer seg med en aktør som har teknologien på plass, for eksempel Schibsted eller Facebook. Schibsted har kommet veldig mye lengre enn Amedia: De har ansatt nye folk som har tatt dette på alvor en god stund, og er i ferd med å komme opp med mange gode løsninger. Amedia er så langt etter og har en så anstrengt økonomi at det er vanskelig å se for seg hvordan de skal konkurrere om de starter med et internt løp nå. Toget har gått fra stasjonen, og de står igjen.
- Vil det si at Re:Media nå velger bort Amedia?
- Ikke som en bevisst strategi, men dersom andre partnere tilbyr oss bedre løsninger i å legge opp lokale kampanjer, velger vi dem. Vi ønsker Amedia tilbake igjen når løsningene er gode nok. Det er ikke så nøye for oss hvor vi kjøper noe, vi velger de beste løsningene.
Les også: - En ulykke om de sier nei til Schibsted (krever innlogging)
Les også: Schibsted vil ha norsk reklameallianse
- Schibsted skjønte det for over et år siden
Danielsen presiserer til Kampanje det enda er et umodent marked.
- Datatrygghet og svindel er aktuelle problemstillinger i denne vurderingen, og det er klart at vi foretrekker å samarbeide med en lokal aktør fordi åpenheten og gjennomsiktigheten i avtalene da ofte er best. Når det er sagt må den lokale aktøren ha effektive løsninger, men det har ikke Amedia akkurat nå.
- Tidligere i år gikk Schibsted ut og sa at de også mistet mye omsetning på grunn av overgangen til programmatiske annonsekjøp, hvilket betyr at to av Norges største mediekonsern sliter i det digitale markedet. Haster det for Schibsted og Amedia å komme på banen?
- Det haster enormt, men Schibsted skjønte det for over ett år siden. De har hentet inn folk med erfaring fra de store aktørene. Schibsted er i ferd med å gjøre store forbedringer og har en veldig åpen holdning ovenfor markedet. Amedia er også velkommen til å være med, men per i dag registrerer vi at de ikke er der, sier Danielsen.
Tidligere i år skrev Kampanje at Schibsted inviterte norske mediehus til å bli med i en reklameallianse basert på den teknologien og programmatic-satsingsen det norske mediekonsernet står bak. Medieselskaper som Dagbladet, Aller, TV 2 og Egmont har valgt å knytte seg tett til Google, og var nokså kjølige til frieriet fra Schibsted. Amedia satte seg på gjerdet.
- Amedia ligger langt bak Schibsted, de burde satse på et samarbeid. Det er ikke den beste løsningen, men det er den eneste løsningen for dem nå. Jeg har ingen tro på at de kan starte et løp med å utvikle egne løsninger, det er helt urealistisk og det har jeg ingen tro på. De må velge å samarbeide med andre og gi fra seg større marginer, men om de ikke blir en partner får de ikke noe marginer å snakke om i det hele tatt, sier Rune Danielsen til Kampanje.
Les også: Jager milliarder på nye annonse-børser
Les også: - Det blir et race fremover
- Bare tull at toget har gått
Administrerende direktør i Mediacom, Ruben Søgaard, er uenig i at Amedia ligger for langt bak til å ta opp kampen med internasjonale aktører og Schibsted.
- Jeg opplever at både Amedia og andre norske aktører er mer ambisiøse nå enn de har vært tidligere, sier Søgaard til Kampanje.
- Hvorfor tror du salget av digital reklame stagnerer som følge av overgangen til programmatiske annonsekjøp?
- Det er to forhold som spiller inn her. Det ene er endringstakten i norske mediehus generelt i møte med programmatiske kjøp, der har de kommet for sent på banen. Det andre forholdet er at etterhvert som annonsørene tar ut et mer målgruppedefinert varelager vil det i noen tilfeller føre til at man samlet sett tar ut et mindre volum enn man gjorde tidligere.
- Rune Danielsen mener at toget er gått fra Amedia. Hva mener du om det?
- Det mener jeg er bare tull, og grunnen til det er at denne typen verktøy gjør det enkelt å handle fleksibelt med flere aktører. De er for sent ute i forhold til veksten som har vært frem til nå, men det er ingen grunn til å diskvalifisere dem fremover. Toget er ikke gått ennå.
Han legger til:
- Vi velger ikke bort Amedia i tiden som kommer så lenge det er relevant varelager tilgjengelig til konkurransedyktige betingelser. Gårdsdagens penger er kanskje borte, men det er fortsatt mulig å slåss om pengene i morgen.
Vokser fortsatt digitalt
Konsernsjef Per Axel Koch i Polaris Media, der Schibsted er største eier, rammes ennå ikke av bølgen av automatiserte reklamekjøp i samme grad som konkurrentene. Mens Schibsteds digitale annonseinntekter hittil i år har falt i Norge og Amedia varsler stagnasjon som følge av programmatiske annonsekjøp, fortsetter Polaris å vokse digitalt.
- Vi har en veldig god utvikling fortsatt i det digitale annonsemarkedet. Vår modell fungerer åpenbart lokalt og regionalt og utviklingen tyder på at vi er i stand til å løse kundennes utfordringer. Samtidig jobber vi kontinuerlig med å utvikle vår kompetanse på big data, noe som var en av grunnene til at vi valgte å kjøpe oss inn i selskapet Cxense, sier Koch, som innrømmer at annonsørenes økende bruk av programmtiske annonsekjøp også merkes i det trønderskbaserte mediekonsernet.
- Det er klart vi merker utviklingen. Trenden med programmatiske kjøp er blitt sterkere og vi møter den med å være proaktiv. Vi jobber hele tiden med å foredle våre egne brukerdata. Vi får nå mer betalt for våre sidevisninger enn tidligere, noe vi er godt fornøyde med, og vi utnytter flere typer annonsebørser bedre, forteller Koch til Kampanje.
Også Polaris er blitt invitert inn i et børssamarbeid med Schibsted.
- Vi har fra før et tett strategisk samarbeid med Schibsted og følger deres arbeid med sin børs og sin teknologi. Dette er noe vi må ta stilling til. At det er flere tilbud og flere aktører å velge mellom synes jeg bare er positivt, sier Koch.
Les også: - Markedet drives ikke av Schibsted
Da Kampanje spurte Schibsted-sjef Rolv Erik Ryssdal om mediekonsernet er for sent ute med sin satsing på programmatiske reklamekjøp, svarte han slik i sommer:
- Det spørs hvem man sammenligner med. Sammenligner du med Facebook og Google, kan du si at vi er sent ute, men sammenligner du med alle andre tradisjonelle medieselskaper, tror jeg vi er tidlig ute, sa Ryssdal til Kampanje.
Kommentér