Reklamebyrået McCann fortsatte å blø kraftig i Norge i fjor. I 2014 fikk byrået et underskudd på 12,5 millioner kroner, mot et underskudd på 19,2 millioner året før. Driftsinntektene falt fra 129,1 millioner i 2013 til 76,7 millioner kroner i fjor. Det er en nedgang på hele 40 prosent. Byråinntekten stupte med 30 prosent, fra 53,5 millioner i 2013 til 37,3 millioner i fjor.

Styret legger ikke skjul på sin misnøye.

- Styret er ikke tilfreds med resultatene. Dette skyldes i hovedsak at etterspørselen etter selskapets tjenester fra byråets største kunde ble kraftig redusert samtidig som en kunde valgte å bytte leverandør, skriver styret i sin årsberetning.

Det var nøyaktig slik styret ordla seg da det beskrev utviklingen i regnskapsåret 2013. Det året mistet McCann deler av reklamekontoen til storkunden Statoil til konkurrenten Try/Apt, og måtte i tillegg klare seg uten sin tidligere kunde gjennom syv år, Netcom. 

- Vi har kommet oss videre
Nå tror styret på resultatforbedring i 2015, blant annet på grunn av avtaler med nye kunder og ikke minst fordi byrået har vært gjennom en hard hestekur. Daglig leder Linda Kling, som overtok sjefsstolen midtveis i fjor, forteller til Kampanje at reklamebyrået har gjennomført en vellykket snuoperasjon.

- Vi har snudd den dårlige utviklingen, det er en helt annen historie i år enn i fjor. Det vi gjennomførte av tiltak og endringer i andre halvår i 2014 høster vi av nå. Vi endret organisasjonen, vi endret måten å tenke på og hvordan vi bruker ressursene, ja, rett og slett en ren omstrukturering er det vi har vært gjennom det siste året. McCann var litt trege med å komme i gang med omstillingen, men nå er den gjennomført og det er deilig å starte august med å vite at vi har kommet oss videre, sier Kling, som tror på langt bedre resultater i 2015 enn i skrekkårene 2014 og 2013.

Tror tapssluket tettes
- Målet er å gå i null i år, men jeg ser for meg at vi ender opp med et lite overskudd. I så fall har vi lykkes med tiltakene raskere enn den opprinnelige planen, sier Kling til Kampanje.

Les også: Kutter i McCann

I år har Kling, som kom fra Try Reklamebyrå, sikret seg nye, store og prestisjetunge kunder. Blant annet vant McCann kampen Norsk Tipping, som hennes eks-arbeidsgiver har hatt i porteføljen i en årrekke.

- Beviset for at det vi har gjort av omstilling er riktig er at vi har vunnet kunder som Tine, Rema og Norsk Tipping. Det er en anerkjennelse av det vi gjør er riktig.

Les på Kampanje Premium: McCann vant Norsk Tipping: - Som å vinne i Lotto (krever innlogging)

- Måtte rive av plasteret
- Så du fort at det var nødvendig med dramatiske tiltak da du overtok som sjef?

- Det var allerede igangsatt noen tiltak, men jeg skjønte at jeg måtte rive av plasteret rått og brutalt. Vi måtte finne hva vi gjorde galt i markedet og hva som skulle til for å komme tilbake. Det var ganske tøft, det må jeg ærlig talt innrømme, men endringene er blitt støttet av en helt fantastisk gjeng i McCann, sier Kling. 

- Hva er målet for McCann framover?

- Målet er definitivt å være på topp tre over de største byråene, aller helst nummer én. Men først og fremst at vi lykkes sammen med kundene, som er premisset for å være i toppen i Norge

- Hvilke økonomiske resultater sikter dere mot?

- Vi ønsker en margin på 8-10 prosent, så får vi se hva framtiden bringer, sier Kling, som er opptatt av prispresset i reklamebransjen.

- Jeg blir engasjert av denne debatten om priser på reklamebyråenes jobber. Det kreves mye å drive et godt byrå og da kan vi ikke være med hele tiden og pushe priser. Jeg har har sagt nei til flere oppdrag på grunn av for lav pris. Det er den eneste måten å komme på  beina igjen. Hvis man bare skal jage kunder for å jage, kunder, blir det vanskelig å drive byrå. Vi har en smertegrense og det sier vi til kundene.

Les også: McCann tapte 30 millioner

Les også: McCann-sjefen slutter