Under tittelen «Misbruker VG 22. juli?» stiller retoriker og høyskolelektor Ratna Elisabet Kamsvåg seg undrende til VGs bruk av 22.juli-oppslag når de nå feirer og markedsfører 70 år med nyheter.

- Det er fire år siden Norge gjennomlevde den største voldshandlingen i fredstid, men er fire år nok til at det nå er greit å kapitalisere på et nasjonalt traume, slik VG gjør?, skriver Kamsvåg i innlegget som er publisert i Aftenposten.

Hun tydeliggjør at spørsmålsformuleringen setter det hele på spissen, men mener det er noen hårfine nyanser i dette som det er verdt å kommentere.

- Kan virke smått vulgært
Reklamekampanjen som viser VG-forsider fra de siste 70 årene, har blitt rullet ut på mange flater. Du kan blant kan se den på vei ned til t-banen eller når du står og venter på bussen. I tillegg har det vært en utstilling på Rådhusplassen der oppslagene sto hver for seg. Kamsvåg mener det er en vesentlig forskjell mellom disse to måtene å fremstille reklamen på.

- Reklameutstillingen fremkaller minner og sterke følelser. Det evner å knytte oss tettere til en merkevare, men kan også forårsake motvilje. Når ett fragment av utstillingen blir satt inn i andre omgivelser kan det som tidligere bidro til ettertanke nå virke smått vulgært, sier hun.

- Ville vært rart å utelate det
Ansvarlig redaktør i VG, Torry Pedersen, synes det ville vært merkelig å ikke gjøre det på denne måten.

- Det ville være rart å utelate den største nyheten av alle når man skal oppsummere hva VG har skrevet om de siste 70 årene, sier han til Kampanje.

Markedssjef i VG, Camilla Grund, legger også vekt på dette når Kampanje prater med henne.

- Vi har plukket ut de hendelsene som har hatt størst betydning for det norske folk, og nyheter som vi husker. Da ville det vært rart å utelate en så stor hendelse som virkelig preget Norge. Men vi har vært veldig obs på at vi ikke skal gå i dybden på hver enkelt sak, sier Grund til Kampanje.

Hun forklarer at annonsene utendørs viser flere forsider sammen.

- Vi viser forsiden og videoklipp i en film, men enkeltsaker står aldri alene i reklamen. Annonsene utendørs viser fire og fire forsider sammen, sier hun.

- Tok dere kontakt med Støttegruppen for 22. juli før dere tok beslutningen om å ferdigstille kampanjen?

- Nei, vi har ikke vært i kontakt med dem, men vi testet annonsene på mange internt, i tillegg til noen studenter.

Forstår VG
Kansvåg er enig med VG i at det ville vært rart å utelate hendelsen 22. juli, og synes det er godt å høre at de setter flere forsider sammen på plakatene. Men den plakaten hun så da hun ventet på en buss med mannen sin, er hun imidlertid sikker på at sto alene.

- Det er positivt at forsidene står sammen med andre, men den reklamen jeg viser til i kommentaren min sto alene. Og det er dette jeg reagerte på. Det så nesten ut som en filmplakat. Men det kan jo hende at det var noe på den andre siden av busskuret uten at jeg oppdaget det, sier hun til Kampanje.

- Stemmer ikke
VG avviser at 22. juli-oppslaget har vært å se uten andre forsider på samme plakat.

- Det er feil. Vi har ikke hatt disse fotografiene på kommersielle plasser på busstopp eller lignende rundt i byen. Fotografiene av en forside er kun på fotoutstillingen på Rådhusplassen, og tilsvarende steder i Bergen, Trondheim og Stavanger, sier Camilla Grund.