- Det er utrolig viktig med hurtige oppdateringer på mobilen, ikke minst for kreative bransjer.

Det sier Schibsteds Kyrre Edquist-Hansen som frem til nå har vært leder for digital strategi i Finn.no.

Han mener at det nye mobilnettet til Telenor kan forbedre opplevelsen av de mange innholdstjenestene som finnes på mobilen.

- Jo raskere og kjappere nettet er, jo bedre er det for sluttbrukerne og dem som lager tjenester. Det fine med dette er at man kan forbedre de innholdstjenestene som allerede finnes, samtidig som det åpner for nye typer innhold. Husk at folk bryr seg ikke lengre om hvor de er, de krever å være pålogget med mobilen uansett, med tilgang til de tjenester de vanligvis benytter, sier Edquist-Hansen som gjennom stillingen sin har fokusert mye på mobiltelefoni.

- Vil gå mye raskere
Det var torsdag denne uken at Telenor innkalte til pressemøte hvor de stolt presenterte neste generasjon 4G som gjør nett-tilgangen kjappere. 4G+ gir en teoretisk makshastighet på opptil 300 Mbps. 

- Du vil først og fremst merke det når du skal laste ned store filer og videoer, det vil gå veldig mye raskere, forklarte Ole Andreas Ræstad, som er markedssjef for mobildekning i Telenor.

Natten før hadde Telenor åpnet nettet som vil gå under navnet 4G+. Men foreløpig er det kun et fåtall kunder som kan dra nytte av superhastigheten. For å ta i bruk den nye teknologien trenger du en telefon som støtter 4G+, et abonnement med høye hastigheter og 4G+-dekning. Telenor har per i dag kun 20.000 kunder med mobiltelefon som støtter 4G+.

Dessuten er det pr i dag kun syv mobilmodeller som støtter 4G+, med Samsung i førersetet. Foreløpig ligger for eksempel Apples iPhone litt etter i løypa.

Ifølge Bjørn Ivar Moen, som leder Telenors mobilvirksomhet, vil dette bildet imidlertid endre seg raskt. Telenor har estimert at det ved årsskiftet vil være 300.000 mobiler med støtte for 4G+, og i løpet av 2016 vil antallet ha økt til rundt én million mobiler. 

- Selv om 4G+ vil gi teoretiske datahastigheter på opptil 300 Mbit/s, er det viktig å påpeke at denne oppgraderingen vil frigjøre ressurser i 4G-nettet. Det betyr at også de kundene med 4G-telefoner får stor glede av 4G+, sier Moen.

- Tar inn tapte inntekter

Kyrre Edquist-Hansen fra Schibsted sier han er ganske sikker på at operatørene nå ser for seg betydelige inntekter i datatrafikk der de før dro inn penger på samtaler og sms. Han bruker sin siste utenlandsreise som eksempel.

- De ønsker å ta inn tapte inntekter i datapakker. Det har alltid vært en priskrig blant mobilaktørene, og det operatørene blant annet må gjøre noe med, er å skru ned prisene på utenlandstrafikk. Ellers blir det som meg, som nettopp har vært i Thailand, og hele tiden ser etter nærmeste wifi. Operatørene må også forholde seg til de større internasjonale medieaktørene, som Facebook og Google. Disse vil presse enda mer fra sin kant for å tjene gode penger på sine innholdstjenester, sier Edquist-Hansen.

Til slutt er det imidlertid ytelse og hastighet det vil stå på.

- Mobilen har først og fremst blitt et arbeidsverktøy man kan oppdatere seg kjapt på. Skjermen er for liten til at den kan erstatte pcen. Det meste av det som utvikles for mobil lages på helt andre plattformer, med større skjermer. Men det er ytelsen og hastigheten som er spennende når 4G+ nå kommer for fullt, mener Edquist-Hansen.

- Størst forskjell på Snapchat
Telenor-direktør Bjørn Ivar Moen sier man hele tiden må tenke annerledes når det gjelder presentasjon på en mobilskjerm.

- Du får et annet oppmerksomhetspenn siden det er en langt mindre flate. Det kreative uttrykket blir ulikt andre medier. Vi lager blant annet kortere reklamefilmer med enklere budskap som utfyller flere av medieflatene vi benytter. Interaksjon og hva som gir et responsprodukt er superspennende, her trenger vi nye tanker og får masse innspill fra eksterne partnere, sier han.

De viktigste er imidlertid brukerne, som stadig viser vei og gir direkte tilbakemeldinger om hva som slår an.

- Med større hastighet skulle du tro at det ble en kjempeforskjell på Facebook og YouTube. Brukerne fortalte oss at det var på Snapchat de merket den aller største forskjellen. Brukerne finner nye måter, og vi må lytte til dem, sier Moen.

Han tror det også vi gi føringer til programvareutviklere. 

- For eksempel har Wimp fått laget en adaptiv streamingmodell som virker veldig interessant. De som lager apper må fortsette å utvikle smart og effektiv software for mobilen, mener Moen.