Jurygeneral Anders Muurman Holm kalte kritikken Ben Christensen kom med i gårsdagens Dagens Næringsliv for «pisspreik» fra scenen på Gulltaggen i går. Christensen satt i juryen i kategorien Information, og uttalte i tirsdagens utgave av DN at han ikke er videre imponert over hva reklamebransjen får ut av de digitale mulighetene. Christensen skal bli byråleder i det nye Schjærven-byrået Empefire. Samtidig som reklamebransjen skryter av at den digitale reklamen blir målrettet, personlig, smartere og bedre, er nivået på hva man faktisk får til fortsatt for lavt, ifølge byråleder Ben Christensen.
- Generelt syns jeg nivået er for lavt. Man begrenser virkemiddelbruken og veldig få klarer å koble det digitale og det fysiske landskapet. Det er mulig å løfte det mange hakk, sa Christensen.
- Jeg synes det er ganske beinhardt å sitte i Gulltaggen-juryen og se på alle arbeidene der og si at nivået er lavt. Man kan være uenig om nivået, men så ille som det ble fremstilt i den artikkelen syns ikke jeg det er. Det blir jo klikkbare titler av den type ordlegging, men det er ikke så konstruktivt, sier Anders Muurman Holm til Kampanje i dag.
Han står for gårsdagens uttalelse fra Gulltaggen-scenen. Delvis.
- Pisspreik er ikke mitt favorittord. I manuset hadde jeg noe langt mildere. Men så tenkte jeg, «kanskje det ble mer oppstuss hvis jeg drar på litt?». Dere hadde sikkert ikke ringt hvis jeg sa «det stemmer ikke helt» isteden. Så, jeg tøffa meg for å få frem et poeng. Det er jo ganske meta i denne sammenhengen.
- Kan forstå det
Ben Christensen selv mener det er mye som ikke kom frem i gårsdagens DN-artikkel.
- Når du blir intervjuet i DN i over en times tid, blir ikke alt tatt med. Det som ikke kom frem, er at jeg mener flere av de som vinner metall absolutt fortjener det. Jeg ble spurt om det er mulig å utvikle seg videre, og det mener jeg fortsatt at det er. Flere av jobbene som ble gjort i studentkategorien viser at det absolutt gror i digitalkategorien i Norge, sier han til Kampanje.
Han har derfor forståelse for ordene som falt på scenen i går.
- Så lenge ikke alt kom med i artikkelen, kan jeg forstå at han sier det, men det er velmenende ord jeg kommer med, og ikke noe jeg sier for å snakke ned hele bransjen. Vi kan fortsatt ta i bruk flere digitale virkemidler.
- Sover ikke i timen
Holm er kreatør i Try Reklamebyrå og har som jurygeneral i årets Gulltaggen god oversikt over hva de norske reklamebyråene mener er deres ypperste jobber i året som har gått. Try ble også gårsdagens mestvinnende byrå.
Les mer: Digital-comeback for Try
- Jeg mener nivået er bra. Norge henger med i svingene og det er flere jobber på bronsje- og sølvnivå som holder internasjonal standard. Gulltaggen er en vanskelig pris å vinne fordi det er få kategorier og ingen diplomer.
- Men har Christensen likevel et poeng i at man har mange muligheter som man ikke tar i bruk?
- Jeg syns det blir litt enkelt å kaste ut begreper som «nettvarder» og bruke det som eksempel på at vi henger etter. Dette er ting vi snakker med kundene våre om ofte. Alle kan alltid bli bedre, men det er ikke så bekmørkt som den artikkelen får det til å fremstå.
Tror Norge vil hevde seg
- Samtidig er det ingen hemmelighet at norske byråer ikke har hevdet seg internasjonalt i digitale reklamekonkurranser sammenlignet med for eksempel Sverige?
- Nei, det stemmer, og Sverige har vært storebror i de sammenhengene i veldig mange år. Jeg sitter ikke med et godt svar på hvorfor, men de kom kanskje litt tidligere i gang. Men vi ser at flere norske byråer, som SMFB og Try, går forbi svenske storheter i internasjonale konkurranser. Også er selvfølgelig ikke konkurranser det viktigste når vi skal vurdere om vi lager riktig kommunikasjon, men som jurygeneral i Gulltaggen er det naturlig at det er fokuset mitt i denne sammenhengen.
Holm mener den norske reklamebransjen har alle forutsetninger til å gjøre det skarpt i de kommende internasjonale konkurransene.
- Jeg tror vi kan forvente at flere av de jobbene vi har sett vinne Gulltagg vil hevde seg internasjonalt. Jeg tror faktisk at mange av jobbene som ikke nådde helt opp i går, kan gjøre det bra i utlandet. Du har jobber for DNB, Widerøe, Geox, Avinor og Ikea som ble premiert i europamesterskapet i Helsinki, men som ikke nådde helt opp i Gulltaggen.
- I ferd med å hente oss inn
Vinneren av den beste digitale jobben i fjor, konsulent Morten Polmar i Try/Apt, mener det er noe i kritikken til Ben Christensen og at det står til dårlig til med kvaliteten på de digitale reklamejobbene som gjøres i Norge.
- Skal man vurdere ut fra norske byråers innsats i Cannes, så må man si at ja det gjør det. Vi er pinlig mye dårligere enn Sverige. Sverige slår oss ettertrykkelig internasjonalt, sier Polmar.
Vinneren av Grand Prix på Gulltaggen i går mener likevel at mye av jobbene som gjøres er bra.
- Isolert når jeg ser på jobbene så er vi i ferd med å hente oss inn og veldig mange av jobbene som ble trukket frem på Gulltaggen i år var veldig fine jobber som jeg håper vil gjøre det bra i Cannes også. Kanskje kommer vi tilbake også i Cannes i år, sier Polmar.
Byråleder Kjetil Try mener likevel at Norge ikke ligger langt bak i på det digitale området.
- Nei vi gjør ikke det. Jeg var på South by Soutwest i fjor og der trodde jeg at jeg skulle slite med å holde følge med foredragsholderne, men da så jeg at vi ligger veldig langt frem i Skandinavia. Jeg er helt overbevist om at det vi gjør digitalt i Norge og Sverige er helt i verdenstoppen. Det mener jeg faktisk, sier Try.
Kommentér