I dag kom PR-nestor Hans Geelmuyden med flengende kritikk av Freia og SMFB og uttalte til Kampanje at begge viste manglende forståelse og ikke har lært av egne fei.
Les også: - Freia har ikke lært
SMFB-sjef Christian Steen er sliten og ønsker å legge saken bak seg. Etter å ha fått referert Geelmuydens kritikk, ønsker han ikke å kommentere denne spesifikt. På spørsmål fra Kampanje om han føler at debatten den siste tiden har vært saklig, svarer Steen diplomatisk:
- Jeg ser frem til en saklig og god faglig debatt fremover. Vi skal i alle fall by på våre erfaringer, når vi har fått konkludert ordentlig. Vi er definitivt en opplevelse rikere, som for oss er verdifull i vårt videre arbeid. Åpenbart er det ting vi kunne gjort bedre og annerledes. Hendelsen er interessant med tanke på at vi lever i en helt ny mediehverdag og har et helt nytt medielandskap, der det er helt nye spilleregler. Og i en slik verden, vil man kontinuerlig lære nye ting, sier Steen til Kampanje.
Steen understreker at Freia og SMFB engasjerte over 1,5 millioner nordmenn i forskjellige digitale aktiviter i fjor med gode resultater og uten problemer. Men situasjonen som har pågått de siste dagene, sammenlikner han med å delta i et realityshow.
- Det er en dramaturgi i en slik situasjon, som eskalerer raskere og heftigere enn noen kan forutse. Plutselig hadde vi som byrå en rolle som en deltager, i stedet for å være en anonym bidragsyter. Det er ikke ønskelig, men i dette tilfellet nødvending. Og når «krigen» er i gang, så stiller man selvsagt opp for kameraten sin. Da setter vi alle krefter til, koste hva det koster vil, og gjør alt vi kan for å gjøre det beste ut av situasjonen, sier Steen.
- Ikke tilrettelagt for dialog
I Freia tar kommunikasjonsdirektør Kristian Hvilen kritikken fra Geelmuyden med stoisk ro.
- Han må få mene akkurat hva han vil. Så skal vi holde på med det vi kan, sier Hvilen til Kampanje.
Han gjør oppmerksom på at Freia er til stede for dialog med forbrukeren på flere flater; Facebook, e-post, telefon og forbrukerservice.
- Akkurat denne kampanjesiden var ikke tilrettelagt for dialog, den gav folk en mulighet til å lage sjokoladeetiketter, derfor satte vi opp nettmøtet som jeg personlig var fornøyd med. Vi fikk inn gode spørsmål gjennom hele timen og vi fortsatte også å ta dialogen på andre flater, sier han.
Freia har valgt å ikke være til stede på Twitter, og det var nettopp i denne kanalen at store deler av de kritiske røstene befant seg da kampanjen fikk gjennomgå. Fraværet i denne kanalen har derfor blitt kritisert blant annet av Hans-Petter Nygård Hansen.
- Nei, vi har ikke en aktiv tilstedeværelse som Freia på Twitter, men vi er der som Mondelez International. Vår rolle på Twitter med merkevarene er noe vi stadig diskuterer og vurderer. Våre forbrukere som er oppriktig interessert i, kommuniserer enten direkte på telefon, e-post eller Facebook. De som ønsker dialog, de snakker vi selvfølgelig med.
- Masse å lære
Men at det er læring i situasjonen som har oppstått, avviser han ikke.
- Her er det masse å lære av den vendingen kampanjen tok. Og den jobben begynner nå. Men det viktigste for oss er at når det gjelder samfunnsproblematikken og palmeolje, er at transparensen og åpenheten som vi har vist gjennom flere år allerede, er riktig. Men det finnes selvfølgelig mye å mer lære her også, sier han.
Les også:- Fansen driter i dette
En fersk undersøkelse fra YouGov BrandIndex viser at Freia har fått noen riper i lakken, men nok ikke har en omdømmekrise. Ifølge YouGov har den negative omtalen hatt innflytelse på Freias image-score/index, men denne har forbedret seg etter at kampanjen ble stoppet i helgen.
Kommentér