Norges eldste eventbyrå vraker navnet – Gyro-gründeren synes «det er trist»

Vemodig går igjen når Kampanje snakker med Gyro-veteranene etter nyheten om navnevrakingen. Ny toppsjef ser imidlertid fremover.

Publisert / Oppdater

Anne Marte Bang Fossberg
Anne Marte Bang Fossberg Journalist
Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Fredag ble det kjent at to av de største eventbyråene i Norge, Gyro og 6. Sans, ikke bare går fra å være eid av samme selskap til også å bli samme selskap. Dermed er det godt etablerte navnet Gyro snart historie og et av norsk byråbransjes sterkeste merkenavn vil forsvinne. Etter ett år side om side blir nå Gyro og 6.Sans ett selskap – under navnet Liwlig.

- Jeg gleder meg veldig. Dette har jo både vi i Gyro og 6.Sans visst om en stund. Og vi er veldig klare for å nå jobbe tettere sammen, sier Trine Richardsen til Kampanje.

Hun har vært administrerende direktør i eventbyrået Gyro, og vil ha den samme stillingen i det sammenslåtte selskapet. Det nordiske eventbyråkonsernet Liwlig Group kjøpte norske 6.Sans i 2022.

Året etter kjøpte de også Norges eldste event-byrå, Gyro, som ble gründet av Petter Sandberg sammen med den tidligere NRK-programleder Ivar Dyrhaug. Eventgründer Petter Sandberg synes det er noe vemodig at merkenavnet Gyro snart er historie. 

- Jeg synes det litt synd at navnet Gyro nå blir borte. Jeg tror Gyro er et godt merkenavn. Nå følger jeg bare med på bransjen perifert, men det skjer flere steder at byråer kjøpes opp og slås sammen. Det er jo en del investorer som har fått øynene opp for bransjen, så får tiden vise om det er gode investeringer som gjøres, sier Sandberg til Kampanje.

Det var i 2017 at de to gründerne solgte seg ut av eventbyrået etter å ha jobbet sammen i over 30 år. 

Les også: - Det har vært en fantastisk reise som også har vært bra økonomisk

Fra Sirkus til Gyro

Gyro er på mange måter tante og onkel til alle norske eventbyråer. Byrået så dagens lys tilbake på 1980-tallet da plateselskapdirektør og impressario Dyrhaug og den tekniske underleverandøren Petter Sandberg startet opp selskapet Sirkus. Navnet reflekterte nok godt musikken og underholdningen man startet opp med, men da næringslivskundene kom inn døren endret man etterhvert navn. 

- Ja, vi het først Sirkus. Men etter hvert byttet vi navn til Gyro, sier han.

Så hva er greia med Gyro-navnet egentlig. Er det en fiskeparasitt eller var det gründerne som hadde vært på Hellas-tur og spist den greske nasjonalretten?  Nei, ikke om vi skal tro eventgründer Sandberg.

- Greia med en gyro er jo at jo fortere den spinner, jo stødigere står den som en snurrebass. Så det var tanken i begynnelsen. At vi skulle bevege oss raskt, sier Sandberg. 

Les også: Tar kontroll over eventgigant - kjøper ut gründere og bygger nytt Gyro

Ny lederduo:

Det nye sammenslåtte selskapet Liwlig og skal fremover ledes av Trine Richardsen og Per Morten Bergh. Richardsen blir daglig leder og Bergh blir kommersiell direktør i Liwlig Group.

Festet med a-ha i Frognerparken

En av annen som har vært med lenge i Gyro og i norsk sponsor- og eventbransje er Jomar Selvaag.

- Hva slags følelser dukker opp nå en skal pensjonere Gyro-navnet?

- Det er med et øyeblikk av vemod, men ikke mer enn det. Jeg vet fra alle disse årene fra sponsor- og eventbransjen at er det en ting som e sikkert så er det at ingenting varer evig. Jeg tror virkelig det vi nå gjør er med å ta Gyro videre i en enda større setting, sier Selvaag til Kampanje.

Også Harald Stokke sier det er vemodig å avvikle Gyronavnet. Med unntak av et par år har han jobbet i Gyro i 30 år og var blant annet i byrået da Gyro stod bak ett av de aller største eventene som er gjennomført på norsk jord. Tilbake i 2005 inviterte Hydro befolkningen til sitt 100-årsjubileum og inviterte over 100.000 mennesker til gratiskonsert med A-ha i Frognerparken . 

- Hvordan blir å ta med seg Gyro-navnet inn i solnedgangen?

- Det blir vemodig for vi er veldig stolte av den reisen vi har vært med på. Vi føler at vi Gyro har vær der når norsk industri er blitt bygget og dermed også den norske velferden. Det er store ord, men det er sånn vi føler det, sier Stokke.

- Så det blir trist?

- Ja, det er 40 års historie. Det blir som å legge ned Mercedes også blir alt Audi, sier Stokke.

- Blir det like lett å blø for den nye drakta og Liwlig-navnet?

- Ja, jeg er ikke så melankolsk der. Og der er vel kundene vi blør for, sier Stokke.

Gyro-veteran (1):

Jomar Selvaag har vært med lenge i eventbransjen og dermed også i Gyro.

Omsetter for flere hundre millioner

Gyro og 6.Sans er allerede før sammenslåingen blant de største eventbyråene i Norge, og omsatte i 2023 for til sammen nærmere 400 millioner kroner.

- Det siste året har 6Sans og Gyro begge vært en del av samme konsern, og vi kjenner hverandre etter hvert ganske godt. Vi starter nå prosessen med å slå sammen to sterke fagmiljøer, og det ser jeg veldig frem til, sier Richardsen. 

- Hva har dette å si for Gyro videre?

- Nå slår vi sammen to kulturer og to selskap. Vi ser bare positivt på at vi blir et større fagmiljø, noe som også kommer våre kunder våre medarbeidere til gode.

Hun sier at miljøene i Gyro og 6Sense komplimenterer hverandre, og at alle ansatte blir med videre i det sammenslåtte selskapet  

Norske Liwlig-ansatte:

Liwlig Group er 320 mennesker i Norden. 70 av dem vil jobbe i det nye og sammenslåtte eventbyrået i Norge.

- Rart å gi slipp

Trine Richardsen legger ikke skjul på at det samtidig er emosjonelt at Gyro snart er historie.

- Jeg skal ikke legge skjul på at det er emosjonelt at navnet ikke blir med videre. Det er litt rart å gi slipp på et navn som er såpass innarbeidet. Det er det for 6Sans også. Men jeg er sikker på at vi vil klare å bygge en sterk posisjon for Liwlig selv om vi forlater det gamle navnet nå, sier hun og legger til: 

- Akkurat nå ser jeg bare fremover. 

Norges eldste eventbyrå vraker navnet – Gyro-gründeren synes «det er trist»