Byrågigant slår sammen norske PR-byråer

Andreas Wabø får jobben med å lede det sammenslåtte byrået.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Saken blir oppdartert.

Fredag ble det kjent at administrerende direktør i BCW Oslo, Kristian Sarastuen, slutter i byrået etter 13 år for å bli partner hos en av konkurrentene. Nå er det klart at jobbyttet skjer samtidig som byråets britiske eier, WPP, tar nye store grep på det norske markedet.

BCW, tidligere kjent som Burson-Marsteller, skal slås sammen med sitt søsterbyå Hill+Knowlton i Norge. Det bekrefter BCWs globale kommunikasjonssjef Cathrine Sullivan overfor Kampanje.

- BCW og Hill+Knowlton slår sammen byråenes kontorer i Norge for å tilby kunder ett enkelt inngangspunkt for tilgang på kommunikasjonseksperter og -kompetanse gjennom et konsolidert tilbud i markedet, skriver hun i en e-post til Kampanje.

Dermed fortsetter WPP å rydde opp i merkevarene sine. I 2018 ble Burson-Marsteller slått sammen med Cohn & Wolfe, og resultatet ble i en periode Burson Cohn Wolfe, før byrået landet på BCW.

Hill+Knowlton het lenge Gambit Hill+Knowlton, men skiftet navn i fjor.

Ifølge Sullivan er høstens sammenslåing unik for det norske markedet.

- Dette er i tråd med lignende grep i WPP de siste årene, der ulike byråkontorer i markeder rundt om i verden har slått seg sammen for å tilfredsstille lokale markedskrav. Det er ikke en del av en bredere, global tilpasning mellom BCW og H+K, sier hun.

- Et smart trekk

Det nye sammenslåtte kontoret skal ledes av Andreas Wabø, som tok over sjefsjobben i Hill+Knowlton i år.

- Dette er et smart trekk og noe vi ser positivt på. Sammen styrker vi oss lokalt, vi blir også det sterkeste internasjonale byrået i Norge, sier Wabø til Kampanje.

I praksis skal BCW bli en del av Hill+Knowlton, sånn som Kampanje forstår det. Til sammen vil det jobbe rundt 55 ansatte på det nye kontoret.

- Forsvinner BCW-navnet i Norge?

- Vi vil beholde BCW-merkevaren som en integrert del av Hill+Knowlton i Norge.

La om strategien for byrået

BCW Oslo hadde i fjor en omsetning på 20,5 millioner kroner og et resultat før skatt på 2,8 millioner kroner. Byråinntekten økte med 1,1 millioner kroner til 17,2 millioner kroner i 2022.

- Vi la en strategi for tre år siden som vi har fulgt og utviklet. Dette har kundene respondert veldig positivt på, og vi vil fortsette med vårt fokus på strategisk rådgivning, myndighetskontakt og ESG, sa avtroppende byråleder i BCW Oslo. Kristian Sarastuen, til Kampanje tidligere i år.

Les mer: PR-byrå mister omsetning, men øker resultatet: - Ønsket utvikling

Sarastuen har jobbet i byrået siden 2010, og de siste fire årene som toppsjef. Ved årsskiftet går han over til Zynk hvor han blir partner.

- Du finner ikke mange i bransjen med så lang erfaring både som rådgiver og leder som Kristian. Vi er imponert over den snuoperasjonen BCW har vært gjennom de siste par årene, og vi vet at han er en betrodd rådgiver for en lang rekke ledende norske og internasjonale konsern og virksomheter på strategisk rådgivning, sa Zynk-sjef Guri Størvold i en pressemelding fredag.

Sarastuen selv opplyser at han ikke har anledning til å kommentere saken.

Tunge tak i Hill+Knowlton

Hill+Knowlton hadde en omsetning på 82,7 millioner kroner og et underskudd på 4,9 millioner kroner i 2022. Byråinntekten gikk ned med nesten 13 prosent fra 77,6 millioner kroner til 67,7 millioner. 

- 2022 var preget av endring og restrukturering, og det kommer til å ta tid før vi ser effektene av endringsprosessen. Men vi er på god vei. Som ny leder er det gøy å få være med og forme fremtidens kommunikasjonsbyrå sammen med flinke folk fra hele Europa, sa Andreas Wabø, administrerende direktør i Hill+Knowlton i Norge, da tallene ble kjent.

Han tok over som sjef første januar i år. Wabø har tidligere ledet Geelmuyden Kiese, men kommer sist fra en stilling som gründer og partner i Agera, et kombinert vekststrategi- og venture-selskap.

Les mer: Millionunderskudd i Hill+Knowlton: - Det kommer til å ta tid

Byrågigant slår sammen norske PR-byråer