Vraker Gambit-navnet etter nesten 30 år: - Alltid skummelt å bytte navn

Toppsjefen i Gambit Hill+Knowlton gjør en navneendring. Samtidig flytter PR-byrået inn nye og mer bærekraftige lokaler.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Et landets eldste PR-byråer Gambit Hill+Knowlton Strategies forenkler og skifter navn på byrået. Etter 27 år forsvinner Gambit-navnet fra byrået som ble startet i 1995 av blant andre Lars-Erik Grønntun, i dag en av sjefene i Kahoot og byråinvestor og eier av Geelmuyden.Kiese, og dagens Gambit-sjef Henrik Halvorsen

- Det er en rebranding på plass som vi tar ut i løpet av året, også bruker vi anledningen når vi nå flytter inn i nye lokaler til å fortelle om det. Da har vi tatt valget med å droppe Gambit-navnet også fortsetter vi å kjøre med Hill+Knowlton. Men bakgrunnen for navneendringen er en forsterking av det internasjonale. Vi er 100 prosent eid av ett internasjonalt selskap, sier Halvorsen til Kampanje.

Han er i dag leder av Norge og Norden i tillegg til at han sitter i den globale ledergruppa til Hill+Knowlton. PR-byrået som ble grunnlagt helt tilbake til 1927 og dermed er ett av verdens eldste PR-byråer. I 1987 ble imidlertid Hill+Knowlton kjøpt opp av et av verdens største kommunikasjonskonserner, WPP.

- Er det WPP som ønsker dette?

- WPP ønsker det og har pushet litt på dette, men vi har fått lov til å holde på navnet lenge. Vi som jobber her, har jo vært med siden vi gründet selskapet for 26 år siden og da er det greit for oss. Det er ikke så farlig for oss lenger, sier han.

- Men er det litt skummelt også?

- Det er alltid skummelt å bytte navn. Det er jo et kjent navn som vi nå legger bak oss, men samtidig gir det et signal om en ny start og en ytterligere forsterkning av det internasjonale, sier Halvorsen.

Les også: Gambit-sjef overrasket over Grønntuns GK-flørt: - Skaper en ny dynamikk i PR-bransjen

- Vi er et internasjonalt selskap

Koblingen mellom Gambit og Hill+Knowlton skjedde i 1998 da Gambit inngikk et partnerskap med et internasjonale PR-byrået, et partnerskap som endte med et Gambit ble solgt til Hill &Knowlton i 2002.

- Vi er et internasjonalt selskap og jobber stadig mer internasjonalt enten det er i Brüssel, London eller i Washington. Det kan være for norske kunder eller at vi spurt av nettverket og da særlig i spørsmål knyttet til for eksempel energispørsmål, sier Halvorsen.  

Den nye adressen til Gambit eller Hill+Knowlton som det nå altså skal hete blir i det nye Vika-kvartalet som heter Via, ett i nærheten av Aker Brygge og det nye Nasjonalmuseet. Det nye bygget er miljøsertifisert og utviklet av Aspelin Ramm og Storebrand.

- WPP har et krav om de skal være karbonnøytrale innen 2025 så når vi nå skulle finne nye lokaler var det et tydelig krav at vi fant et bærekraftig bygg, sier han.

PR-byrået har ikke levert regnskapstall for 2021, men selskapet hadde i 2020 en omsetning på 97 millioner kroner og et overskudd på drøye ti millioner kroner.

- Dere holder som alltid en lav profil som byrå, så vi får bruke muligheten til å spørre; hvordan går det med Hill+Knowlton i Norge?

- Det får vi komme litt tilbake til, men vi opplevde en fin vekst i 2021 både på topp og bunn så får vi se om vi klarer å holde takten. Men vi ligger bra an. Det har vært en god forbedring, sier Halvorsen.

På plass:

Marius Myhrvold, Henrik Halvorsen, Mari Zare og Peter Gitmark i Hill+Knowlton er allerede på plass i de nye lokalene i Vika. - Når vi skulle finne nye lokaler var det et tydelig krav at vi fant et bærekraftig bygg, sier Halvorsen. Foto; Knut Kristian Hauger.

Trekker seg ut av Russland

PR-byrået har delt virksomheten i de tre kommunikasjonsområdene samfunn- og myndighetskontakt, virksomhetskommunikasjon og markedskommunikasjon. Totalt så jobber det rundt 45 rådgivere på det norske kontoret i tillegg til en liten administrasjon som også jobber internasjonalt.

Lederne av de ulike virksomhetsområdene er Peter Gitmark på samfunn og politikk, Christine Ekern på virksomhet, Marius Myhrvold på markedskommunikasjon. I tillegg består ledergruppen av Gunn Markseth, Elisabeth Klerck Nilssen og teamlederne Johan Wilskow, Ole Emil Johnsen og Mari Zare.

Som et internasjonalt selskap er også WPP og Hill+Knowlton berørt av krigen i Ukraina etter den russiske invasjonen. Halvorsen sier det i WPP jobber rundt 1.500 mennesker i Russland og rundt 200 i Ukraina.

- Vi har bestemt oss for å trekke oss ut av Russland og legge ned virksomheten inntil videre. Du har kolleger som gråter i Moskva fordi det legges ned også har du kolleger som sitter og gråter i bomberom i Kyiv. Det er også en del av det å være en del av et internasjonalt selskap

- Jobber byrået i Norge med denne konflikten?

- Vi har noen norske virksomheter hos oss som er til stede i Russland og trekker seg ut, men jeg ønsker ikke å si hvem, sier Halvorsen.

Vraker Gambit-navnet etter nesten 30 år: - Alltid skummelt å bytte navn