Gambit-sjef overrasket over Grønntuns GK-flørt: - Skaper en ny dynamikk i PR-bransjen

Etter å ha jobbet sammen i over 20 år, kan Gambit-gründerne bli konkurrenter.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Onsdag kveld kunne Finansavisen avsløre at Kahoot-topp og tidligere Gambit-gründer Lars Erik Grønntun kan være på full fart tilbake i PR-bransjen, bare et år etter at han sluttet som global sjef for PR-nettverket Hill & Knowlton Strategies til fordel for en stilling som Chief Operating Officer i det norske IT-selskapet Kahoot.

Les mer: Grønntun vil kjøpe seg inn i Geelmuyden Kiese: - En del av en større modell

Lars Erik Grønntun har gjennom sitt private investeringsselskap Eikum opplevd en vanvittig vekst som et resultat av sine Kahoot-aksjer, som er priset til over 100 millioner kroner i regnskapet for 2020. Der kommer det også frem at Grønntun inntektsførte over 80 millioner kroner i selskapet i fjor. Eikum gikk med et overskudd på over 85 millioner kroner, som ble overført til selskapets egenkapital. Det betyr at Eikum i dag har en egenkapital på over 100 millioner kroner.

Grønntun understreker overfor Finansavisen at hans involvering i et kjøp av Geelmuyden Kiese kun er knyttet til en ny eierstruktur for PR-byrået, og at han ikke skal ha en operativ rolle. Et eventuelt kjøp skal dermed ikke få noen konsekvenser for Grønntuns rolle i børsnoterte Kahoot.

Nyheten skaper likevel bølger i den norske PR-bransjen, inkludert hos Grønntuns tidligere kollegaer i Gambit, som er en del av Hill & Knowlton Strategies. Grønntun jobbet lenge i partnerskap med dagens Gambit-sjef Henrik Halvorsen. Dersom aksjekjøpet i Geelmuyden Kiese blir en realitet, så vil Grønntun nå bli en konkurrent av sin mangeårige partner og tidligere PR-byrå. 

Henrik Halvorsen, som var med å bygge opp Gambit sammen med Grønntun for over 20 år siden, legger ikke skjul på overraskelsen.

- Ja, jeg er utvilsomt litt overrasket, men hvis dette skulle bli utfallet, at han får en eller annen interesse i bransjen igjen, tror jeg det bare er bra. Det vil skape en ny dynamikk i PR-bransjen, sier han til Kampanje.

Gambit-sjefen ønsker ikke å kommentere nyheten ytterligere.

Les også: Gambit-sjefen vil tilbake til røttene etter «kronglete» år

Geelmuyden: - Har mye tillit hverandre

Styreleder og GK-eier Hans Geelmuyden forteller til Kampanje at han har en god relasjon til sin tidligere konkurrent Lars Erik Grønntun.

- Vi kjenner hverandre ganske godt og har mye tillit til hverandre.

- Er det erfaringen hans fra Hill & Knowlton Strategies som du synes er interessant?

- Det må vi komme tilbake til.

Overfor Finansavisen forteller GK-eier Hans Geelmuyden at det nye eierskapet vil være en del av «en større modell», men han vil ikke utdype hva dette betyr.

- Ser du behov for GK å komme inn i et større konsern?

- Nei, men jeg ser behov for å skape en bedre bransje i Skandinavia og Norge.

- Er du interessert i å tilknytte GK andre byråer i Skandinavia?

- Jeg er interessert i å fortsette det arbeidet vi har gjort i over 30 år, nemlig å ta tet og utvikle bransjen. Noe mer enn det kan jeg ikke si nå.

Les også: PR-byråene nærmer seg 800 millioner i inntekter – men nå truer Vedum med å stanse festen

Byrånettverk avviser GK-interesse

Kampanje er kjent med at det spekuleres høyt i den norske kommunikasjonsbransjen om ikke Grønntun har alliert seg med Thomas Høgebøl og The North Alliance, som de siste årene har bygget opp et nordisk kommunikasjonskonsern av betydelig størrelse, men som foreløpig ikke har sikret seg en posisjon i PR-markedet. Denne spekulasjonen kan konsernsjef Thomas Høgebøl i NoA legge død.

- Jeg kan avkrefte at vi er involvert i noen diskusjoner hva gjelder Geelmuyden Kiese, sier Høgebøl til Kampanje.

Heller ikke Media Bergen-konsernet, som de siste årene har kjøpt opp en rekke byråer på det norske markedet og opprettet byrånettverket Apriil, er involvert i et oppkjøp.

- Jeg kan bekrefte at vi ikke er en aktør her, skriver konsernsjef Magnar Øyhovden i Media Bergen i en tekstmelding til Kampanje.

Geelmuyden Kiese samarbeider fra før av med det internasjonale nettverket Ketchum, som eies av Omnicom, mens Lars Erik Grønntun kommer inn i bildet med sin bakgrunn fra WPP, som eier Hill & Knowlton Strategies.

Det har ikke lykkes Kampanje å oppnå kontakt med Grønntun torsdag.

Vil selge:

Hans Geelmuyden vil finne et nytt eierskap for Geelmuyden Kiese, men er hemmelighetsfull på hva det innebærer

Gambit-sjef overrasket over Grønntuns GK-flørt: - Skaper en ny dynamikk i PR-bransjen