Næringsministeren om reklamekonkursene: - Forstår veldig godt at det er vanskelig

Men Jan Christian Vestre mener den kreative næringen i Norge likevel kan lykkes. Nå lover næringsministeren at regjeringens nye strategi for kreative industrier skal være klar «om noen måneder».

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Det blåser kraftig motvind i den norske markedsføringsbransjen med annonseomsetningstall som raser nedover, annonsører som kutter markedsbudsjettene og stadig flere reklamebyråer og produksjonsselskaper som må gå den tunge turen til skifteretten. Bare i år har Kampanje omtalt konkurser i McCann, Ko & Co og Rebell. Senest onsdag kveld kunne Kampanje fortelle om konkursen i et av landets aller største reklamebyråer, SMFB Dinamo, med sine rundt 60 ansatte.

Også næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) hadde fått med seg konkursen i SMFB Dinamo da han gjestet Virkes store «Kultur- og opplevelseskonferanse» for å snakke om hvordan Norge kan være med på den internasjonale veksten innen «kultur, reiseliv og kreative næringer».  

- Ja, det er en del som har tøffe tider, men samtidig er det en del det går godt med. Det er viktig å ha med seg det også, sier Vestre til Kampanje.

- Hva kan næringsministeren si til de som nå står i en konkurs?

- Det er usikre tider med krig i Europa, vi har vært gjennom en energikrise og det er skyhøy inflasjon og mange strammer nå til. Da er kreative næringer en del av de som dessverre merker det og det forstår jeg veldig godt er vanskelig. Men så skal vi legge til rette så godt vi kan, også må bedriftene forsøke å omstille seg, sier Vestre.

Les mer: SMFB Dinamo-eier kjøper konkursbo: - Et lett valg

Her kan du se et intervju med næringsminister Jan Christian Vestre etter hans innlegg til den kreative bransjen på dagens Virke-konferanse:

Jobber med ny strategi for kreative næringer

Selv om konjunkturene jobber imot næringslivet med økt inflasjon og økte kostnader, ønsker ikke næringsministeren å svartmale situasjonen.

- Vi skal legge til rette for gode rammebetingelser slik at kreative næringer kan lykkes, sier Vestre.

På Virke-konferansen snakket næringsministeren både om regjeringens eksportstrategi og det nye nasjonale eksportrådet, som skal utforme fem-ti større strategiske eksportsatsinger, hvorav en av dem er reiselivet. I tillegg har regjeringen fått en anmodning fra Stortinget om å utarbeide en strategi for vekst innenfor kreativ industri som Vestre sier han er i full gang med.

Vestre mener at skal Norge lykkes med sin omstilling av økonomien, «må vi ha vekst innenfor kultur, kreative næringer og reiselivet».

- Her er det et enormt vekstpotensiale i årene fremover, og vi kan gjøre det grønt som bare rakkeren, sa Vestre på konferanse som fant sted på Colosseum i dag.

- Vi har store ambisjoner

Ifølge Virke står kreative næringer for en verdiskaping på 52,2 milliarder kroner og en omsetning på hele 140,4 milliarder kroner med sine over 90.000 sysselsatte. Vestre henvendte seg til alle de som utgjør den kreative industrien i Norge i sitt innlegg.

- Vi har store ambisjoner om å bli ledende innenfor områder som musikk, litteratur, film, dataspill, medier, design og reklame for å nevne noen, sa Vestre.

Vestre mener Norge som land kan ta en større del av den internasjonale veksten han ser på disse områdene og i den kreative industrien.

- Men vi må anerkjenne at dette er virksomheter med særskilte utfordringer. Markedene er uforutsigbare, det er kostbart å utvikle produkter og det er krevende å konkurrere og derfor må vi sammen se på tiltak som kan bidra til å løfte næringe, sa Vestre i sitt innlegg.

Den nye strategien for kreative næringer, som Vestre skal legge frem sammen med kulturministeren Lubna Jaffery, håper næringsministeren skal være klar «om noen måneder».

- Men vi trenger alle gode innspill og alle gode forslag og jo mer konkrete dere kan være dess bedre er det, sa Vestre.

- Kan markedsføring, merkevarebygging og reklame bli en vekstindustri igjen?

- Jeg er 100 prosent sikker på at det er en vekstindustri og at det blir en enda sterkere vekstindustri i fremtiden, sier Vestre.

Næringsministeren om reklamekonkursene: - Forstår veldig godt at det er vanskelig