TVNorge nesten dobbelt så stor i august - NRK og TV 2 faller mest

- OL har gitt oss en flott start på TV-høsten, sier kommunikasjonsdirektør i Discovery.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

De norske OL-gullene kom på rekke og rad den første uka i august, og ferske tall fra Kantar Medias TV-måling viser at medaljefangsten kom TVNorge til gode. Discoverys flaggskipkanal hadde en andel på 10,2 prosent av all seing i august. Det er nesten dobbelt så mye som i samme måned i fjor, da andelen var på 5,5 prosent.

Hele Discovery-konsernet hadde en samlet andel på 20,2 prosent. Det er 1,2 prosentpoeng mer enn i fjor.

Kommunikasjonsdirektør Hanne McBride gleder seg spesielt over at Discovery gjør sin beste måned i den kommersielle målgruppen 20 til 59 år siden vinter-OL i februar 2018. Her hadde Discovery en andel på 24,7 prosent av seerne og TVNorge 12 prosent. 

- Å formidle verdens største idrettsarrangement midt i en pågående pandemi med svært strenge smittevernsrestriksjoner, har vært en utfordrende og lærerik øvelse for oss. Da er det ekstra deilig å konstatere at det har gitt resultater. De norske utøverne leverte det enkelte har valgt å kalle tidenes norske sommer-OL, de hanket inn åtte medaljer, satte rekorder og ga oss mange fantastiske TV-øyeblikk. Det er vi stolte og ydmyke over å ha formidlet, sier McBride.

- OL har gitt oss en flott start på TV-høsten. Vi legger bak oss en sommer hvor vi både juli og august er bestenoteringer siden vi viste vinter-OL i februar 2018. Det er vi strålende fornøyde med, fortsetter hun.

Les også: Ny kjendis-reality, spøkelsesjakt og 71 grader nord-duo - slik blir høsten på Discovery

Hanne McBride i Discovery legger ikke skjul på at det har vært krevende å jobbe med OL midt i en pandemi. - Da er det ekstra deilig å konstatere at det har gitt resultater, sier hun. Foto: Discovery

Nent-topp: - Strålende fornøyd

Også Nordic Entertainment Group kan glede seg over utviklingen i august. Til sammen har TV3, Viasat 4 og TV6 en andel på 8,6 prosent av markedet. Det er en vekst på 2,7 prosentpoeng på ett år. Veksten fordeler seg på alle de tre kanalene.

- Vi er strålende fornøyd med augusttallene, og ikke minst med at vi har hatt veldig gode leveranser til kundene våre. Det har vært flere gode måneder for Nent, spesielt hvis man ser på den knallsterke konkurransen vi har møtt. Vi opplever at det er stor interesse fra annonsørene og en tro på at innholdet vårt i høst skal prestere. For vår del har sesongen så vidt startet - vi skal fylle på med flere seerfavoritter de neste månedene, sier kommersiell sjef i Norge, Henrik Lindback Larsen.

Han peker på mandagens Robinson-premiere og at de har holdt trykket oppe med «Luksusfellen» og «Eventyrlig oppussing» gjennom sommeren som forklaring på veksten.

- Gjennom flere måneder har nisjekanalene våre V4 og TV6 gjort det jevnt bra, og vi har klart å finne en klar og god profil på disse kanalene som seerne beviselig verdsetter. TV6 gjorde faktisk sin beste august noensinne. 

- Hvilke forventninger har dere til utviklingen i høst?

- Forventningene er store til høsten, ikke minst på grunn av programmene vi har nevnt som skal fylle mange timer med TV-underholdning fram til nyttår. I tillegg må vi nevne sporten: Haaland er blitt etablert som ikke bare Bundesligas, men også en av verdens heiteste idrettsnavn. Snart kommer Europa League, vinteridretten og håndballmesterskap på toppen av det sterke underholdningstilbudet. Det er grunn til å være optimistiske. 

Les også: Slik blir høsten på TV3 og Viaplay - børster støvet av flere gamle seerfavoritter

NRK og TV 2 faller mest

TV-seerne kommer stort sett fra NRK og TV 2, men det er NRK som går på den største smellen denne måneden. Deres tre TV-kanaler har en totalandel på 36,7 prosent av all seing, 2,3 prosentpoeng mindre enn i august i fjor. NRK1 faller aller mest med en nedgang på 2,2 prosentpoeng.

Også TV 2 må gi slipp på seere. De har en totalandel på 24,8 prosent, ned 0,8 prosentpoeng.

- Vi har en svak nedgang i august, og det var forventet. Vi er egentlig godt fornøyd, gitt at vi har et OL mot oss, sier kanaldirektør Trygve Rønningen i TV 2.

Hovedkanalen deres må ta til takke med en andel på 14,4 prosent (- 0,5 prosentpoeng).

Kanaldirektøren er ikke bekymret for at det vil gi en svak inngang på den viktige høstsesongen.

- Vi har allerede begynt høstsesongen med en kanonpremiere på «Skal vi danse», så det at vi har hatt OL mot oss har ikke begrenset farten inn mot det vi har lansert. Vi tror på en veldig bra september.

Den totale seingen faller med fem prosent i august, ifølge Kantars måling. Ser man utelukkende på lineær-TV-seingen, er fallet på seks prosent.

- Er du bekymret for høstens utvikling?

- Bekymringen for seernedgangen på lineær-TV har vi hatt i mange år, så den bekymringen er konstant. Men vi har en veksten i den yngste delen av befolkningen på Video On Demand, så vi henter delvis inn seingen der. I tillegg vil seertiden i sommermånedene påvirkes av været, så det kan forklare noe av det. Men at seertiden på lineær-TV er under press, det er vi enige om.

TV-gruppenes prosentandeler i augustDiscovery og Nent Group vokser mest

TV-gruppe August 2021 August 2020 Endring i prosentpoeng
NRK 36,7 39,0 - 2,3
TV 2 24,8 25,6 - 0,8
Discovery Networks 20,2 19,0 + 1,2
Nent Group 8,7 6,0 + 2,7
Andre 9,6 10,4 - 0,8

Kilde: Kantar Media

TVNorge nesten dobbelt så stor i august - NRK og TV 2 faller mest