Egmont-byråer nærmer seg 300 mill. i omsetning: - Vil kjøpe opp flere i dette markedet

Mens bladomsetningen stuper, håver Egmont inn på salg av influencer- og markedsføringstjenester.

Publisert / Oppdater

Ragnhild Aarø Njie
Ragnhild Aarø Njie Journalist

Det er harde tider i bladmarkedet, og markedets største utgiver av magasiner og ukeblader, Egmont Publishing, har de siste ti årene hatt et samlet fall i omsetning på over 400 millioner kroner.

Heldigvis for den nye Egmont Publishing-sjefenNina Vesterby, har forlaget samtidig klart å bygge opp en stadig voksende byråvirksomhet både i og utenfor huset, gjennom sine eierskap i byråene Sempro, Markedspartner og det siste oppkjøpet av Cloud Media i juli

- Det er vår ambisjon å kjøpe opp flere i dette markedet. Det må imidlertid passe inn med vår eksisterende portefølje og tilføre totalverdi. Vi har et ønske om at selskapene vi satser på skal være drevet av gründerne, og at vi bistår i styrearbeid og med finansiell kompetanse, samt nettverk. Da må vi finne de rette selskapene, slik at vi kan være en god eier, sier Vesterby til Kampanje. 

Nylig gjennomførte Egmont Publishing en større omorganisering med nye virksomhetsområder, ny ledergruppe og en ny nedbemmaningsprosess. Bladgiganten har kuttet kostnader for rundt 40 millioner kroner på tre år.

Les også: Egmont Publishing setter ny ledergruppe – her er de nye sjefene

Vi har vært inne i en ekstrem vekstperiode, men samtidig har dette vært et tøft år på grunn av koronakrisen. Anette Aas Johansen, byråleder i Egmont People

Satser på influencere

Totalt omsetter disse tre selskapene for rundt 200 millioner kroner, sier Annette Aas Johansen, byråleder i Egmont People til Kampanje

- Disse byråene driver med content, optimalisering av søkemotor, teknologi og inbound marketing. Vi har ulik eierandel i alle selskapene, men felles er at de drives av gründere, og at vi bidrar med kompetanse der det er behov. Disse selskapene har egne kundeporteføljer og drives uavhengig av Egmont, med unntak av at vi naturligvis er kunder der det er relevant for oss. 

I tillegg til nevnte byråene har også Egmonts eget profil- og innholdsbyrå Egmont People på kort tid etablert en sterk markedsposisjon, og har bygget seg opp til å bli et av landets største influencerbyråer. De har nå en samlet omsetning på hele 70 millioner kroner. 

Til sammen har Egmont Publishing nå en samlet omsetning fra salg av markedsføringstjenester, gjennom People og de tre selskapene de har eierandeler i, på nærmere 300 millioner kroner.

People: - Store ambisjoner for de neste årene

- Vi jobber med interne merkevarer, ved siden av egne profiler som vi har store ambisjoner for de neste årene. People har gjort en utrolig reise og gått fra null til 70 millioner i omsetning på få år. De neste årene skal vi fortsatt ha fokus på både vekst og kvalitet i alt vi gjør, med fokus på markedsføring som publikum selv ønsker å se, sier Aas Johansen. 

Blant byråets mest kjente profiler – eller influencere – er Jørgine «Funkygine» Vasstrand, Linnea Myhre, Kathrine Sørland og Henrik Thodesen

Aas Johansen sier People nærmest fungerer som et produksjonsselskap. 

- Utover kommersielle kampanjer på sosiale medier, gir også People ut bøker, arrangerer event, produserer podkaster og videoinnhold, i tillegg til distribusjon i den digitale porteføljen til Egmont og TV 2.

- Hva satser dere på i året som kommer?

- Vi kommer til å ha mye fokus på innholdsmarkedsføring. Vi har vært inne i en ekstrem vekstperiode, men samtidig har dette vært et tøft år på grunn av koronakrisen. Fremover kommer vi til å ha et stort fokus på tydeligere produktutvikling, blant annet på bøker skrevet av profilene vi har. Det er et spennende segment, der vi ser at vi gjør det bra, sier Aas Johansen.

Hun legger til at de nylig stakk av med seiren under årets «kanalbattle», arrangert av Markedsføringsforeningen. Da skulle ti representanter fra noen av bransjens største mediekanaler kjempe om oppmerksomheten til landets annonsører - og overbevise dem om hvorfor de burde bruke neste års markedsbudsjett på akkurat dem.

Egmont People slo blant annet Facebook, Schibsted, Nent og Aller.

- Det viser at Egmont People gir folk det innholdet de har lyst til å se, og at dette er retningen reklame og innholdsmarkedsføring er på vei, sier Aas Johansen. 

Skal fokusere på innholdsmarkedsføring:

- Fremover kommer vi til å ha et stort fokus på tydeligere produktutvikling, blant annet på bøker skrevet av profilene vi har. Det er et spennende segment, der vi ser at vi gjør det bra, sier Anette Aas Johansen, byråleder i Egmont People.

Sempro omsatte for 120 millioner

I tillegg til Egmont Peoples omsetning på 70 millioner kroner, fører altså Egmont Publishings eierandeler i Markedspartner, Cloud Media og Sempro til at til omsetningen fra salg av markedsføringstjenester lander på nærmere 300 millioner. 

Egmont Publishing eier 25 prosent av Markedspartner, som har en omsetning på 62,5 millioner kroner, mens Cloud Media – der Egmont Publishing nå eier 50 prosent – har en omsetning på 33,5 millioner. 

I tillegg bidrar omsetning fra digitalbyrået Sempro, som alene omsatte for 120 millioner kroner i 2019. Selskapet tilbyr tjenester innenfor digital strategi og distribusjon, og distribuerer innhold basert på innsikt og SEO-analyse. Egmont Publishing eier hele 70 prosent av Sempro. 

- Vårt store fokus på å skape gode resultater for våre kunder gav lønnsom vekst også for oss i Sempro, sier en fornøyd administrerende direktør Ole Kristian Ullereng.

Byrået kan glede seg over en økning på godt over 50 prosent på driftsresultatet fra 2018 til 2019, og en vekst på topplinjen med ti prosent.

- Vi har en ambisjon om å være en anbefalt partner, og for å oppnå det må vi skape gode resultater og være hyggelige folk å jobbe med. I 2019, og inn i 2020, har vi både videreutviklet vår relasjon til eksisterende kunder, samt tiltrukket oss flere nye, sier Ulleng.

Blant de nye kundene er Synnøve Finden, Hydro og en stor andel av Toyotas forhandlernettverk.

Samtidig har byrået i år, i likhet med resten av bransjen, blitt påvirket av koronakrisen. Byrået har måttet permittere noen ansatte i Oslo og Moss, men Ullereng sier ledelsen jobber for å nærme seg det de ser på som den nye normalen.

– Det var ingen lærebok som kunne fortelle oss hvordan vi skulle agere, men vi var fast bestemt at vi skulle være fleksible og gjøre det vi kunne for å hjelpe våre kunder, samt ta godt vare på våre ansatte. Til tross for en vanskelig situasjon, og markedet tatt i betraktninger, opplever vi en god fart i Sempro, sier byråsjefen.

Les også: Sempro-ansatt står bak flere av verdens mest brukte Snapchat-filtre - er lastet ned 86 milliarder ganger

Egmont-byråer nærmer seg 300 mill. i omsetning: - Vil kjøpe opp flere i dette markedet