Har blitt kalt «etisk forkastelig» og «uheldig» - men blir ikke tema når bransjetopper møtes

- Jeg har forventninger om at vi tar denne debatten alvorlig, sier daglig leder i Mediebyråforeningen.

Publisert / Oppdater

Nafisa Zaheer
Nafisa Zaheer Journalist

Tidligere i høst kunne Kampanje melde om at flere bransjetopper tok til orde for et møte etter at den mye omtalte mediebyråkonkurransen til Coop sparket i gang en ny runde med pitsj-debatt. Denne gangen var temperaturen høyere enn noensinne.

- Å avlyse en maraton rett før målstreken, etter å ha fått levert omfattende strategiske råd og løsninger underveis, er ikke bare brudd på god forretningsskikk. Det er etisk ganske forkastelig, skrev styreleder i Kreativt Forum og byråleder i Morgenstern, Camilla Kim Kielland, i et innlegg på Kampanje.

De saftige glosene ble utløst av at Coop valgte å avlyse mediebyråkonkurransen sin i siste sekund for å gi avtalen til WAL, som ikke hadde deltatt på lik linje med de andre byråene i konkurransen.

Mediebyråforeningen fulgte opp med å rette direkte kritikk mot Coop.

- Mediebyråforeningen har ikke direkte innsyn i denne prosessen, men vi vil understreke at historisk sett så er denne saken er særdeles uvanlig. Vi ønsker som Kreativt Forum redelige anbudsprosesser. Slik dette ser ut så har dette ikke vært en heldig konkurranse, har daglig leder Camilla Gåre i Mediebyråforeningen sagt til Kampanje.

Les mer: Coop får flengende kritikk: - Har ikke vært en heldig konkurranse

- Ligger som et bakteppe

Onsdag skal lederne i Kreativt Forum og Mediebyråforeningen møte Anfo, som her representerer Coop og de andre store annonsørene. Allerede 13. september skrev Kampanje at et slikt møte var på trappene.

- Hvilke forventinger har du til møtet?

- Jeg har forventninger om at vi tar denne debatten alvorlig, sier Camilla Gåre i Mediebyråforeningen.

Gåre sier videre at diskusjonen rundt anbudsprosesser kommer opp med ujevne mellomrom og den siste tiden har det vært en mangesidig og bred debatt.

- Bransjen er og har de siste årene vært i stadig utvikling, og vi er alle tjent med engasjement i hvordan vi videreutvikler og tilpasser samarbeidsformer. Vi vil også bruke denne anledningen for å få bransjens synspunkt på hva er som er god anbudsprosess, og så skal vi i Mediebyråforeningen ta vår del av ansvaret for å tilrettelegge for bedre prosesser, sier hun.

Gåre forteller at de ønsker bedre rammer og retningslinjer sett fra byråenes side, og må se på videre prosess etter møtet på onsdag.

- Jeg vil understreke at det er også mange gode anbudsprosesser, men vi tror det er hensiktsmessig for alle med økt bevissthet og et bedre rammeverk. I møtet på onsdag møtes vi med de beste intensjoner, og for å få til noe bedre, sier hun.

- Kommer dere til å diskutere Coop-pitsjen spesielt?

- Mediehverdagen er fragmentert, det har denne debatten også vært. Det startet med Coop-pitsjen i denne runden, men fra vår side så er det ikke Coop-pitsjen spesielt som vil bli diskutert i dette møtet. Men selve saken ligger som et bakteppe for den prosessen vi har satt i gang for samarbeidet rundt pitsj-prosesser.

 

- Børste støv av anbefalinger

Administrerende direktør i Anfo, Jan Morten Drange bekrefter ovenfor Kampanje at de skal i dialog med Mediebyråforeningen og Kreativt forum for å diskutere pitsje-prosesser.   

- Det kommer til å bli både hyggelig og konstruktivt, sier han.

Heller ikke Drange vil diskutere Coop-pitsjen spesielt.

- Pitsjing er på agendaen, men vi kan selvsagt ikke sette en konkret pitsj ingen av oss har vært part i på agendaen. Det blir jo også feil når vi skal se fremover, sier han.

- Det vi kan gjøre er å børste støv av de anbefalingene Kreativt Forum og Anfo har hatt og sannsynligvis modernisere disse noe. For det er anbefalinger vi bransjeforeninger kan komme med. Jeg synes også vi skal erkjenne at de aller fleste situasjoner hvor en kunde velger seg et nytt byrå gjøres på en helt uproblematisk måte. Vi i Anfo har ellers en utmerket løsning. Den heter Byråvalg, legger han til. 

- Målet er et nytt rammeverk

Markedsdirektør Aina Lemoen Lunde i DNB er blant dem som har tatt til orde for å finne «bedre og mer kostnadseffektive løsninger for byråprosessene»

- Dagens pitchpraksis er for dyr for byråene. Om man ikke blir motivert til endring av det alene, så er det greit å minne om at den regningen til syvende og sist også deles av byråenes betalende kunder, skriver hun i et innlegg på Kampanje.

Lederen i Mediebyråforeningen tror debatten som har vært til nå kan resultere i mer hensiktsmessige og ressurseffektive samarbeid.

- Selve debatten som har vært nå i høst vil avta etter hvert, og målet er da at det ligger et nytt rammeverk tilgjengelig. I en så konkurranseutsatt bransje som vår er det enda viktigere enn tidligere å skape en økt bevisstgjøring rundt dette temaet, sier Gåre.

Kampanje har også vært i kontakt med Kreativt Forum, som jobber parallelt med å på plass en mulig løsning på pitsj-floken.

- Det stemmer, vi har en prosess på gang og noen forankringsrunder å gå, sier styreleder i Kreativt Forum, Camilla Kim Kielland til Kampanje. 

Har blitt kalt «etisk forkastelig» og «uheldig» - men blir ikke tema når bransjetopper møtes