Bransjetopper vil ha møte etter Coop-debatt: - Skal jobbe for at det ikke skjer igjen

- Det er lenge siden vi har sett en så heftig debatt rundt et tema, sier daglig leder i Mediebyråforeningen.

Publisert / Oppdater

Nafisa Zaheer
Nafisa Zaheer Journalist

Den siste tiden har det igjen blusset opp en stor debatt rundt byråkonkurranser, etter at det ble kjent at Coop avlyste en omfattende mediebyråkonkurranse i finalefasen for å gi avtalen til et byrå som ikke hadde deltatt på samme vilkår som finalistbyråene.

Mandag kastet markedsdirektør i DNB, Aina Lemoen Lunde, seg inn i debatten med en kommentar der hun skriver at dette kan være «dyttet vi trengte for å ta en større samtale om etiske retningslinjer og beste praksis mellom annonsører og byråer når det gjelder pitch-prosesser».

- Etter årevis med sidebytter mellom kunde- og byråside, vekselsvis tap og seier i pitcher, samt en rekke innkjøp av byråtjenester, så er min personlige erfaring at regnestykket ikke går opp. Dagens pitchpraksis er for dyr for byråene, skriver Lemoen Lunde.

Hun oppfordrer bransjeforeningene til å ta samtalen. 

- Kjære bransjeorganisasjoner, vil dere invitere annonsører og byråer til å samles for å utforske bedre og mer kostnadseffektive løsninger for byråprosessene, spør Lunde. 

Har startet en dialog

Mye tyder på at bransjen tar oppfordringen på alvor. Kampanje har snakket med daglig leder i Mediebyråforeningen, Camilla Gåre som opplyser om at de allerede er på ballen. 

- Bransjen er liten, og vi er alle tjent med godt samarbeid. Her har vi alle et felles ansvar. Det er lenge siden vi har sett en så heftig debatt rundt et tema, og dette er selvfølgelig en sak som engasjerer, sier hun til Kampanje.

Mediebyråforeningen har invitert Anfo og Kreativt Forum inn til samarbeid, og de har takket ja, forteller hun.

Gåre trekker frem at «Coop-saken er særdeles uvanlig».

- Veien videre blir nå å jobbe for at slike ting ikke skjer igjen. Vi håper diskusjonen som har vært fører til bedre samarbeid og arbeidsprosesser. Vi ønsker, som flere andre aktører, redelige og mer bærekraftige anbudsprosesser, sier hun. 

Les mer: Coop får flengende kritikk: - Har ikke vært en heldig konkurranse

- Tiden er overmoden

Daglig leder i Kreativt Forum, Benedikte Løvdal sier at de er veldig glade for innspillet og støtten fra Aina Lemoen Lunde.

- Bedre rammebetingelser og mer kostnadseffektive løsninger for byråvalg er noe vi har hatt fokus på i Kreativt Forum i lang tid. Tiden er overmoden for å avslutte dagens praksis med ressurskrevende byråkonkurranser, sier hun.

Før helgen gikk styreleder i Kreativt Forum, Camilla Kim Kielland, usedvanlig hardt ut mot Coops prosess.

Les mer: - En etisk forkastelig byråkonkurranse

- Kreativt Forum er i gang med et arbeid her som vi håper vil bedre rammebetingelsene for våre medlemmer. Det er også på planen et fellesmøte med Anfo og Mediebyråforeningen, sier Løvdal til Kampanje. 

- Alltid på jakt etter gode løsninger

Også administrerende direktør i Anfo, Jan Morten Drenge er glad for dialogen.

- Det er klart vi i Anfo tar oppfordringen fra Aina. Bransjeforeningene har stort sett ganske jevnlig kontakt. Dette temaet har også regelmessig vært på agendaen. Nytt møte foreningene imellom er allerede i kalenderen, sier han.

Anfo-sjefen viser til at de tidligere har etablert felles anbefalinger for byråkonkurranser. 

- Men, helt uavhengig av anbefalinger, det vil alltid være aktører i slike prosesser som gjør litt som de vil. Helt uavhengig av hva vi som bransjeforeninger sier. Det gjelder både på kundesiden, men også blant byråene. Vi i Anfo er alltid på jakt etter gode løsninger, og da mener jeg gode løsninger alle parter kan leve godt med, sier han.

Bransjetopper vil ha møte etter Coop-debatt: - Skal jobbe for at det ikke skjer igjen