Coop får flengende kritikk: - Har ikke vært en heldig konkurranse

Kritikken av Coops mediebyråkonkurranse vokser.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Daglig leder i Morgenstern og styreleder i Kreativt Forum, Camilla Kim Kielland, legger ingenting imellom i sin kritikk av Coop Norge og mediebyråkonkurransen deres.

Som Kampanje tidligere har omtalt, fikk konkurransen om en av landets mest attraktive mediekontoer en brå avslutning 21. august. Da fikk byråene som var i finalen beskjed om at konkurransen var avlyst, over et halvt år etter at den startet. Samme dag ble det kjent at Coop i stedet ville inngå en avtale med WAL, som hadde etablert en dialog med Coop parallelt med at den ordinære byråkonkurransen gikk sin gang.

WAL kjenner Coop Norge godt fra før som leverandør av reklame for flere av dagligvaregigantens merkevarer, men de har ikke tidligere håndtert mediekjøpene deres. Det er det PHD som har gjort.

GroupM og Atyp, som stod igjen i Coop-finalen, har tidligere uttalt til Kampanje at de var både skuffet og overrasket over avgjørelsen.

Camilla Kim Kielland skriver i en kommentar at hun ville ha kjent på enda sterkere følelser.

- Jeg skal ikke legge ord i munnen på de mediebyråene som var med i konkurransen, de som la ned millioner av kroner i timer i pitsjen - over flere måneder. Men hadde det vært meg, hadde jeg ikke bare vært «overrasket og skuffet» - som de selv sa. Jeg hadde vært ganske forbanna, skriver Kielland i kommentaren som ble publisert på Kampanje fredag morgen.

Kommentaren har åpenbart truffet en nerve. I skrivende stund har over 170 lesere valgt å like innlegget på Kampanjes Facebook-side.

- Å avlyse en maraton rett før målstreken, etter å ha fått levert omfattende strategiske råd og løsninger underveis, er ikke bare brudd på god forretningsskikk. Det er etisk ganske forkastelig, skriver hun videre.

Les mer: - En etisk forkastelig byråkonkurranse

Etterlyser flere bransjerepresentanter

Atyp-sjef Hågen Pettersen har tatt til kommentarfeltet til Kampanje for å takke Camilla Kim Kielland for å «si ifra på vegne av Kreativt Forum og bransjen». 
- Jeg stiller meg bak Camilla sin ytring om at det er viktig å huske på etikk og moral i pitsjprosesser, sier Pettersen når Kampaje ringer.

Nå etterlyser han flere representanter for bransjen i debatten.

- Jeg skulle gjerne sett at daglig leder i Anfo, Jan Morten Drange, mente noe om dette, sier Pettersen, og legger til at lederen av annonsørforeningen har vært «helt fraværende» i det som har blitt årets mest omtalte byråkonkurranse.- Det er mye lettere hvis bransjeorganene taler på vegne av medlemsmassen enn at enkeltmedlemmer må stikke hodet frem. Camilla har to hatter, og ære være henne for at hun da sier ifra.
Sjefen i Essence Mediacom, Britt Skjeppestad, som også var i finalen, skriver på Linkedin at hun kjenner seg igjen i det Camilla Kim Kielland skriver.

- Stiller du deg bak kritikken?

- Fra et prosessperspektiv så gjør jeg det, ja, svarer Skjeppestad.

Hun ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.

Atyp-sjefen forteller at det har vært begrenset med dialog med Coop etter at konkurransen ble avlyst i august.
- Jeg har korrespondert min opplevelse og etterlatt inntrykk hos innkjøpsansvarlig hos Coop, sier Pettersen.
- Hva har du sagt til dem?- Jeg er underlagt taushetserklæring i ganske lang tid fremover og må forholde meg til den.

Les også: WAL kuppet Coop-avtale foran nesa på byrågiganter: - Vi avlyste konkurransen

Mediebyråforeningen med kritikk av Coop

Etter at Kampanje var i kontakt med Atyp-sjefen fredag, har Anfo-sjef Jan Morten Drange levert en kommentar om saken. Der skriver Drange at han ikke kjenner prosessen godt nok til å stille seg til doms over noen.

- Men jeg har selvsagt sympati med de involverte aktørene som ikke nådde opp. Samtidig er jeg ganske sikker på at det hadde vært diskusjoner i etterkant av en slik runde, helt uavhengig av hvem som hadde vunnet eller tapt, skriver Drange.

Les mer: - Det er nye tider i mediebyråbransjen

I tillegg til Anfo, etterlyser Camilla Kim Kielland at Mediebyråforeningen skal komme på banen.

I en kommentar til Kampanje fredag ettermiddag går daglig leder Camilla Gåre i Mediebyråforeningen lengre i kritikken av prosessen Coop har ført enn de har gjort tidligere.

Hun understreker at de kun kjenner til saken gjennom media.

- Mediebyråforeningen har ikke direkte innsyn i denne prosessen, men vi vil understreke at historisk sett så er denne saken er særdeles uvanlig. Vi ønsker som Kreativt Forum redelige anbudsprosesser. Slik dette ser ut så har dette ikke vært en heldig konkurranse, skriver Gåre i en e-post til Kampanje.

- Om de mediebyråene som har vært på pitch ikke har fått informasjon om at konkurransereglene forandrer seg underveis i konkurransen, så burde konkurransen vært lyst ut på nytt. Slik vi har lest saken så har den konkurransen ikke vært forenelig med god forretningsskikk.

Vil ikke kommentere kritikken

Kampanje har vært i kontakt med Coop Norge og markedsdirektør Ingrid Amundsen. De ønsker ikke å kommentere saken nå.

- Men vi følger debatten med interesse, skriver hun i en tekstmelding.

Amundsen henviser i stedet til det hun tidligere har sagt om prosessen.

- Vi er veldig trygge på det vi har gjort. Vi har besluttet å avlyse fordi vi ønsker å være rettferdige. Vi har spilt med åpne kort og helt etter reglene. Vi har passet på at vi ikke har sammenlignet ting som ikke kan sammenlignes. Det blir i hvert fall urettferdig, sa hun til Kampanje 22. august.  

Les mer: Disse byråene var med i Coop-finalen: - Overraskende og skuffende

WAL-sjef Herman Mueller Stormyr vil heller ikke kommentere saken når Kampanje tar kontakt.

Han har imidlertid lagt igjen følgende kommentar under kronikken til Kielland på Kampanjes nettside: 

«Ser du uttaler deg som styreleder i Kreativt Forum, da håper jeg du har satt deg inn i saken og snakket med Coop og alle involverte parter før du går så langt som å kalle en prosess etisk forkastelig.»

Kreativt Forum er interesseorganisasjonen til norske reklame- og designbyråer. WAL er blant medlemmene deres.

Men det kommer ingen flere kommentarer fra styrelederen om denne saken nå, opplyser Camilla Kim Kielland overfor Kampanje.

- Jeg har sagt det som er å si om denne saken, iallfall for nå, skriver hun i en tekstmelding.

- Men jeg kan legge til at jeg har fått utrolig mange tomler opp og tilbakemeldinger fra både Kreativt Forums medlemmer, mediebyråer, andre byråer og annonsører, som takker for at innlegget ble skrevet - og stiller seg 100 prosent bak. Det er fint å vite, skriver hun.

Coop får flengende kritikk: - Har ikke vært en heldig konkurranse