Jeg hadde egentlig tenkt til å sitte stille i båten. Men da Knud Fahrendorff fikk publisert et innlegg om «Coops modige byråvalg», og gir dem kred for innovasjon og endringsvilje, var det kjørt. 

Det skal sies, at da jeg leste tittelen på innlegget «- Ikke rart at praten går hos mediebyråene» tenkte jeg: «Endelig en som tør å sette Coop på plass, og det fra en som nettopp jobber for å sikre de beste anbudsprosessene.»

Men det var ikke den praten Fahrendorff viste til. Det vil si praten om den kjipeste byråkonkurransen jeg har hørt om på lenge. For jeg kan love at den praten også går, og ikke bare hos mediebyråene.

Det er vel og bra å gi Coop kred for å være modige, ved å velge WAL som mediebyrå (og kudos til WAL for det!). Jeg skal ikke legge ord i munnen på de mediebyråene som var med i konkurransen, de som la ned millioner av kroner i timer i pitsjen - over flere måneder. Men hadde det vært meg, hadde jeg ikke bare vært «overrasket og skuffet» - som de selv sa.

Jeg hadde vært ganske forbanna.

Jeg ventet på at Mediebyråforeningen, og kanskje til og med ANFO skulle kom på banen – med et litt sterkere følelsesregister – på vegne av de som plutselig fikk endret spillereglene. På vegne av bransjen. Men stille var det. 

Så da sier jeg rett ut det mange tenker, men ikke tør å si høyt: Å avlyse en maraton rett før målstreken, etter å ha fått levert omfattende strategiske råd og løsninger underveis, er ikke bare brudd på god forretningsskikk. Det er etisk ganske forkastelig. En bransjekollega hadde en god analogi (fritt etter hukommelsen): «Det er som å kjøpe en masse lodd basert på at du kjenner oddsen, og dermed tror du kan vinne. Men så avlyser de plutselig trekningen – uten at du får en krone igjen.»

Det som er trist er at byråene (nå snakker jeg generelt) i slike situasjoner ikke tør å være tydelige og ærlige om hva de egentlig mener. Fordi vi er redde for å kritisere potensielle inntektskilder, og for å bli sett på som kranglete. Men å være stille lønner seg heller ikke.

I denne saken mener jeg Coop slapp for billig unna både kritikken og de kritiske spørsmålene. Så da må vi – som står på utsiden i akkurat denne saken – våge å si ifra. På vegne av oss alle. Og for å redusere sjansen for at noe lignende skjer igjen, og for at det neste gang skjer med oss. 

Dessuten, jeg er 100 % sikker på at også de aller fleste annonsører er enige om at dette ikke er måten å behandle potensielle samarbeidspartnere og leverandører på. For det er ikke bare viktig å bygge omdømme overfor sine kunder. Men også overfor dem hvor man selv er kunde.