Drager setter fyr på strømmetallene til HBO Max - nest størst i Norge etter Netflix

Prime Video har ikke fått like stor effekt av sin «Ringenes Herre»-serie.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Nordmenns appetitt på strømmetjenester bare vokser og ifølge Kantars Forbruker & Media-undersøkelse abonnerer vi nå i snitt på 2,5 tjenester hver. Det er ny rekord. 78 prosent av alle nordmenn over 18 år abonnerer på minst én strømmetjeneste. Også det er rekord.

Netflix er fortsatt kongen på haugen. I tredje kvartal oppga 58 prosent av alle husstander at de hadde et aktivt Netflix-abonnement.

Tallene til Kantar viser at denne andelen har holdt seg ganske stabil de siste to årene. Netflix har altså ikke mistet kunder som følge av økt konkurranse, men de har heller ikke klart å vokse nevneverdig.

- De aller fleste av de største strømmetjenestene fortsetter å vokse. Netflix har fremdeles flest abonnenter, men HBO Max tar innpå, sier forskningsleder i Kantar, Knut-Arne Futsæter i Kantar til Kampanje.

For på målingen til Kantar kommer det frem at HBO Max vokser sammenlignet med forrige kvartal. Strømmetjenesten som tidligere var kjent som HBO Nordic, oppnår en andel på 38 prosent i tredje kvartal, opp fra 33 prosent forrige kvartal. Det gir strømmetjenesten en andreplass på Kantars undersøkelse, og det med ganske god margin.

Les også: - Drager og orker sluker den norske TV-høsten

I fyr og flamme:

Nordisk sjef i Warner Bros. Discovery, Christina Sulebakk, gleder seg over nye strømmerekorder etter lanseringen av «House of the Dragon» i september. Foto: Eivor Eriksen

- Fantastisk gøy

Det er nå ett år siden HBO Nordic gjenoppstod i ny drakt som HBO Max. Lanseringen ble utvilsomt en suksess, godt hjulpet av en aggressiv lanseringskampanje der nye kunder kunne sikre seg halv pris livet ut. HBO Max gjorde et hopp fra 26 til 30 prosent fra tredje til fjerde kvartal i fjor.

Nå tyder alt på at «House of the Dragon», som er en spinoff av fenomenet «Game of Thrones» har gitt tjenesten et ytterligere løft.

- Det er fantastisk gøy at så mange nordmenn oppgir at de bruker HBO Max, spesielt i en tid hvor det er så knallhard konkurranse om folks tid. «House of the Dragon» hadde premiere i august og hadde nylig sesongavslutning, så det er ingen tvil om at den serien har bidratt til å løfte tallene for tredje kvartal, sier sjef for Warner Bros. Discovery i Norden, Christina Sulebakk, til Kampanje.

Ifølge henne har seertallene til og med overgått siste sesong av «Game of Thrones» og blitt den mest sette serien på HBOs strømmetjeneste noensinne i Norge.

- Det er alltid nervepirrende å forsøke å følge opp en massiv suksesserie, men den norske Game og Thrones-fansen har heldigvis trykket «House of the Dragon» til sitt bryst, sier Sulebakk.

Hun understreker at «House of the Dragon» ikke er det eneste nordmenn strømmer på HBO Max.

- Vi har også hatt suksess med storfilmer som «The Batman» og «Elvis» på HBO Max, og satser på at den gode trenden fortsetter, når vi i neste uke har premiere på «The White Lotus» sesong to.

Tett i feltet bak Netflix

Netflix har fortsatt en klar ledelse, men det er tett i feltet bak dem. Kilde: Kantat Forbruker & Media 3. kvartal 2022

 • 58
  Netflix
 • 38
  HBO Max
 • 33
  Viaplay
 • 30
  Disney+
 • 29
  TV 2 Play

«Ringenes herre» løfter ikke Prime Video

Warner Bros. Discovery deler ikke norske strømmetall. Det gjør heller ikke deres konkurrenter i Prime Video, som også har fridd stort til den norske fantasy-fansen i høst med det som går for å være verdens dyreste TV-serie, «Ringenes herre: Maktens ringer», basert på bøkene i J.R.R. Tolkien.

Tallene til Kantar tegner imidlertid et bilde av et langt mindre publikum. Ti prosent av norske husstander. Det utgjør en vekst på tre prosentpoeng fra samme periode i fjor, men utviklingen fra andre kvartal er flat.

Første sesong hadde premiere 1. september.

- «Ringenes herre» tiltrakk seg over 25 millioner seere globalt den første dagen, så den serien har vært en kjempesuksess for oss, sier Andreas Hjertø som er nordisk innholdssjef i Amazons strømmetjeneste.

- Vi sitter på en undersøkelse fra Kantar som kan tyde på at Ringenes herre-effekten uteble. Kan dere gi en kommentar på det? 

- Vi kommenterer ikke andre tall. Det vi kan si er at det har vært en supersuksess i hele Norden. Det har vært en av våre aller største serier på Prime Video noensinne, og det selv om vi har hatt stor suksess med «The Boys», «The Grand Tour» og andre serier. «Ringenes herre» er i en helt unik posisjon, sier Hjertø. 

- Det høres litt spesielt ut om dere sitter på andre tall som sier noe helt annet enn det våre tall, men serien har i hvert fall vært en megasuksess, sier Hjertø.

Les også: Amazon tar opp kampen med HBOs drager med tidenes mest påkostede TV-serie: - Stort, eksklusivt og dyrt

- Nordmenn elsker reality

Nå satser Prime Video på at norsk innhold skal gjøre tjenesten attraktiv for flere nordmenn. Torsdag presenterte Andreas Hjertø og sjef for nordiske originalserier i Prime Video, Karin Lindström, fire nye norske produksjoner.

Hjertø og Lindström har hentet store norske navn til å lede sine programsatsinger. Jakob Oftebro skal lede realityprogrammet «The Bridge», Stian Blipp lede humorprogrammet «The Spice of Life», Kristin Gjelsvik skal lede datingprogrammet «Heit», mens Tonje Frigstad og Lasse Matberg skal lede kjendiskonkurransen «Good Luck Guys».

- Jeg vet at nordmenn elsker sin reality, men også sin humor og dating. Vi håper disse produksjonene skal sette i gang en dialog med seerne. Vi har allerede mange kunder og mye innhold i form av internasjonale serier, men dette blir vår første dialog som vi kan ha med de norske kundene omkring det lokale og de lokalproduserte seriene, sier Lindström.

Les mer: Amazon trapper opp strømmekampen med norsk reality, dating og Blipp-comeback

Satser på norsk innhold:

Karin Lindström har stor tro på de norske produksjonene Prime Video lanserer denne vinteren. Foto: Eivor Eriksen

Drager setter fyr på strømmetallene til HBO Max - nest størst i Norge etter Netflix